Kategoriler

Fibere bağlı ev sayısı istenen düzeyde değil

TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Arıak, "Ülkemizde fibere bağlı ev sayısı istenen düzeyde değil. Yüz ölçümü, nüfus ve veri talebi göz önüne alındığında, ülkemizde fiber şebeke tesisinin hızlandırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır"

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye'de fiber internet alt yapısının genişlediğini, buna karşın arzu edilen seviyeye henüz ulaşmadığını belirtti.

Günümüzde ses ve veri altyapıları için bir ayrımın söz konusu olmadığını anlatan Arıak, bütün elektronik haberleşme sistemlerinin aynı altyapıyı kullandığını ifade etti. 

Buna tamamen kablosuz iletişim sunduğu düşünülen ancak baz istasyonlarının son aşamasında fiber altyapıyı kullanan mobil hizmetlerin de dahil olduğu bilgisini veren Arıak, "Avrupa’da eve kadar ve binaya kadar fiber yaygınlık oranlarına bakıldığında birinci sırada yüzde 50,6 ile Letonya var. Onu yüzde 43,4 ile İsveç, onu da yüzde 42,6 ile Litvanya izliyor. Türkiye ise hane halkı fiber yaygınlıkta yüzde 10,8 seviyesinde. Ülkemizde fibere bağlı ev sayısı istenen düzeyde değil. Yüz ölçümü, nüfus ve veri talebi göz önüne alındığında, ülkemizde fiber şebeke tesisinin hızlandırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Türkiye’nin toplam fiber uzunluğu 324 bin 667 kilometredir"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Çeyrek Pazar Verilerine göre, alternatif işletmecilerin toplam fiber uzunluğunun 68 bin 193 kilometre olduğunu aktaran Arıak, "Türk Telekom’un 256 bin 474 kilometre fiber altyapısı bulunmaktadır. Bunun yaklaşık 123 bin 816 kilometresi omurga, kalan kısmı erişim amaçlı kullanılmaktadır. Türkiye’nin toplam fiber uzunluğu 324 bin 667 kilometredir. Ülkemizde bulunan toplam fiber altyapısının yaklaşık yüzde 80’i yerleşik işletmeci olan Türk Telekom'a aittir. Bu altyapının bir kısmını göz, kanal gibi fiziksel altyapı oluşturmaktadır. Mevcut fiziksel altyapının, alternatif işletmecilere etkin olarak kullandırılması ülkemizin internet otobanında daha hızlı gitmesine etki edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

"Fiber altyapının tesisi Türkiye’nin ekonomik geleceği ile doğrudan ilgili" 

Teknolojik gelişmelerinin ilk etkilerinin görüldüğü ve çok hızlı değişimlerin yaşandığı en mühim alanın telekomünikasyon sektörü olduğunu anlatan Arıak, şöyle konuştu:

"Neredeyse bütün sektörler üzerinde doğrudan bir etkiye sahip telekomünikasyon sektörünün, ihtiyaç duyduğu fiber altyapının hayata geçirilmesi sanayiden tıbba, haberleşmeden ticarete birçok alanda dünya ile bütünleşmemizi ve ülke olarak coğrafyamızda öncü bir ülke olmamızı sağlayacaktır. Bu nedenle fiber altyapının tesisi çok önemli ve Türkiye’nin ekonomik geleceği ile doğrudan ilgili bir konudur."

 "Fiberin yaygınlaşabilmesi için en hızlı yol altyapı unsurlarının paylaşılması" 

Yeterli uzunlukta fiber altyapının sağlanması halinde internetin hızlanacağını ve sabitle mobil haberleşmedeki sorunların ortadan kalkacağını hatırlatan Arıak, "Fiberin yaygınlaşabilmesi için en kolay ve hızlı yol işletmecilerin ellerinde bulunan mevcut kanalların, gözlerin ve aydınlatılmamış fiberler gibi önemli altyapı unsurlarının paylaşılması." diye konuştu.

Arıak, geçen yıl 8,1 milyar TL olarak gerçekleşen toplam sektör yatırımlarının, 2,9 milyar TL’sinin alternatif işletmecilerden geldiğini de sözlerine ekledi.


Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Kitaplar bilet oldu kütüphane rafları doldu
BURSA
RUMELİSİAD 20. Yıl Hatıra Ormanı geleceğe nefes oluyor
ANKARA
En düşük emekli aylığı 14 bin 469 lira oldu
BURSA
Bursa İznik’te Kaymakam Karaman’dan Zeytin Kooperatifi’ne ziyaret
ANKARA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barzani’yi kabul etti
ANKARA
‘Sıfır Atık’a uluslararası değer
ANKARA
CHP’li Sarıgül: Af düzenlemesi yargı paketine eklenmeli
KOCAELİ
Kocaeli Büyükşehir’den 1 yılda 20 bin denetim
KOCAELİ
Kocaeli’den tarıma destek tam gaz devam ediyor
BURSA
BESAŞ’ta imzalar 'eğitimde iş birliği' için atıldı