Bir son kullanıcının, bir mobil cihaza bağlı olarak gerçekleştirdiği ve mal veya hizmet göndermesine ya da almasına olanak tanıyan kimlik doğrulama işlemlerine mobil kimlik adı veriliyor. Dijital ortama aktarılmış kullanıcı veya vatandaşlık bilgisi ya da finansal hesap verileri ile cihaz kimlik bilgileri kullanıcıların mobil kimliklerini oluşturuyor.
Ekonominin Geleceğini Mobil Platformlar ve Dijital Kimlikler Oluşturacak
Mobil platformların popülerleşmesi, yeni uygulamaların geliştirilmesi ve kullanıcıların güvenli ödeme sistemlerine karşı artan ihtiyacı nedeniyle dijital kimlikler, ekonomik büyümenin ana mekanizması olmayı sürdürecek. Komtera Teknoloji güvenlik uzmanları, dijital kimliklerin neden geleceğin ekonomisini oluşturduğuna dair altı nedeni sıralıyor.
1. Mobil cihazların etkisi dünya genelinde artıyor. Dünya genelindeki toplam kullanıcı sayısının 5 milyara ulaşmasıyla mobil cihazlar, en popüler global platformu oluşturuyor. Mobil cihaz kullanımı Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da %63, Asya Pasifik’te %68 ve Afrika’da %44’e erişmiş durumda bulunuyor. Bunun dışında ön ödemeli kartlar dünya genelinde %76 yayılım gösteriyor.
2. Dijital bir kimlik, doğrulayıcı olarak kullanılabiliyor. Mobil numaralarımızı bir nevi tanımlayıcı olarak kullanarak değişik niteliklerinden faydalanmak dinamik kimlikler yaratmamızı sağlıyor. Mobil cihazların bu işlevi, daha etkili ve kolay bir şekilde kimlik doğrulamaya el veriyor ve bireyler arasında güvenli ödeme sağlayabiliyor.
3. Mobil cihazlar, birden fazla yerde kullanılabilecek bir kullanıcı bilgisi oluşturuyor.Günümüzde insanların çevrimiçi hesaplarında kullandığı ve zaman zaman hatırlamakta zorlandığı çok fazla şifresi bulunuyor. Hele ki çeşitli çevrimiçi platformları kullanan 20.000’den fazla kişiden toplanan verilerle oluşturulan istatistik çalışmasında bir kullanıcının ortalama 90 çevrimiçi hesabı olduğu ortaya çıkmışken alışveriş, sağlık, eğitim ve finansal hizmetler gibi alanlarda birçok dijital servisin herhangi birine ulaşmak için değişik kullanıcı adı ve şifre bilgileriyle uğraşmanın can sıkıcı olduğu herkesçe kabul ediliyor. Dijital ekonomide ise böyle bir sorun kalmıyor çünkü kullanıcı deneyimini rahatlatmak için kullanıcı bilgileri dijital servis sağlayıcıları arasında paylaşılarak tek bir güvenli tanımlayıcının tüm hesaplara erişim için kullanılması sağlanıyor.
4. Dijital kimlik şemaları şimdiden kullanıyor ve gün geçtikçe gelişiyor. Çin, Estonya, Azerbaycan gibi ülkeler şimdiden dijital kimlik kullanımı devreye sokmuş durumda bulunuyor. Dijital kimlikler şu an bir bardak kahve satın almaktan çok daha fazla önemli nedenlerle kullanılıyor.Örneğin Çin, uluslararası olarak kullanılabilen bu dijital kimliklere oldukça yüksek seviyelerde yatırım yapıyor ve bu kimliği kullanan 62 milyondan fazla kullanıcı, günde ortalama 450 milyondan fazla ödeme işlemi gerçekleştirerek durumu benimsediğini göstermiş oluyor. Dijital kimlikler vergi ödemekten sürücü lisansı taşımaya kadar bir çok alanda kullanılıyor.
5. Mobil cihazlar, her gün biraz daha popüler bir servis platformuna dönüşüyor.Mobil cihazlar, yeni jenerasyonlar için servis ve ürünlere erişmek adına mutlaka sahip olunması gereken bir araç olduğundan gitgide daha popüler bir platforma dönüşüyor. Dünya genelinde web trafiğinin %52’si mobil üzerinden sağlanıyor. Örneğin, Twitter kullanıcılarının %80’i erişimini mobilden gerçekleştiriyor ve Twitter’daki videoların %93’ü mobil cihazlardan izleniyor. Servis sağlayıcılar da bu etkili akımı odaklarına alarak mobilde daha fazla imkan yaratmaya çalışıyor. Çeşitli bankalar kişilerin parmak izlerini kullanarak finansal servislere erişim izni veriyor. Sosyal ağlar gibi servis sağlayıcıların kimi artık önce dijital kimlik kartı, daha sonra da bir selfie’yle yüz tanıma sistemleri eşliğinde kişilerin kimliğini doğrulamasını bekliyor.
6. Mobil cihazlar, her zaman basit bir kullanıma sahip olmasıyla öne çıkıyor. Mobil cihazlar artık günlük hayatlarımızın bir parçası halinde ve sadece bir akıllı telefon ile birkaç saniye içinde birçok ürün ve servis kullanabiliyor. Alışveriş deneyiminin bu sayede değiştiği ve mobilin merkezde bulunduğu bu devrim niteliğindeki yeni ekonomide dijital kimlikler de altyapıyı oluşturuyor. Devamlı olarak yeni uygulamaların geliştirilmesi ve kullanıcıların güvenilir ödemelere karşı artan ihtiyacı nedeniyle bu yeni sisteme uyması, büyümenin ana mekanizması olmayı sürdürecek.