Milletvekili Şahin, değişikliklerden ilkinin ‘karekod’ uygulamasının zorunlu hale getirilmesi olduğunu söyledi. Şahin, “Karekodlu çek sistemi, bankalarca üretilecek olan karekodlu çek üzerinde yer alan karekodun, doğrudan bankadan, akıllı telefon uygulamalarından, internet üzerinden okutularak veya sms aracılığıyla sorgulama yapılarak, herhangi bir onay süreci olmaksızın, çeki düzenleyenin geçmiş çek ödeme durumunun görülebilmesi ve çekin sahteliğinin kontrol edilebilmesi sistemidir” dedi.
Şahin, karekod yardımıyla tüzel kişiler adına düzenlenen çeklerin takip edileceğini de belitti. Şahin, “Çek tüzel kişi adına düzenleniyorsa, çek düzenlemeye yetkili kişilerin kim olduğu, çek hesabı sahibi tarafından o güne kadar kaç tane çek keşide edildiği, halen ödenmeyen kaç tane çekinin bulunduğu, karşılıksız çıkan çekinin bulunup bulunmadığı, çek hesabı sahibi hakkında çek hesabı açma yasağı kararının olup olmadığı, tacirse iflasına karar verilip verilmediği, gibi bilgiler üçüncü kişilerin erimine açılacaktır” şeklinde konuştu.
Yeni düzenleme ile çekle tahsilat yapanların teslim aldıkları çekleri karekod sistemine okutması ve bilgi paylaşım sistemine kaydetmesinin ön görüldüğünü söyleyen Hüseyin Şahin, “Bu sayede çek hesabı sahibi tarafından piyasaya çıkarılan ama bankalara ibraz edilmediği için bilinmeyen çekler ve miktarları karekod ile üçüncü kişilerin erişimine açılacak” diye konuştu.
Milletvekili Hüseyin Şahin, yeni düzenlemede çek hesabı açma yasağının genişletileceğini de söyledi. Şahin, “Çek hesabı gerçek ve tüzel kişinin yanı sıra, tüzel kişi adına çek keşide edenler ile karşılıksız çekin bir sermaye şirketi adına düzenlenmesi durumunda ayrıca şirketin yönetim organı ile imzaya yetkili kişileri hakkında da çek hesabı açma yasağı kararı verilecek. Hakkında karşılıksız kararı verilenler, yasaklılıkları süresince, şirketlerinin yönetim organlarına seçilemeyecekler” dedi.