Kategoriler

Ermeni kızı Ani'nin vatandaşlık mücadelesi

Annesi 10 yıl önce bir Türk ile evlenen 15 yaşındaki Ermeni kızın, Türk vatandaşı olma ve Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıma talebi Türk makamlar tarafından yerine getirildi.

 Trabzon’un Of ilçesinde yaşanan olay, 15 yaşındaki Ermeni asıllı Ani Kirohosyan’ın Of Kaymakamlığı’na attığı bir e-posta ile başladı. Of Kaymakamı Eren Aslan’a e-posta gönderen Ermeni kız, 10 yıldır Türkiye’de yaşadığını belirterek eğitim hayatının devam edebilmesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmesi ve Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı almasının gerekliliğini belirtti. E-posta üzerine harekete geçen Kaymakam Aslan konunun araştırılması için talimat verdi. Yapılan incelemede Ani Kirohosyan’ın annesi Aida Kirohosyan’ın 2004 yılında Türkiye’ye gelerek Of İlçesi Ovacık Köyü’nde ikamet eden Sedat Yıldırım ile dini nikah yaparak evlendikleri ancak Türkiye’de kaçak olarak yaşadığı için evliliğinden sonra doğan Muhammet Mustafa (3) ve Cennet Nur (6) isimli çocukları ile Ani’nin nüfus cüzdanlarının bulunmadığı anlaşıldı.

OF ANADOLU LİSESİ'Nİ EN YÜKSEK PUANLA KAZANAN 2. ÖĞRENCİ
Ani Kirohosyan 417 puan ile Of Anadolu Lisesi’ni en yüksek puanla kazanan ikinci öğrenci olmasına, ilk ve ortaokulu pasaportu ile okumuş olmasına rağmen Anadolu Lisesi’ne kayıt yaptıramıyordu. Of Kaymakamlığı’na attığı e-posta sonrası Kaymakam Eren Aslan’ın talimatı ile gerekli hukuki alt yapı oluşturularak Ani’ye geçici bir T.C Kimlik numarası çıkartıldı. İşlemler kayıt işlemleri için son tarih olan ve Ani’nin de doğum günü olan 8 Ağustos tarihine kadar yetiştirilerek genç kızın 1 yıl kaybetmesi önlenmiş oldu.
Ani henüz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadığı resmi işlemlerde kendisine verilen ismi kullansa da arkadaşları ona 'Medine' ismi ile sesleniyor. Okulun en başarılı öğrencilerinden bir tanesi olan Ani (Medine) derslerine başı örtülü olarak giriyor. 5 yaşında Türkiye’ye geldiği ve Of Ovacık Köyü’nde büyüdüğü için kendisini diğer arkadaşlarından ayrı görmüyor. Arkadaşları da onu kendilerinden ayırmıyor. Türkçe’yi ana dilinden daha iyi kullanan Ani, Ermenice’yi ise yıllardır kullanmadığı için unutmak üzere olduğunu belirtiyor.
Ani yaptığı açıklamada, “10 yıldır Türkiye’de babamla yaşıyoruz. Benim kimliğim olmadan ilk ve orta okulu pasaportum ile okudum. Ama kimliğim olmadığı için bir çok sınava giremedim. Bu okulu 2. olarak kazandım. Ama kimliğim olmadığı için kayıt olamıyordum. Bu nedenle Of Kaymakamlığı’na bir e-posta gönderdim. Gönderdiğim e-posta üzerine okula kayıt yapmam sağlandı. Şimdi çok mutluyum” dedi.

ERMENİ GELİN ÇAY TOPLUYOR
Aida Kirohosyan 2004 yılında gelin olarak geldiği Of’ta gündelik yaşantıya tamamen adapte olmuş durumda. Komşuları ve eşinin akrabaları kendisine Ermeni ismi ile seslenirken, kendisine çok alıştıklarını belirterek onu asla ayrı tutmadıklarını ve çok sevdiklerini söylüyor. Kirohosyan da bulunduğu ortamda yaşamaktan mutlu olduğunu belirterek ilk geldiği yıllarda Türkçe bilmediği için biraz zorluk çektiğini ancak şimdi hiçbir sorun yaşamadığını dile getirdi. Eşi sedat Yıldırım ile mutlu bie evliliği olan Ermeni gelin, diğer komşuları gibi çay bahçesine girerek çay topluyor, bölge kültürüne ve çalışma yaşantısına tamamen ayak uyduruyor.

KAYMAKAM NİKAH ŞAHİTLERİ OLDU
Ani’nin kayıt sorunu çözen Of Kaymakamlığı, annesi Aida Kirohosyan'ın vatandaşlık ve diğer çocuklarının kimlik sorunlarını çözmek içinde çalışma başlattı. Sorunun çözülmesi için Kirohosyan ve Yıldırım çifti arasında resmi nikah yapıldı. Ovacık köyündeki evlerinin bahçesinde yapılan nikah töreninde Of Kaymakamı Eren Aslan, Kirohosyan’ın nikah şahitliğini yaptı. İlk etapta çocukların nüfus cüzdanları çıkartılacağı, ardından ise Kirohosyan ve Yıldırım çiftinin evliliklerini üç yıl sürdürmeleri durumunda Aida Kirohosyan'a Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı yolunun açılmış olacağı belirtildi. 

Of Kaymakamı Eren Aslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Halkımızın bize ulaşması için açtığımız e-posta adresine Medine kardeşimiz bir e-posta göndermişti. Okuduğumuzda burada çözülmesi gereken önemli bir sorun olduğunu gördük. Yaptığımız incelemede Kirohosyan ve Yıldırım çiftinin 2004 yılında gerçekleştirdikleri evliliği resmi değil de dini prosedürlere uygun olarak gerçekleştirdiklerini gördük. Bu evliliklerinden dünyaya gelen iki çocukları da var. Medine’nin de kimliği olmadığı için eğitimlerin de sorun yaşadıklarını anlatan e-postası ile bu sorunları gördük. Gerçekleştirdiğimiz resmi nikah ile evliliklerini resmileştirerek çocukların da kimliklerine kavuşmasını sağladık. Çiftimiz yaptıkları resmi evlilikleri ile hem güzel bir örnek teşkil edecekler hem de mutlulukları ile gelecekte güzel günlere birlikte ulaşacaklar. Kendilerini tebrik ediyorum” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Saadet Partisi Osmangazi İlçe Başkanlığı Emekli Maaşlarına verilen zamları tabutla protesto etti
BURSA
Edirne Milletvekili Ediz Ün: "Çiftçi Kazanamıyor, Tarım Bağ-Kur Primlerini Yatırmakta Zorlanıyor"
GENEL
SOSYAL HİZMET TAZMİNATI VERİLMELİ
BURSA
Nur Sürer, “Mukadderat” filminin hikayesini anlattı
BURSA
YILDIRIM KADIN EMEĞİYLE GÜÇLENİYOR
BURSA
Bursa’da ulaşım artık konforlu, güvenli ve kolay
BURSA
Osmangazililer bilimle buluşmaya devam ediyor
BURSA
Uludağ’ın zirvesine turist akını
ANKARA
AKK, BAŞKENT’TE KÜLTÜR VE SANAT İÇİN HAREKETE GEÇTİ
ANKARA
İşsizlik oranı 19 aydır tek hanede