Kategoriler

Demir ve demir dışında birim fiyatlar kasımda arttı

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından hazırlanan Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi, TR-METALENDEKS kasım ayı sonuçları açıklandı. Metal ihracat endeksi miktar, değer ve ihracat birim değerlerinin kasım ayında küresel yavaşlamaya direnç gösterdiğinin açıklandığı raporda, metal sanayi ihracat miktar endeksi kasım ayında durağan kalarak 126,22 puan olarak gerçekleşirken, ihracat değer endeksi 145,13 puana çıktı. İhracat pazarlarında fiyatların düşürülmesi baskısına rağmen ihracat birim değer endeksinin ise kasım ayında 114,73 puana yükseldiği belirtildi. Kasım ayında dünya metal fiyatlarında görülen dalgalanmaya rağmen ihracat birim fiyatları ekim ayında 4,25 dolar/kg iken kasım ayında 4,29 dolar olarak gerçekleşti. Açıklanan ihracat rakamları ve endeks sonuçlarını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektör ihracatının Ocak-Kasım döneminde 11,5 milyar dolara ulaştığını belirtti.


İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB); metal sanayi ihracat pazarlarındaki gelişmeleri ve ihracat taleplerini izlemek ve değerlendirmek, sektör ve ihracatçıları bilgilendirmek, metal fiyatları, üretim maliyetleri, döviz kurları, kâr marjları, stoklar gibi göstergeleri izlemek için hayata geçirdiği TR-METALENDEKS kasım ayı sonuçları açıklandı. 6 alt sektörün (Hırdavat, Mutfak, Bakır, Alüminyum, Armatür ve Döküm) aylık ihracat miktar-değer ve birim fiyatları mutlak değerlerinin zincirleme endeks haline getirilmesi ile elde edilen endeks sonuçlarına göre; metal ihracat endeksi miktar, değer ve ihracat birim değerleri itibariyle kasım ayında küresel yavaşlamaya direnç gösterdi. Metal ihracatı kasım ayında miktar olarak değişmezken, birim fiyatlar ve değer olarak yükseldiği değerlendirildi.

TL'DEKİ DEĞER KAYBI İVME KAYBETTİ

Endeksin kasım ayı sonuçlarına göre; Orta Doğu’da yaşanan savaşın etkisi ile küresel jeopolitik kırılganlıklar ve risklerin arttığı, Orta Doğu bölgesinde ticaret ve taşımacılığın riskli olmaya başladığı belirtildi. Sıkı para politikalarının iktisadi faaliyetler üzerindeki daraltıcı etkisinin kasım ayında daha belirgin hale geldiği ve küresel ekonomi ve ticaretin yavaşladığının altı çizildi.

Küresel sanayi PMI verisinin kasım ayında 49,3 puan olarak gerçekleştiği bu sonucun daralmaya işaret ettiğinin belirtildiği raporda; ABD, Çin ve AB sanayi PMI verilerimin de daraldığı vurgulandı. Küresel sanayinin aldığı ihracat siparişleri PMI verisi de 48,1 puan olarak gerçekleşti. Alınan ihracat siparişlerindeki daralmanın 21. aya ulaştığı değerlendirildi. Küresel metal sanayinin PMI verisi de kasım ayında üretim için 45,1 ve alınan siparişler için 48,2 olarak gerçekleşti. Metal sanayinde özellikle üretim tarafındaki daralmaya dikkat çekilirken, Türkiye’de kasım ayında sıkı para politikalarının etkilerinin daha çok hissedilmeye başlandığı kaydedildi. Faiz artışları sürerken, enflasyon artışı yavaşladı, TL’deki değer kaybı da ivme kaybetti.

İHRACAT BİRİM FİYATLARINDA ARTIŞ

Metal sanayi ihracat miktar endeksinin kasım ayında durağan kalarak 126,22 puan olarak gerçekleştiği bilgisinin paylaşıldığı endeks sonuçlarına göre, ihracat değer endeksi Kasım ayında sınırlı ölçüde yükselerek 144,44 puandan 145,13 puana çıktı. İhracat değer endeksindeki artışın nedeninin ise ihracat birim fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığı belirtildi. İhracat birim değer endeksi ise ekim ayında 113,66 puan iken kasım ayında 114,73 puana yükseldi. İhracat pazarlarında fiyatların düşürülmesi baskısına rağmen fiyat artışı sağlandığı kaydedildi.

