Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7. Büyükelçiler Konferansı’na katılan büyükelçiler ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda öğle yemeğinde bir araya geldi. Büyükelçilere hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 yılında Türkiye’nin etkinliğini, ağırlığını, itibarını dünya genelinde artırırken bir yandan da aktif dış politikanın ekonomiyi, siyaseti, sosyal yaşamı daha da özellikli bir noktaya getirmesi için gayret sarf edeceklerinin altını çizdi.
7. Büyükelçiler Konferansı’nın Ankara ve Çanakkale’de yapılmış olmasının önemli manalar ihtiva ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçtiğimiz temmuz ayından itibaren coğrafyamızı köklü şekilde değiştiren ve şekillendiren 1. Dünya Savaşı’nın yüzüncü yıl dönümünü idrak etmeye başladık. 1. Dünya Savaşı’nda yaşanan önemli hadiseler kapsamında ilk olarak önceki gün Sarıkamış Harekatı’nı ve orada verdiğimiz şehitlerimizi yad ettik. Yaklaşık 30 bin insanın iştirak ettiği, genciyle, yaşlısıyla bu törenler gerçekten çok ama çok anlamlıydı. Şimdi sırada Çanakkale Zaferi’mizin 100. Yıl dönümü var. İnşallah bu yıl sadece Mart ayında değil bugünden başlayarak yıl sonuna kadar çeşitli etkinliklerle Çanakkale Zaferimizi bütün boyutlarıyla hatırlayarak ve hatırlatacağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nisan ayında önemli bir zaferin Kut’ul Ammare Zaferi’ni de şaşına yaraşır bir şekilde yad edileceğini sözlerine ekledi.
“BİZ ASLA YENİLMİŞ BİR MİLLET DEĞİLİZ, MUZAFFER BİR MİLLETİZ”
2015 yılı içerisinde 1915 olaylarının da 100. Yıl dönümü belli çevreler tarafından yoğun bir şekilde gündeme taşınacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bunun idraki içerisindeyiz. 2015 sadece yıl dönümü etkinlikleri boyutuyla değil belli hadiselerin daha iyi tartışılması ve anlaşılması içinde bir fırsat teşkil edecek. Ülkemizin dışarıya açık tüm pencereleriyle, yer yüzüne dağılmış tüm insan gücümüzle, araçlarımızla gerçeklerin anlaşılması tarihin doğru okunması için bu yıl ve sonrasında azami gayret içersinde olacağız. Bir kere burada şunu özellikle vurgulamak isterim, 1. Dünya Savaşı’ndan Osmanlı Devleti, evet yenilerek ve toprak kaybederek çıkmıştır. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti 1. Dünya Savaşı’nın ardından yapılan istiklal mücadelesiyle büyük bir zaferin üzerine inşa edilmiştir. Biz asla yenilmiş bir millet değiliz, muzaffer bir milletiz. 77 milyonun her bir ferdinin işte bu duyguya, bu özgüven, bu bilince sahip olması son derece önemlidir. Özellikle bizim yeryüzünde temsilcimiz olan büyük elçilerimizin böyle bir duyguyla hareket etmeleri gerekmektedir. Sizler tarihiyle büyük, medeniyetiyle büyük özellikle de istiklal mücadelesi ve o mücadelenin ardından kazandığı zaferiyle büyük bir devletin elçilerisiniz. Bizim hiçbirimizin üzerinde Mondros anlaşmasının, Sevr anlaşmasının izi, gölgesi, baskısı olamaz. Mondros Anlaşması Osmanlı’nın Devleti’nin yaptığı bir anlaşmadır. Sevr ise yeni kurulan Cumhuriyetimizin yırtıp attığı bir anlaşmadır.”
“BİR BASKI ARACI OLARAK KULLANMAK İSTEYENLER VAR”
Osmanlı Devleti’nin yenilmiş olmasının tam yüz yıl boyunca Türkiye Cumhureyeti’nin bütün fertleri, kurumları üzerinde bir baskı aracı olarak kullanmak isteyenlerin olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin özgüvenini kırmak istediklerini, ‘siz yapamazsızı, siz başaramazsınız, size istikameti biz çizeriz, sınırları biz çizeriz, sizin gündeminizi de biz belirleriz’ dediklerini kaydetti.
