Kategoriler

Bu caminin Cumhuriyet tarihinde eşi yok

Cumhuriyet tarihinin ilk taş camisi, demir ve çimento kullanılmadan Esenler'e yapılıyor. Mimar Sinan'ın yaptığı Kılıç Ali Paşa Camii'nden esinlenerek inşa edilen cami, Osmanlı mimarisine uygun kesme taşlardan yapılıyor.

 Cami, Birlik Mahallesi'nde bir hayırsever tarafından bağışlanan bin metrekarelik alan üzerine inşa ediliyor. Osmanlı mimarisine uygun olarak kesme taşlardan yapılan caminin ana kubbesinin her iki yanında şerefeli iki tane minare bulunuyor. Minarelerin çevresinde de üç tane küçük kubbeler yer alıyor. Mimarisi ve estetiği ile ilgi uyandıracak caminin ön ve yan cephelerinde de kemerler yer alıyor. Esenler'e değer katacak olan taş caminin şadırvanı, avlusu ve çevre düzenlemeleri de camiye uygun bir şekilde tasarlanacak.

“CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK”
Caminin yapımını sürdüren İnşaat Mühendisi Kadir Fındıklıoğlu, cami inşaatında demir, çimento ya da tuğlanın kullanılmadığını söyledi.
Yüzyıllarca ayakta kalabilecek bir eser yapmaya çalıştıklarını ifade eden İnşaat Mühendisi Kadir Fındıklıoğlu, “Tıpkı ecdadımızın yöntemiyle bu cami inşaatını yapmaktayız. Bizim amacımız sadece cami değil aynı zamanda bir eser kazandırmaktır. Bu cami Cumhuriyet tarihinin ilklerinden biridir” dedi.

“HORASAN HARCI, ZIVANA VE KURŞUN KULLANILIYOR”
Cami inşaatının müteahhidi Mehmet Tekne ise “Caminin en büyük özelliği Cumhuriyet tarihinin bir ilki olmasıdır. Cumhuriyet tarihinde ilk defa taş işçiliğiyle bir cami yapılmaktadır. Bu inşaatta özellikle dayanıklı taşlar seçilmektedir. Buraya getirilen taşlar el işçiliğiyle işlenmektedir. Neredeyse her bir bloğu 500 kilo ya da bir ton olan taşlar bir birine horasan harcı, zıvana ve kurşunla tutturulmaktadır.İnşaatımızda demir ya da beton yoktur.Yaklaşık 2 buçuk yıldır devam eden inşaatın yüzde doksanı tamamlanmış durumdadır muhtemelen bir yıl sonra bitirmeyi hedefliyoruz.”

“TOPLAM MALİYET 15 MİLYON TL’Yİ BULACAK”
Caminin yapımını üstlenen Hak Vakfı Başkanı Fahrettin Akyazıcı ise oldukça maliyetli bir eser yaptıklarını belirterek henüz yolun yarısında olduklarını söyledi.
Vakıf Başkanı Akyazıcı, “Ecdadımız gibi kalıcı bir eser yapmak için kolları sıvadığımızda maliyetin bu kadar olacağını düşünmüyorduk. Araştırma yaptık fakat bu kadar bir maliyet görmemiştik.İnşaata başlayınca maliyet ortaya çıkmaya başladı. Yaklaşık 2 buçuk yıldır devam eden inşaatın yüzde 90’ını tamamladık.Şu aşamaya kadar 9 milyon TL bir harcama yapıldı.Şadırvanı çevre düzenlemesi içerisinin dizaynı derken toplam maliyet 15 milyon TL’yi bulacak” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNCEL
ASKİ’DEN ANİ SU BASKINLARINA ÖNLEM
BURSA
NİLÜFER BELEDİYESPOR'DAN MİHALIÇÇIK DEPLASMANINDA NET GALİBİYET
BURSA
Başkan Bozbey: Hedefimiz “İyi ki Bursa’da yaşıyorum” düşüncesini oluşturmak
GENEL
Edirne’de 31 çiçek vakası tespit edildi! Kırmızı etle bulaşır mı?
BURSA
Kuru yük gemisi Gelibolu açıklarında arıza yaptı! Boğaz trafiği normale döndü
GENEL
Muğla’da 17 bin 400 çuval odun dağıtıldı
GENEL
Başkan İmamoğlu Mardin’de… Tahmin etmedikleri kadar dirençliyiz
GENEL
Keşan’da aranan şahıs saklandığı çiftlikte yakalandı
GENEL
Doğum için ABD’ye geldi, hayatını kaybetti!
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden çifte açılış