Kasım ayında dünya metal fiyatlarında görülen dalgalanmaya rağmen ihracat birim fiyatlarında artış sağlandığının bilgisinin paylaşıldığı endeks sonuçlarına göre, ihracat birim fiyatları ekim ayında 4,25 dolar/kg iken kasım ayında 4,29 dolar/kg olarak gerçekleşti. Hemen hemen tüm alt ürün gruplarında fiyatlar bir önceki aya göre artış gösterdi.

YILIN SON AYINDA TALEPTE BEKLENTİ

Metal ihracatının değer olarak miktar ve fiyat gelişmelerine bağlı kalmaya devam ettiğinin paylaşıldığı endeksin kasım ayı sonuçlarına göre, ihracat pazarlarında talebin zayıf kaldığı, ihracat birim fiyatlarının da baskı altında olduğu belirtildi. Yılın son ayında endekslerin dış pazarlardaki talebin yavaşlaması ile şekilleneceği, Türk Lirası ile maliyetlerdeki gelişmelere bağlı olarak ihracat birim fiyatlarının da belirleyici olacağı kaydedildi.

Alınan ihracat siparişlerinin yılın son aylarında düşüşe devam ettiği, kasım ayında da ihracat siparişlerinin yavaşlayarak gerilediği bilgisinin paylaşıldığı endeks sonuçlarına göre; 2023 yılının son aylarında alıcıların fiyat baskısı ve fiyat indirim talepleri devam etti. Kasım ayında alınan siparişlerde ihracat birim fiyatlarının sınırlı ölçüde yükseldiği ve sipariş alınan müşteri sayısındaki genel daralma eğiliminin sürdüğü kaydedildi.

YURT İÇİ SİPARİŞLER KASIM AYINDA DÜŞTÜ

Metal Sanayi İhracat Endeksi sonuçlarına göre, alınan ihracat siparişlerindeki kâr marjlarının artan küresel rekabetin de etkisiyle gerileme eğilimi içinde olduğu, kasım ayında kâr marjlarında düşüşün belirgin şekilde sürdüğü belirtilirken, alınan ihracat siparişlerinde tahsilat sürelerinin kasım ayında sınırlı ölçüde uzadığının altı çizildi.

Ekonomide uygulamaya başlanan sıkılaştırma politikalarının etkileri ile yurtiçinden alınan siparişlerin kasım ayında yavaşlayarak düştüğü belirtildi. Alınan siparişlerdeki gerilemeler üretimi olumsuz etkilerken, Türk Lirası cinsinden üretim maliyetlerindeki artışların Kasım ayında ivme kazandığı kaydedildi.

Kasım ayında ham madde ve girdi stoklarının bir önceki aya göre belirgin ölçüde arttığı, siparişlerdeki azalma karşısında ihracatçıların ham madde ve girdi stoklarında temkinli bir sürece girdiğinin belirtildiği endekste, iç ve dış pazardaki yavaşlama etkisiyle kasım ayında nihai ürün stoklarının bir önceki aya göre sınırlı ölçüde arttığı belirtildi.

DEMİR VE DEMİR DIŞINDA İHRACAT 11 MİLYAR DOLARI AŞTI

Açıklanan ihracat rakamları ve endeks sonuçlarını değerlendiren İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu; demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatının kasım ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 13 düşüş ile 979,9 milyon dolar olduğunu açıkladı. Tecdelioğlu, sektör ihracatının 2023 Ocak-Kasım döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13 düşüş ile 11,5 milyar dolarla genel ihracattan yüzde 4,9 pay aldığı bilgisini paylaştı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada
BURSA
BAŞKAN KÖYBAŞI "BİRLİKTE, DAHA GÜÇLÜ BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ!"
BURSA
Gençlik Bursa’da Yollarda’ projesi tüm hızıyla sürüyor
BURSA
Nilüfer Belediyespor’dan evinde rahat galibiyet
BURSA
Başkan Bozbey, görevdeki 9 ayını değerlendirdi
BURSA
BUSKİ’den sayaçlara ‘don’ uyarısı
BURSA
CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş: “Sosyal ve halkçı belediyecilik ile İnegöl’ü hak ettiği noktaya taşıyacağız”
BURSA
18 bin yolcu Bursa Yenişehir’den havalandı!
EKONOMİ
Toplu ulaşımda ‘Dijital İzmirim Kart’ rahatlığı