Kategoriler

Fatih’te ‘böcek’ alarmı

Fatih’te belediye ekiplerinin yaptığı çalışmalarda, Türkiye'de daha önce varlığı bilinmeyen, verdikleri zararla ağaçları kurutarak yok olmasına sebep olan zararlı “Anoplophora Spp” isimli böcek tespit edildi.

 Fatih’in Yedikule Mahallesi başta olmak üzere yakın bölgelerinde gözlenen zararlı böcekle mücadele etmek üzere Fatih Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İBB Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şefliği çalışmalarını sürdürüyor.

Söz konusu böceklerin larvaları, ağaçların odun dokusundan beslendiği için ağaca zarar verip, ağacın tamamen kurumasına sebep oluyor. Ağacın gövdesinden çıkış yapan erginlerin oluşturduğu çıkış deliklerinden ya da erginlerin görülmesi ile böceğin varlığı daha kolay tespit ediliyor. Ergin çıkış delikleri 10-15 mm çapında olabiliyor.

TEHLİKE GÖZARDI EDİLMEMELİ
Zarar verdiği bitki türleri arasında; akçaağaç, atkestanesi, kızılağaç, huş ağacı, kızılcık, fındık, dağ muşmulası, alıç ağacı, kayın ağacı, elma ağacı, dut ağacı, çınar ağacı, kavak ağacı, kiraz ağacı, armut ağacı, söğüt ağacı, gül, karaağaç bulunuyor. Özellikle Yedikule bölgesinde rastlanan bu zararlı böcek park ve yeşil alanlarda, cami, okul ve diğer kamu kurumları ile apartman ve konutların bahçesinde gözlendi.
Zararlı böceğin tespit edildiği ağacın belirlenmesinin hemen ardından ağacın ilaçlanması ve devamında gözlenerek gerekiyorsa imha edilmesi gerekiyor. Mücadelesi için de vatandaşların konuya hassasiyet gösterip, anında Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerine bilgi vermesi gerekiyor.
Göz ardı edilmesi durumunda ise Yedikule Mahallesi başta olmak üzere zararlı böceğin yayılarak çok sayıda ağaç ve çalı türünün zarar vermesinin söz konusu olduğu belirtildi. Geçen yıl içinde sadece Zeytinburnu sınırları içerisinde 150’nin üzerinde yetişkin ağacın bu sebeplerden dolayı uzmanların kontrolünde imha edilmek zorunda kaldığı ifade edildi.

AĞACI TAMAMEN KURUTABİLİYOR
Siyah renkte uzun antenlere sahip ve üzerinde beyaz lekeler bulunan 25-35 mm uzunluğundaki böcekler 300 metreye kadar uçabiliyor ve zarar verdiği bölgenin 50 metre civarındaki diğer ağaçlarda da zarar verme ihtimali gözlenebiliyor. Erginler mayıs ve ağustos ayları arasında ortalama 1-3 ay yaşamakta olup bu aylarda yoğun olarak gözleniyor. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
MANİSA
Manisa’da yılın ilk İl Koordinasyonu toplandı
ANKARA
Elektrikte yeni düzenleme! Güvence bedeline taksit isteği sorulacak
BURSA
Usta oyuncu Bedia Ener hayatını kaybetti
GENEL
23 ilde FETÖ’ye 110 ‘Kıskaç’!
SAKARYA
Sakarya Yeşilvadi’de 160 metre derinlikten yeni kaynak
ANKARA
Özel: Fileyi ben tutayım, sen doldur!
ANKARA
Zafer Partili Soral: AK Parti hükümeti mavi yakalıların emeğini çalıyor
GENEL
BAŞKAN ÇARBAN: “DEMOKRASİYE YAPILAN BU MÜDAHALEYİ ŞİDDETLE KINIYORUZ”
BURSA
Payitaht Çarşı’da Dijital Dönüşüm Başlıyor
BURSA
Öğrencilere Sabah Çorbası İnegöl Belediyesi’nden