Aynı zamanda bir akademisyen olan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 5 yıl kaldığı Malezya'da Uluslararası İslam Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapmıştı.
MEYVELERİN KRALI
Bitki bilimde durio zibethinus olarak adlandırılan durian ağacı, Güneydoğu Asya ülkeleri olan Malezya, Tayland ve Vietnam kökenli. 40 metreyi aşan boyuyla çok uzun bir ağaç olan durian, ormanda yetişiyor. 5-10 yaşları arasında meyve vermeye başlıyor. Kabuğuyla birlikte her bir meyvesi, 2-3 kilogram bazen de 3 kilogramın üstünde. Bu meyveye pek çok kişi "durian" diyor ama farklı adlarla da anılıyor. Örneğin Endonezya'da "duren", Tayland'da da "thurian" ismiyle biliniyor. Ancak farklı adlarla anılsa da kültüre alındığı ülkelerde "meyvelerin kralı" olarak niteleniyor.
OLAĞANÜSTÜ LEZZETLİ
Bu tropik meyve, dış görünüşü ve ağır kokusuyla gerçekten de alışılmamış bir meyve türü ancak lezzetinin olağanüstü olması nedeniyle tercih ediliyor. Duriana, "cennet-cehennem" de deniliyor. Cehennem denmesinin nedeni, dikenlerle dolu kabuğunun pis kokması. Uzakdoğu'da, örneğin Endonezya'da bu meyvenin otellere sokulması yasak. Elinizde veya çantanızda durian varken Singapur'da otobüse ya da metroya binemiyorsunuz. Ama Singapur'da ülkenin sembolü sayılan opera binası durianın biçiminde yapılmış. Duriana bu kadar önem verilmesinin nedeni "cennet" kısmıyla ilgili. Çünkü o dikenli kabuğu sıyırıp açtığınızda ortaya çıkan meyve, bazı insanlara göre olağanüstü lezzetli.
Durianın besin değeri çok yüksek. 100 gram durianın 153 kalori enerji verdiği belirtiliyor.