Kategoriler

Bir yanda deniz bir yanda ekmek mücadelesi

Türkiye’nin en önemli tatil beldelerini bünyesinde barındıran Aydın’da insanlar bir yandan sıcak hava ile denizin keyfini çıkarırken, diğer yanda 44 dereceyi bulan güneşin altında ekmek mücadelesi veriyor.

 Sahilleri ve 5 yıldızlı otelleri ile bilinen Kuşadası, Didim, Güzelçamlı, Davutlar, Akbük gibi pek çok tatil beldesine sahip Aydın’ın öteki yüzünde kadınlar kavurucu sıcakta bu şekilde ekmek mücadelesi veriyor. 

Ege’de her geçen gün daralan tarım alanları ve makineleşmeyle birlikte insan gücüne ihtiyaç kalmaması ekmeğini çapa yaparak kazanan dar gelirli vatandaşları zor duruma düşürdü. Büyük Menderes Ovası’nda 44 dereceye ulaşan sıcağın altında pamuk çapalayan kadınlar bir yandan ramazan orucunu tutup diğer yandan da çapa yaptıklarını belirttiler. Ramazan ayında olmaları nedeniyle tarlaya gece karanlığında gelip sabah hava aydınlanır aydınlanmaz 05:30’da başladıklarını belirten kadınlar, zor da olsa iş bulup ekmek parası kazandıkları için mutlu olduklarını belirttiler. Zor koşullara rağmen günlük 40 liraya çapa kazan köylü kadınlar, nafakalarını kazanmak için zor da olsa çalışmak zorunda olduklarını ancak durumdan şikayetçi olmadıklarını belirttiler.
Kadınların yanı sıra çocukların da bir yandan tatilini değerlendirip diğer yandan aile bütçesine katkı sağlamaya çalıştığı pamuk tarlaları aslında öteki Aydın’ın da fotoğrafını veriyor. Bir erkek gibi çapa sallamalarına rağmen hayatlarından şikayetçi olmayan kadınlar tek zorluğun hem oruç tutup hem de 44 dereye ulaşan sıcağın altında susuz çalışmak olduğunu belirttiler.

Çocuklarının nafakasını temin etmek için çalışmak zorunda olduğunu belirten Hamide Kocatürk isimli kadın hem oruç tutup hem de çapa işi yaptıklarını belirterek “Sabah erken başlıyoruz. Günlüğü 40 TL’ye çalışıyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz. Bu nedenle çalışmak zorundayız. Çiftçilik kolay değil. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Erkek işi de olsa bize zor gelmiyor çalışmak” diye konuştu.

Koçarlı ilçesine bağlı Satılar Köyünde oturduklarını ve dayıbaşı olarak köylülerine tarla ve bahçelerde iş ayarlamaya çalıştığını belirten İsmail Çoban, çalışmanın da çalıştırmanın da kolay olmadığını mahallesinden getirdiği işçilerin bir çoğunun borçları olduğundan dolayı bu zor şartlarda çalıştığını söyledi. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Bursa İtfaiyesi’nden 21 bin olaya müdahale
BURSA
Gemlik Belediyespor’dan İstanbul’da İki Altın Madalya
BURSA
Bursa Şehir Tiyatrosu, kadrosunu güçlendiriyor
İSTANBUL
İstanbul’da ‘evlilik desteği’ 30 bin TL’ye çıkarıldı
İZMİR
İzmir Çiğli’de iki yeni ‘Özel’ açılış
ESKİŞEHİR
Eskişehir’de hijyenik ped desteğine devam
ANKARA
Ticaret’ten ‘cayma hakkı’ açıklaması
ANKARA
PTT’nin e-ticaret altyapısı güçlendirilecek
ANKARA
Kuzey Denizi Rotası’nda 37,9 milyon ton kargo taşındı
ADIYAMAN
Adıyaman’da seyir halindeki otomobil alev aldı