Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, 216 bin lira olan Bilimsel Araştırma Projelerine ayrılan fonu 3 kat arttırarak 617 bin liraya çıkardıklarını söyledi. Görgün, Teknokenti olmayan üniversiteler arasında ilk sırada yer aldıklarını kaydetti.
Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan Gebze Teknik Üniversitesi’nin kuruluşunun üzerinden bir yıl geçmesi nedeniyle Rektör Prof Dr. Haluk Görgün basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Adem Ceylan, TOSB Başkanı Yunus Çiftçi, il ve bölge müdürleri, GTÜ idari ve akademik personel ile çok sayıda basın mensubu katıldı.
Rektör Görgün, Gebze Teknik Üniversitesi’nin, temelleri ve tecrübe birikimleri üzerine kurulduğu Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün 23 yıllık mirasına sahip çıkarak, altyapısıyla, donanımıyla, akademik kadrosuyla ülkemizin en önemli bilim üssü olmaya aday en genç ancak deneyimli üniversitesi olduğunu belirterek, üniversiteye hizmetin, ülkeye hizmet olduğunun bilinci içerisinde, tüm iç ve dış paydaşlarla beraber bilimsel bir yaklaşım ve huzur ortamı içinde katma değer sağlayan projeler üretmeyi, bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda uluslararası üniversitelerle rekabet edebilecek çağdaş bir dünya üniversitesi oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.
GTÜ’nün 197 öğretim üyesi ve 307 yardımcı öğretim elemanı olmak üzere toplam 504 akademik personel eğitim-öğretimi yürüttüğünü söyleyen Görgün, ’’300 personelimiz ise idari hizmet vermektedir. 2 bin 427 lisans, 3 bin 518 lisansüstü olmak üzere 5 bin 940 öğrenci üniversitemizde eğitimlerine devam etmektedirler. Biraz önce söylediğim sayısal veriler ışığında, üniversitemiz yaklaşık 7 bin mevcudu ile gelişmekte olan bir bilim üssüdür’’ dedi.
FONLARI 3 KAT ARTIRDIK
Rektör Görgün, bir yılda büyük atılımlar gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ’’Akademik anlamda, üniversitemiz öğretim üyelerinin araştırma ve geliştirme projelerine katılımını daha fazla sağlamak adına yönetim olarak aldığımız karar doğrultusunda Bilimsel Araştırma Projelerine ayrılan fon 216 bin liradan 617 bin liraya çıkarılarak, 3 kat artış sağlandı. 2015 yılında devam eden ve tamamlanan TÜBİTAK projesi sayımız 87 olup toplam bütçesi yaklaşık 15 milyondur. 1 adet SAN-TEZ projesi tamamlanmış ve 2 adet SAN-TEZ projesi devam etmektedir. Geçtiğimiz sene içerisinde Toplam 26 milyon liralık Araştırma Geliştirme Finans Kaynağı çeşitli kurumlardan üniversitemize ayrılmıştır’’ diye konuştu.
GTÜ’nün, bu sene açıklanan TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler Sıralamasında, toplam puanını artırıp, sıralamada ilerleyerek 11. sırada yer aldığını belirten Görgün, ancak GTÜ’nün Teknokenti olmayan üniversiteler arasında ise ilk sırada kendisine yer bulduğunu söyledi.
“KONGRE MERKEZİMİZİ YAPIYORUZ”
GTÜ’nün en önemli eksikliklerinden Kongre Merkezi’ni hayata geçireceklerini ifade eden Görgün, “Öğrenci topluluklarımızın ve üniversitemizin eksikliğini derinden hissettiği kongre merkezinin projesi tamamlandı. 1300 kişilik bir adet, 300 kişilik bir adet, 100 kişilik iki adet, 50 kişilik dört adet salonun yanı sıra, büyüklüğü ayarlanabilen fuaye alanları, 4ü VIP olmak üzere 13 misafir odası ile bizleri oldukça heyecanlandıran proje, hem üniversitemizin hem de Gebze’nin ihtiyacını karşılar ve yakışır bir şekilde olacak ve en yakın sürede inşaatına başlanacak. Kongre merkezi ile birlikte yakın zamanda faaliyete Gebze Teknik Üniversitesi ve Gebze Ticaret Odası’nın ortak projesi ile ülkemizin ihtiyacı olan bir sanayi müzesini Gebze’ye kazandırmak istiyoruz. İnsanlık tarihinde ilk kullanılan aletlerden şu anda kullandığımız teknolojiye kadar ve bundan sonra planlanan teknolojilerin sergileneceği bir müzeyi bölgeye kazandırmak istiyoruz. Bununla beraber bir diğer müze projesini Gebze Belediyesi ile hayata geçireceğiz. İnsan vücudunda fantastik yolculukların yapılabileceği müze yakın gelecekte Gebzeliler ile buluşacak” dedi
“BİLİŞİM VADİSİNDE ORTAKLIK ORANIMIZ YÜZDE 27 OLDU”