“17-25 ARALIK DARBE GİRİŞİMİNİN TÜRKİYE’YE MALİYETİ 120 MİLYAR DOLAR”
İçeride manda ve himaye özlemini kalplerinden atamayanların, yenilmişlik duygusu içerisinde olanların bu verilen role harfiyen uyduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef milleti de arkalarından taşımak istediler. Allah’a hamd olsun. Bu aziz millet Türkiye’ye ve kendisine biçilmek istenen role mahkum olmadı. Çizilen rota ve istikametin esiri olmadı. Şuanda gerçekleştirdiğimiz reformlarımızla, büyüyen ekonomimizle, aktif, cesur dış politikamızla biz işte Türkiye ve millete biçilen bu yüzyıllık darbe adımlarını solunumu, bu dar elbiseyi yırtıyor bize takılan zincirlerden, prangalardan bir bir kurtuluyoruz. Son dönemde başımıza gelen hadiselerin hiçbiri tesadüfi değildir. Son dönemde yaşadığımız badirelerin hiçbiri Türkiye’nin kendi iç dinamikleriyle ortaya çıkmış hadiseler değildir. Bölücü terör, gezi olayları, 17-25 darbe girişi, diğer bazı teşebbüsler Türkiye’ye istikamet çizmek amacıyla kurgulanmış, gerek dışarıdan, gerek içerisindeki maşalar tarafından sergilenmiş olaylardır. Bunu sizler gayet iyi farkındasınız. Bizler bunun karşısında ne yapıyoruz veya ne yapacağız. Aslı olan bu… Bütün bu hadiselerdeki yegane amaç o eski Türkiye’yi, o kontrol altındaki bağımlı, ezik, özgüveni eksik, gündemi belirlene bilir Türkiye’yi geri getirmektir. Ekonomisi bir türlü şahlanamayan, demokrasisi bir türlü gelişemeyen yani kısır bir döngü içinde enerjisini sürekli yitiren eski Türkiye’yi diriltmek için bütün bu oyunlar kurgulanmış ve sahnelenmiştir. 17-25 aralık darbe girişimini yolsuzluk iftirası üzerine kurguladılar. En mütevazi hesaplama ile,17-25 Aralık darbe girişiminin Türkiye’ye maliyeti ne oldu biliyor musunuz? 120 milyar dolar… Eğer başaralı olsaydılar, eğer azmettikleri gibi başbakanı ‘dönemin başbakanı’ yapabilselerdi inanın bu maliyet kat kat fazla olacaktı. Çünkü o zaman arzuladıkları eski Türkiye’yi inşa etmiş, o eski faiz yükünü, enflasyon yükünü, daralan ekonominin, küçülen ihracatın yükünü yeniden Türkiye’ye, yeniden millete yüklemiş olacaklardı. Eskiden olduğu gibi Türkiye faiz lobilerinin, kan lobilerinin, savaş lobilerinin servetlerine servet kattıkları bir ülke olacaktı” ifadelerine yer verdi.
“YENİ OPERASYONLARI DEVREYE ALMAK İÇİN UĞRAŞIYORLAR”
17-25 Aralık darbesinde başarısız olanların ümitsizlik içinde yeni bir takım operasyonları devreye almak için uğraştıklarını ve uğraşmaya devam ettiklerini kaydetti.
4 eski bakan üzerinden kurgulanmak istenen sürecin 17-25 Aralık darbe girişimini yaşatmaya yönelik tamamen umutsuz bir süreç olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orada başaramadılar acaba burada başara bilir miyiz? O zaman Başbakanım… Başbakan olarak eski Türkiye özlemi içerisinde olanlar illa bununla ilgili bir soruşturma komisyonu kurulalım dedikleri zaman arkadaşlarımızla oturduk, istişare ettik, ‘kuralım’ dedik. Bizim bundan kaçınacak bir yanımız yok, kurduk. Kurduktan sonra komisyon çalıştı nihayet dün komisyon karının verdi. Bütün çalışmalar sonrasında, bilirkişi raporları vs. bunlar alınarak bir karar verildi. Bu adeta bir ara karar. Bundan sonraki süreç tabiî ki parlamento. Nihai kararı Genel Kurul’da verilecek. Ama dert bu mu, dert başka. Acaba buradan biz ne elde edebiliriz. Bunun gayreti içerisindeler” diye konuştu.
“KURGULANAN OYUN BAĞIMSIZ MAHKEMELER TARAFINDAN BOZULMUŞTUR”
Parlamentonun şuanda özellikle soruşturma komisyonun almış olduğu, üzerinde çalışılmış bu karar neticesinde nihai kararının en ideal, en adil şekilde vereceğini ve Türkiye’nin bu tür oyalama süreçleri içerisinde, üzerinde spekülasyonların yapılacağı bir ülke olmayacağını, olmadığını da bu parlamentonun göstereceğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17-25 Aralık iddialarının 30 Mart ve ardından 10 Ağustos seçimlerinde millet tarafından zaten yargılandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Millet karını da sandıkta vermiştir. Asıl önemlisi 17-25 Aralık iddiaları bağımsız Türkiye mahkemelerinde yargılanmış ve kurgulanan oyun o mahkemeler tarafından zaten bozulmuştur. Şimdi bir başka oyunun kurgulanmasına yargı içindeki bir takım odakların siyaseti dizayn etme girişimlerine ve arzularını öyle umuyorum ki izin verilmeyecektir.”