Rahim Er, Türkiye'nin birleştiren ve kaynaştıran bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Geldiğimiz nokta bu ihtiyaç noktasıdır. Sayın Cumhurbaşkanı da meydanlarda konuşmakta. Ne 'diyor 400 milletvekili olabilmeli ki anayasa sıfırdan yapılabilsin. Bu anayasayla birliktede yeni bir idare tarzı olarak başkanlık sistemine geçilsin' 2023 hedefleri için ihtiyaçlar neyi emrediyorsa onu yapmak lazım. Aslolan vatandaşın huzuru, devletin birliği ve dirliği, devletin kalkınması. O halde bu başkanlık sistemiyle daha çabuk gerçekleştirilecekse bunu tercih etmek ve tasvip etmek aklın gereği olsa gerek. Önümüzde önemli meseleler var. Evvela bu milletin artık kendi iradesiyle sivil bir anayasa yapacak yetkide, olgunlukta olduğunu dünyaya göstermesi“ dedi.
Bazı siyasileri hala soğuk savaş döneminde kaldıklarını söyleyen Rahim Er, "Bugün partilerimizin siyasetçilerimizin en büyük hatalarından bir tanesi soğuk savaş dönemi siyasetini hala bazılarının terk etmemiş olmasıdır. Halbuki soğuk savaş dönemi bitti. Bir parti veya bir iktidar diğerinin yaptığını topyekun reddetme, karalama yoluna girmemeli. Tahlil etmeli. Söylediğini evvela dinlemeli. Teklifini okumalı ve üzerine kafa yormalı. Bu soğukkanlılığın siyasetimize hakim olması, bu sağduyunun siyasetimizde hak ettiği yeri alması icap eder" diye konuştu.
Türkiye'de uygulanacak başkanlık sisteminin yerli malı olması gerektiğini savunan Er, "Bizim yapacağımız başkanlık sisteminin yerli ve milli olması icap eder Bizim ihtiyaçlarımıza cevap vermesi icap eder. Mesela Amerika’daki başkanlık sistemi oradaki halkın ihtiyaçlarına bütünüyle ve ideal manada cevap veriyor olabilir. Ama o anayasayı, başkanlık rejimini olduğu gibi alıp buraya tatbik ettiğimizde mümkündür ki şu veya bu noktada bir çarpıklık yaşanabilir. Demek ki dikkat edilecek olan bu ülke insanının fikri zevkine hayat ve ihtiyacına cevap verebilecek olmasıdır“ şeklinde konuştu.
Düzenlenen konferans programı Gazeteci Yazar Rahim Er’e çiçek verildikten sonra hatıra fotoğrafı çektirilerek son buldu.