Kategoriler

Gönüllü Türk hekimler kara kıtada 13 bin kişinin gözünü açtı

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu'nun (ESAFED) gönüllü doktorları sayesinde Somali ve Sudan'da 13 bin kişinin, katarak ameliyatı yapılarak görmesi sağlandı.

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu'nun (ESAFED) gönüllü doktorları sayesinde Somali ve Sudan'da 13 bin kişinin, katarak ameliyatı yapılarak görmesi sağlandı. Yaklaşık 100 dolara mal olan bir ameliyatla dünyaya merhaba diyen Afrika'nın mahzun insanları, Anadolu insanı tarafından uzatılan kardeşlik elini sımsıkı tuttu.

Kimse Yok Mu Derneği ve ESAFED işbirliğindeki organizasyonlardan biri de geçen aylarda yapıldı. Sudan’ın Güney Darfur bölgesinin Nyala şehrine arabayla 7-8 saat mesafedeki bir kasabada yaşayan Yasin ailesinin üç çocuğu, doğuştan görme engelliydi; tâ ki gönüllü Türk doktorların gitmesine kadar. Ailenin en küçük çocuğu Hatmallah Buram 9, ortanca ablası Havva Buram 13, en büyük ablaları Umdelala Salih ise 16 yaşına kadar hiç göremedi. Doğuştan görme özelliğini yitiren çocuklar, bu yüzden okuma yazma da öğrenemedi. Anneleri Hanamaya ve babaları Buram, evin geçimini odun keserek sağlıyorlardı. Yedi kardeş olduklarından maddi durumları oldukça kötü olan ailenin reisi Buram Yasin, “Görmeyen üç çocuğumu, maddi imkanım olmadığı için doktora götüremedim. Türk doktorların geleceğini, görme hastalığı olanları bedava muayene ve ameliyat ettiklerini duyunca hemen Nyala’da bulunan Kimse Yok Mu ve ESAFED bürosuna koşup kaydımızı yaptırdım.” dedi.

"KIZIM 16 YIL SONRA GÖRMEYE BAŞLADI"

Büyük kızının ameliyatının başarılı geçtiğini anlatan Yasin, “Muayenelerden sonra başarılı bir ameliyatla 16 yaşına kadar hiç görmeyen Umdelala Salih artık görmeye başladı. Arkasından Havva ve Hatmallah'ın ameliyatları da başarıyla tamamlandı, onlar da görmeye başladı. Anadolu insanları, yıllar sonra tekrar bize sahip çıktı. Duygularımızı nasıl anlatacağımızı bilemiyoruz. Allah hepsinden razı olsun.” şeklinde konuştu.

"YAŞADIKLARIMI HİÇ UNUTAMAM"


ESAFED’in gönüllü hekimlerinden, ameliyatlara katılan Opr. Dr. Erol Uysal ise şunları anlattı: “O anı hiç unutamam. Aile o kadar duygulu ve gözyaşları içinde dua ediyordu ki hayatımın en büyük kazancının o anlar olduğunu düşündüm. Onlar ise 'Allah bize görme nimetini vermedi. Oysa o ne büyük bir nimet. Şimdi o nimeti bize lütfetti. Gören gözlerimizin bir şükrü olmalı. Gördüğümüz için Rabbimiz'e karşı bir teşekkürümüz olmalı.' diyerek hemen Kur'ân-ı Kerîm okumaya veya öğrenmeye başladılar. O an kendimden utandığım anlardı. Biz hep görüyor ama görmenin hakkını bilmiyorduk. Afrikalı Müslümanlar bana, görmenin bir şükür sebebi olduğunu öğretti.”

"ANADOLU İNSANI ALDIĞI DUALARI BİR BİLSE"


Sudanlı Dr. Salih Adem de şunları söyledi: “Anadolu insan, buralara yaptığı yardımların karşısında aldığı duaları bir bilse. Ben buradayım ve o ameliyat olanların hayat hikayelerini biliyorum. Bir aile vardı, anne, baba ve çocukları hepsi kördü. Türkiye’den gelen bağışlarla hepsi görmeye başladı. Baba işsizdi ve evini geçindiremiyordu, iş buldu. Anne, ev işlerini yapmaya başladı. En önemlisi, çocuklar artık okula gitmeye başladılar. Sadece o aileyi bile anlatsam yeter. Beni her gördüklerinde, 'Allah, Türkiye’deki insanlardan razı olsun. Allah, onların işlerini rast getirsin, ailelerine huzur versin.' diye dua ediyorlar ama öyle yürekten yapıyorlar ki ben inanıyorum, onların duası kabul oluyordur.”


Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ SARIBAL; “İKTİDARIN İHMALİ ÇİFTÇİYİ KURAKLIĞA MAHKUM EDİYOR”
GENEL
CHP İlçe Başkanı Servet Turan: “Gençlerimize İş İmkanı Sağlamak İçin Mesleki Eğitim Şart”
BURSA
Gemlik'in iki bin yıllık tarihini ortaya çıkaracağız
GENEL
'Yeni Dünya Zirvesi' gençlere yeni dünyanın kapılarını açtı
GÜNCEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şehit ailesine taziye
GENEL
Katar Emiri Al Sani Türkiye’de… Külliye’de törenle karşılandı
BURSA
MSB’nin ihale seçiciliği iddialarına yanıt!
GÜNCEL
CHP’li Vekil Altaca Kayışoğlu: Esenyurt Gazze gibi!
GÜNCEL
Türkiye’de ilk olacak… Tokat’ta inşaa ediliyor
GENEL
Türkiye ile Katar arasında 8 anlaşma