Kategoriler

'Duman avcıları' Ramazanda da görev başında

Ormanlık alanlarda yangınların erken fark edilebilmesi için hakim tepelere kurulan gözetleme kulelerinde görev yapan ve "duman avcısı" olarak adlandırılan orman işçileri, iftar ve sahurlarını da nöbet kulübelerinde yapıyor.

Ormanlık alanlarda yangınların erken fark edilebilmesi için hakim tepelere kurulan gözetleme kulelerinde görev yapan ve "duman avcısı" olarak da adlandırılan orman işçileri, 24 saat esasına göre görev yaptıkları nöbet kulübelerinde iftar ve sahur yapıyor.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Nurdağı İşletme Şefliğine bağlı Emirtepe Yangın Gözetleme Kulesi'nde görev yapan Reşit Deniz, Mehmet Koca ve Kenan Bakır, bulundukları konumları itibarıyla Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman ve Gaziantep illerinde yaşanabilecek orman yangınlarının erken fark edilebilmesi için çevreyi gözetliyor.

Gözetleme kulesinde görev yapan orman işçileri, en küçük bir dumanı fark ettiklerinde telsizle anında merkezi bilgilendiriyor. En yakın bölgede bulunan arazözlerle de yangına ilk müdahaleyi yapmak üzere anında hareket ediliyor.

Ormanları korumak için sevdiklerinden uzakta ve yalnız bir hayat yaşayan görevliler, ramazan ayını da diğer insanlardan farklı geçiriyor. Televizyonlarına kadar temin edilen görevliler, sıcak ramazan günlerinde serin bir ortamda oruç tutup kulede iftar yapıyor.

Görevliler ellerinde dürbünle geçirdikleri günün ardından iftarı 5 ili görebildikleri stratejik bölgede karşılıyor.

Nöbetleşe istirahatle görevlerini sürdüren kuleciler, devletin sağladığı imkanlarla 24 saat adeta göz kırpmadan "duman avcılığı" yapıyor.

"Kulede ramazan ayında iftar ve sahur farklı oluyor"

10 yılık kule görevlisi Reşit Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işlerinin zor olduğunu ancak severek yaptıklarını söyledi.

Kulede 3 kişi çalıştıklarını dile getiren Deniz, "24 saat buradayız. Riskli bir bölgede çalışıyoruz çünkü ormanlarla anızlarla içi içe dolayısıyla yangın riski çok yüksek. Dalma gibi bir şansımız yok." dedi.

Mehmet Koca ise ramazan nedeniyle gözetlemeye ara vermediklerini vurgulayarak, "İftarlık hazırlığımızı yapıyoruz. Birimiz hazırlık yaparken diğerimiz gözetleme yapıyor. İftarımızı açıyoruz, görevimize devam ediyoruz. Sahura kadar da uyumuyoruz. Sabaha kadar da birer kişi nöbetleşerek görevimizi sürdürüyoruz." diye konuştu.

Nurdağı Orman İşletme Şefi Ayşe Can Reyhanlı ise Emirtepe Yangın Gözetleme Kulesi'nde ekiplerin yaklaşık 35-40 bin hektar görüş alanına sahip ormanların gözetlemesini yaptığını anlattı.

Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman ve Gaziantep illerini gözetleyebilen görevlilerin ramazanda da fedakarca görev yaptığını aktaran Reyhanlı, şöyle devam etti:

"Kulemizin otobana yakın olması nedeniyle yoldaki trafik kazalarına kadar gözlemler yapılabilmektedir çünkü kendileri sürekli uyanık kalarak ormanlarımızı korumaktalar ve kaza nedeniyle meydana gelen araç yangınlarına da gözetlemelerle fayda sağlamaktalar. Ovanın hakim tepesinde olan kulemizde firez, ev ve diğer yangınlarda görüş alanında olduğu için gerekli yerlere bilgi vererek kısa sürede acil müdahale yapılabilmektedir."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ANKARA
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KADIN SAĞLIĞINA DESTEK
BURSA
YENİ YILIN İLK MAHALLE BULUŞMASI ALTINŞEHİR'DE
BURSA
Bursa’dan Kahramanmaraş’a Kardeşlik Köprüsü
GENEL
AZİZ SANCAR BİLİM VE SANAT MERKEZİ’NDE EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR
BURSA
Bursalılar her Pazar Tayyare Sineması'nda buluşuyor
BURSA
TMMOB MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBE BAŞKANI ŞİRİN RODOPLU ŞİMŞEK: "2024’TE SES GETİREN ÇALIŞMALAR YAPTIK”
BURSA
Kitaplar bilet oldu kütüphane rafları doldu
BURSA
RUMELİSİAD 20. Yıl Hatıra Ormanı geleceğe nefes oluyor
ANKARA
En düşük emekli aylığı 14 bin 469 lira oldu
BURSA
Bursa İznik’te Kaymakam Karaman’dan Zeytin Kooperatifi’ne ziyaret