Bilişim Vadisi hakkında bilgi veren Rektör Görgün, “Üniversitemiz, bölgemiz ve ülkemiz için son derece önemli olduğuna inandığım, üniversitemizin Muallimköy Yerleşkesine inşaa edilecek ve temeli atılmış durumda olan Bilişim Vadisi’nde ki ortaklık oranımız yüzde 15’ten yüzde 27 oranına yükseldi. Büyük bir heyecanla projenin tamamlanmasını ve hayata geçmesini bekliyoruz. 3 milyon metrekarelik bir alana yayılacak alanda bilgi, ürüne dönüşecek ve akademisyenler, girişimciler ve sanayiciler bir çatı altında toplanacak. Kuluçka merkezleri, uluslararası yenilik ve teknoloji transfer ofisleri ve prototip atölyeleri ile güçlü bir sinerji oluşacak. Buradaki 5 bin Ar-Ge firması ile rekabet gücümüz artacak, bu konuda dünyada hatrı sayılır bir noktaya geleceğiz. Bilişim Vadisi tamamlandığında 100 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bu süreçte üniversitemiz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kocaeli Üniversitesi ve İŞKUR ile imzaladığı ’Nitelikli Bilişim Elemanı Yetiştirme Projesi’ protokolü kapsamında Bilişim Vadisi’ne nitelikli çalışan yetiştirme konusunda en önemli rolü oynayacak” diye konuştu
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da, “Değerli rektörümüzün çok büyük bir heyecanla ve haklı bir gururla paylaştığı bu kurumsallaşma öyküsünün kahramanı değerli rektör yardımcılarımız öğretim üyelerimiz ve sevgili öğrencilerimiz bir yıl önce ilimiz ve ülkemiz için ileri teknoloji enstitü kimliğinden üniversite kimliğine dönüşerek Türk bilim dünyasına kazanılan GTÜ’nün geride ki bir yıllık dönem de gerçekten alkışlanması takdir edilmesi ve her yanıyla örnek alınası bir dönüşüm sürecini sizlerle birlikte bugün görmekten mutluluk duyuyorum” dedi.
“BUGÜN DÜNYA 4. SANAYİ DEVRİMİNİ KONUŞUYOR”
Bugün dünyanın 4. sanayi devrimini konuştuğunu belirten Vali Güzelloğlu, “4. Sanayi devrimi sürecinin anlaşılması tanımlanması ve bununla ilgili kurumsal yapıların hazırlanmasını sorguluyor. 4. Sanayi devrimi, öncelikle sanayinin ve kitlesel üretimin hazırlayıcısı tekstilin İngiltere’de 1800’lerde bunu dokuyan mekik ve onun fabrikasyon üretimini gerçekleşmesiyle başlayan bir iş kavramı yani birinci sanayi devrimi. Ama bugün nesnelerin interneti, bulut yazılımlar ve bulut teknolojisi insansız hava, deniz, kara taşıtlarının ve buna bağlı olarak üç boyutlu yazıcıların ve benzeri bilginin iktidar olduğu bilgiye dayalı yeni bir sanayi devriminin egemen olduğu bir dönem. Şimdi biz bu sanayi devrimini elde etmek adına ne yapmalıyız, tamda Haluk Görgün hocamın anlattığı gibi artık açık ve net olarak Gebze Teknik Üniversitemiz ve bütün üniversitelerimizin içinde bulunduğu çevresel ekosistemin tam anlamıyla tanımlayıcısı ve tamamlayıcısı bir kurum haline gelmesi öncülük önderlik katkı vermesi ve gerçekleştirmesi. Ne yapacağımızı tanımlayan ve aklı temsil eden üniversite ve orada ki ortaya konulanı üretime dönüştüren gerçekleştiren reel kesim, üretim kesimi ve sanayi. Bunu yaptığımız takdirde ve inşallah yapacağız bu başlangıçlar bu hazırlıklar hep bunu sağlayıcı nedenler istediğimiz sebeple ekonomik ve sosyal olarak ülke olarak ulaşacağız. Yapmadığımız takdirde de bilgi temelinde ki dördüncü sanayi devriminde de bilgiyi ne yazık ki bulan değil kullanan olacağız. Dördüncü sanayi devriminde yüksek teknolojili ürün elde etmenin yolu Gebze Teknik Üniversitesi özelinden başlayarak üniversitenin tam anlamıyla bu noktada ki değişim ve dönüşüm sürecini tamamlaması ve uluslararasılaşması. Üniversitemizin çok köklü geçmişi Türkiye’deki önemli öncülüğü bugün böylelikle yeni bir sürece geçmiş oluyor” ifadelerini kullandı.
Bir sene sonra çok daha farklı bir üniversite olacağını belirten Vali Güzeloğlu, “Ben bir yıllık kısa süre içerinde gelinen noktayı takdirle karşılıyorum ama hedeflerimizin büyük olduğunu tekrar söylemek istiyorum. Gerek fiziksel anlamda yerleşke içerisinde kongre merkezi dahil, gerekse kurduğunuz kısa süre sonra hayata geçecek olan vakfınızda akademik kadro ve tercih eden öğrencilerimiz dahil, sağlanacak imkanlar dahil, yurtlar, fiziksel altyapılar uluslararası bağlantılar bir sene sonra bize çok daha farklı bir GTÜ gerçeğini ve geleceğini haber veriyor” dedi.
Gebze Teknik Üniversitesi’nde Bir Yıl Değerlendirildi
Gebze Teknik Üniversitesi’nde Bir Yıl Değerlendirildi
EditorGebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, 216 bin lira olan Bilimsel Araştırma Projelerine ayrılan fonu 3 kat arttırarak 617 bin liraya çıkardıklarını söyledi. Görgün, Teknokenti olmayan üniversiteler arasında ilk...
Yorumlar