Kategoriler

Diplomalı çobanlar iş başında

Kütahya’nın Simav ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü başta olmak üzere Halk Eğitim Merkezi ve İş Kur önderliğinde ilk kez açılan “Sürü Yönetimi Elemanı” kursunda başarı göstererek hak ettikleri sertifikalarını alan 4’ü bayan toplam 19 kişi, şimdi eğitimli birer çoban olarak sürülerinin başına geçti.

 En az ilkokul mezunu olma şartının arandığı programı kabul eden toplam 19 kişiye teorik ve merada uygulamalı 120 saat eğitim verildi. Programın ardından sözlü ve uygulamalı sınavlarda başarı gösteren kursiyerlere, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı "Sürü Yönetim Elemanı" sertifikası verildi.

Simav’ın ilk diplomalı çobanı ünvanını elde eden lise birinci sınıftan terk Güney beldesinden Musa Sarıbudak (19), “Çobanlık bizim aile mesleğimiz. 300’ü aşkın koyun sürümüz var. Önceleri bilinçsiz bir şekilde yaptığım çobanlığı şimdi bilinçli bir şekilde yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Kursta öğrendiklerimi sadece kendi sürümde uygulamıyorum. Bildiklerimi kasabamızdaki kursa katılmayan diğer çoban arkadaşlarımı da öğretiyorum. Babam Kemal Sarıbudak artık sürüyü gözü arkada kalmadan bana rahatça teslim ediyor. Bu da beni mutlu ediyor” dedi.

“Sürü Yönetim Elamını” kursuna katılarak sertifikasını alan Güney beldesinden ilkokul mezunu Nazmi Keskin (19), “Simav’ın diplomalı ilk çobanı olmak gerçekten çok güzel. Bize gurur veriyor. Ben de aileme ait 90 koyunluk sürünün başına geçtim. Şimdi sürümü daha iyi yönettiğime inanıyorum. Kursta öğrendiklerim sadece bende kalmıyor. Katılmayan diğer meslektaşlarıma da mera uygulamalı olarak gösteriyorum. Çok mutluyum. Kursu düzenleyenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Kursa katılmadığına bin pişman olduğunu dile getiren diplomasız çoban Ali Vural (24), “Katılmak varmış. Bin pişman oldum. Şimdi arkadaşlarım diplomalarıyla bize hava atıyorlar. Bilen ile bilmeyenin bir olmadığına tanık oldum. Yeniden kurs açılırsa ilk müracaatı ben yapacağım” şeklinde konuştu.

Simav’ın diplomalı ilk çobanlarından Musa Sarıbudak’ın babası Kemal Sarıbudak, “Oğlum Musa kursa katıldı. Diploma aldı. Şimdi gözüm arkada kalmıyor. İçim çok rahat bir şekilde 300’ü aşkın koyun sürümü kendisine teslim ediyorum. Ara sıra bende kendisine yardım ediyoruml. Ancak bana fazla iş düşürmüyor. Kursu açanlardan Allah razı olsun” diye konuştu.

Simav Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Tokdemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sertifikalı bir kişiyi en az 10 ay istihdam eden,ve en az 500 koyuna sahip çiftçilerin desteklenmesinin gündemde olduğunu söyledi. Müjdeli haber Simav’ın diplomalı çobanlarını sevindirdi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Başkan Bozbey: Hedefimiz “İyi ki Bursa’da yaşıyorum” düşüncesini oluşturmak
GENEL
Edirne’de 31 çiçek vakası tespit edildi! Kırmızı etle bulaşır mı?
BURSA
Kuru yük gemisi Gelibolu açıklarında arıza yaptı! Boğaz trafiği normale döndü
GENEL
Muğla’da 17 bin 400 çuval odun dağıtıldı
GENEL
Başkan İmamoğlu Mardin’de… Tahmin etmedikleri kadar dirençliyiz
GENEL
Keşan’da aranan şahıs saklandığı çiftlikte yakalandı
GENEL
Doğum için ABD’ye geldi, hayatını kaybetti!
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden çifte açılış
BURSA
‘İhracatçı gövdesini taşın altına koyuyor, bu zor günler de geçecek’
BURSA
TÜRKİYE-JAPONYA DOSTLUĞUNUN 100. YILINDA ÖZEL SERGİ