Operasyonun ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ziyareti ile eş zamanlı olması da dikkat çekti. Türkiye operasyona start vermek için Biden’la yapılacak görüşmeleri beklemedi.
Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre; ilk olarak sınırdan topçu ve ÇNRA atışları başlatıldı. Hemen akabinde ise 04:05 daha önceden belirlenmiş belli noktalardan Suriye’ye giriş için iş makineleri ile geçitler açılmaya başladı. 05:45’te topçu ve ÇNRA atışları sona ererken bu kez 06:08 ilk hava harekâtı icra edildi. Daha sonra ise 06:10 ve 06:30 olmak üzere üç sorti hava operasyonu gerçekleştirildi. Bu hava operasyonu sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı. Topçu ve ÇNRA ile de tespit edilen 81 hedefe 294 atım yapıldı. İlk bilgilere göre havadan ve karadan DAEŞ’e karşı 514 atış yapılmış oldu. Ayrıca havada bekler pozisyonda olan 2 F-16 da anlık tespit edilen hedefleri vurdu.
‘VUR’ EMRİYLE HAVALANDILAR
Hava harekatı Diyarbakır’da bulunan 8. Ana Jet Üssü’nden idare ediliyor. Askerî kaynaklar, pilotların gördükleri her türlü tehlikeye karşı yetkilendirildikleri ve ‘Vur’ emriyle havalandıklarını söyledi. 2 filoda görevli 8 uçağın 24 saat aralıksız olarak 4’er saat şeklinde sürekli olarak bölgeyi kontrolde tutup, hedefleri vurduğu belirtildi. Üste görevli toplam 24 savaş uçağı vardiyalı olarak görev yapıyor.
Askerî kaynaklar, hava harekâtı öncesinde Diyarbakır’a yaklaşık 20 adet F-16 savaş uçağının takviye olarak gönderildiği belirtildi.
Operasyonda 24 saat esasına göre 2 İnsansız Hava Aracının da (İHA) eş zamanlı görevlendirildiği belirtildi. İHA’ların aldığı görüntüler üzerine bölgeye giden savaş uçakları verilen koordinatları vurarak dönüyor. Sabah başlatılan hava harekâtı kapsamında bu saate kadar F-16 savaş uçaklarının 22 hedefi başarı ile vurduğu bildirildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Koalisyon Hava Kuvvetleri ile birlikte yürüttüğü operasyonu koalisyon güçleri üst yetkililerinin de takip ettiği bildirildi. Ayrıca operasyon kapsamında bölgede güçleri bulunan Rusya ile anlık bilgi paylaşıldığı belirtildi.
TANKLARIN PEŞİNDEN ÖSO
Cerablus’a yönelik askeri harekâtın başlaması ardından 11.00 civarında tanklar sınırı geçerek Suriye topraklarında ilerledi. Operasyonunu Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı yürütürken, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na mensup 250 Türk askerin katıldığı iddia edildi. Tankların gidişi sırasında zaman zaman önüne engel olarak çıkması muhtemel alanlar da top atışlarıyla ateş altına alındı.
Tankların peşinden de üzerlerine uçaksavar yerleştirilen kamyonetlere binen Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri ilerledi. Atış yaparak ilerleyen tanklarla Cerablus’a giren ÖSO güçleri kenti DAEŞ’ten temizlemek için operasyonları başlattı. Çatışmalarda şu ana kadar 46 DAEŞ militanı öldürüldü. Sınırı geçen tanklar Cerablus’a ulaşan DAEŞ’in ikmal yollarını kesti. Bab Bölgesi’nden destek için yola çıkan bazı araçların da Türk F-16 ve koalisyon ülkelerinin savaş uçakları tarafından hedef alınarak vuruldu. Bu arada askerî harekâta ÖSO bünyesindeki Sultan Murat Tugayı, Sukur El Ceber, Şam Cephesi ve Feylek El Şam örgütü mensuplarının yer aldığı kaydedildi. Operasyona 5 bin kişilik ÖSO ve Türkmen gücünün katıldığı belirtiliyor. Türkmenler mavi, Arap ÖSO üyeleri ise kırmızı kolluklar takıyor. ÖSO, Türkiye sınırından yaklaşık 3 kilometre güneyde kalan ve Cerablus ilçe merkezinin yaklaşık 5 kilometre batısındaki Keklice köyü dahil 4 köyü zırhlı birlikler eşliğinde DAEŞ’ten aldı. Türk savaş uçakları DAEŞ’e ait bomba yüklü üç aracı da imha etti.
Cerablus 12 saatte hemen hemen tamamen kuşatıldı. Operasyonun ardından DAEŞ sınırın 81 kilometre güneyindeki Al Bab’a çekildi. Operasyonun başladığı saatlerde Salih Müslim sert tepki gösterirken, YPG sözcüsü Redur Xelil, Menbiç’ten çekilmeyeceklerini açıklamış, ardından Demokratik Suriye Güçleri’nin kararını beklediğini kaydetmişti. Ancak Biden-Yıldırım görüşmesi sırasında Türkiye’nin Fırat’ın batısı konusundaki hassasiyetini vurgulaması üzerine Redur Xelil, geri adım atıp Fırat’ın doğusuna çekilme kararı aldıklarını duyurdu.