Düzenlemenin gerekçesi ise, "Hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik hukuk devletlerinde şeffaflık ve hesap verebilirlik kamuoyu denetimini sağlayan en önemli araçlardan biridir. Birçok ülkede soruşturma, kovuşturma ve yargılamanın tamamlanması için makul sürelerin belirlenerek duyurulması hem şeffaflık ve hesap verebilirlik hem de yargıya olan güveni güçlendirici etkisi nedeniyle tercih edilmektedir. Ülkemizde de yargıya olan güveni güçlendirmek, mahkeme ve cumhuriyet başsavcılıklarının verimliliğini artırmak ve soruşturmaya başlandığında veya dava açıldığında tarafların yargılamanın ne zaman tamamlanacağını bilmelerini sağlamak amacıyla makul sürelerin belirlenmesi öngörülmektedir" şeklinde ifade edildi.
Dava açan vatandaş artık davanın ne kadar sürede biteceğini bilecek
Dava açan vatandaş artık davanın ne kadar sürede biteceğini bilecek
EditorAdalet Bakanlığı tarafından hazırlanarak TBMM'ye sevk edilen tasarıya göre artık dava açan vatandaşlar, davalarının ne kadar sürede biteceğini bilecek.
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM’ye sevk edildi. Tasarı kapsamında gerçekleşecek reformlardan en dikkat çeken düzenleme yargılamalarda makul sürenin öngörülmesi oldu. Tasarının 27. maddesinde “Soruşturma, kovuşturma veya yargılamanın tamamlanması için öngörülen makul süreler Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından belirlenir” düzenlemesi yer alıyor. Düzenlemeye göre soruşturmaya başlandığında veya dava açıldığında tarafların yargılamanın ne zaman tamamlanacağını bilmeleri sağlanacak. Soruşturmaya başlandığında HSYK'nın görüşü alınarak, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen süreler devreye girecek. Yargılamaların planlanan bu makul süreler içerisinde bitirilmesi öngörülecek.
Yorumlar