HDP'li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekelerle ilgili soruları yanıtlayan Davutoğlu, "Milletvekili olmak çok ağır bir sorumluluğu hepimizin üzerine yüklüyor. Bu sorumluluğun gereğini yapmak önemli bir vecibe. Bu aynı zamanda insani ve hukuki sorumluluğu da beraberinde getiriyor. İnsan malını canını kutsal kabul ederek bir tutum sergilemek, hukuki sorumluluk ise Türkiye'deki demokratik hukuk kuralları içinde faaliyet icra etmek. Dokunulmazlık çerçevesini çizen bu iki boyuttur. Bu çerçevelerde sadık kalındıkça her türlü düşünce özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmaz şartıdır. Meclis kürsüsünde konuşan bütün millet adına konuşur. Milletvekili hukukun dışında bir mevki makam gibi telakki edersek, bir müddet sonra burası her türlü hukuki ve insani ilkenin üzerinde seçkinci bir elit haline dönüşür. Bazen ağır baskılar oluşturulup milletvekili baskı altında bırakılıyor. Bazen de dokunulmazlık öyle yorumlanıyor ki milletvekili her şeyi yapabilir, suç işlediğinde müeyyide uygulanmaz, ya da son olayda gördüğünüz gibi insani ve vicdani açıdan bir caniye taziye ziyareti gibi bir ifrata götürülüyor. Önce hepimizin dokunulmazlık çerçevesi konusunda bir uzlaşmaya varmamız lazım. Ben her milletvekilinin kürsü dokunulmazlığını sonuna kadar savunuyorum. Ama aynı şekilde bir insan olarak 29 canımızı almış olan bir caniye taziye ziyaretini de dokunulmazlık çerçevesinde değerlendirmek mümkün değil" diye konuştu.
"FEZLEKELER GÖNDERİLDİ; AMA BU RUTİN BİR İŞLEM"
Fezlekelerin meclise verilmesinin rutin bir işlem olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bu günlerde dokunulmazlık gündemde olduğu için bu yeni bir durummuş gibi algılanıyor. Bütün bunları bütçe sonrasında değerlendireceğiz, meclise ulaşan fezlekelerle ilgili ne yapacağımızı görüşeceğiz. CHP, MHP ve hatta HDP'nin bazı milletvekilleri, bir milletvekilinin bir teröristin taziyesine gitmesini kabul etmemiştir. Bunu meclisin onuru itibarı ile de değerlendirmek lazım. Fezlekeler gönderildi ama bu rutin bir işlem. Gelen hukuki işlemi tamamlanmış bütün fezlekeler meclis başkanlığına gönderilir" ifadelerini kullandı.
"TUTUKLAMA HÜKÜMETİN DEĞİL YARGININ İŞİDİR"
Başbakan Davutoğlu, milletvekillerinin tutuklanmalarının gündeme geldiğinde izlenecek yolun sorulması üzerine ise, "Hak ettikleri muameleyi görürler ama hiçbir zaman Türkiye'de 90'lı yıllardaki manzara olmaz. Tutuklamalar gündeme gelecek olursa o bizim meselemiz değil. Tutuklama hükümetin değil yargının işidir. 1.5 senelik başbakanlık dönemimde hiçbir hukuki sürece müdahil olmadım. Yargı kendi vicdani hükmünü vermeli, tutuklama onlarla ilgili Meclis Başkanı ile görüşürüz, eğer dokunulmazlığın kaldırılması yönünde bir irade oluşursa meclis itibarını gözetecek bir hukuki sürecin işlemesi lazım. Bir anda suçlu konumundakileri mağdur durumuna düşürülerek Türkiye'nin algısı değiştirilmeye çalışılıyor. Hukuki süreç hukuki mantık, siyasi süreç siyasi mantık içinde işleyecek. Hukuki süreç işliyor, meclis başkanlığına fezleke gönderiliyor. Sonrasında atılacak her adımda hepimizin itina ile davranmamız lazım" şeklinde konuştu.