Kategoriler

Banka telefonundan arayıp dolandırdılar

Bursa’da, bir vatandaş, kendisini bankanın internet güvenlik biriminden aradığını söyleyip kimlik bilgilerini eskizsiz olarak sayan dolandırıcıya 4 bin lirasını kaptırdı.

 Uzmanlar, 50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin sızdırılmasının ardından dolandırıcılık olaylarının arttığını, vatandaşların dolandırıcılara karşı her zamankinden daha fazla uyanık olmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye`de milyonlarca kişinin kimlik bilgilerinin sızmasının ardından yaşanan güvenlik zafiyeti sebebiyle dolandırıcılık olayları da buna paralel olarak artış gösterdi. 50 milyona yakın Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin internette herkesin ulaşabileceği hale gelmesiyle birlikte bu bilgileri ele geçiren dolandırıcıların neler yapabileceği de merak konusu olmaya başladı.

Bursa’da Yıldırım ilçesine bağlı Yunusemre Mahallesi’nde R.A. isimli kişiyi bir bankanın müşteri hizmetleri numarasını kopyalayarak arayan dolandırıcılar, bankanın internet güvenlik biriminden aradıklarını söyleyip kredi kartından alışveriş yapılmaya çalışıldığını bu işlemi kendisinin yapıp yapmadığını sordu. R.A.’nın böyle bir işlem yapmadığını söylemesi üzerine dolandırıcılar, kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmiş olabileceğini alışveriş yapılmasını engellemek için kredi kartının ve diğer hesaplarını bloke edeceklerini bildirirek, kimlik bilgilerini saymaya başladı. R.A.’nın adını soyadını, TC kimlik numarasını, ev adresini, anne ve baba adını eksiksiz olarak sayan dolandırıcılar, R.A.’nın telefonuna gelen mesajdaki kodu telefona tuşlamasını istedi.

R.A.’ya kredi kartının arkasındaki müşteri hizmetleri numarasına bakmasını söyleyip, aynı numaradan aradıklarını belirterek güven telkin eden dolandırıcılar, R.A.’nın cep telefonuna birkaç kez daha mesaj gönderip, gelen kodu söylemesini istedi. Gelen kodu söyleyip konuşma tamamlandığında dolandırıcıların aradığı telefonu arayan R.A, bu kez bankanın gerçek müşteri hizmetleri ile muhatap oldu. Yapılan incelemede R.A.’nın kredi kartından 4 bin lira nakit avans çekildiği ve hızlı kredi başvurusu yapıldığı tespit edildi. Olayın ardından R.A. polis merkezine giderek şikayetçi oldu.
Dolandırıcıların yöntemlerinin çok geliştiğini belirten bilişim uzmanları, "50 milyon kişinin kimlik bilgilerinin sızdırılmış olması ve bankaların hizmet numaralarını birebir kopyalayabilmeleri dolandırıcılara çok büyük avantaj sağlıyor. Vatandaşlarımız her zamankinden daha fazla duyarlı ve uyanık olmalı" dedi.

ÇİFTE GÜVENLİK UYGULAMALARI KULLANMALI
Milyonlarca kişinin kimlik belgelerinin sızdırılmasının ardından acilen yeni bir güvenlik sistemine geçilmesinin şart olduğunu belirten bilişim uzmanları, "Bundan sonra kimlik numarası, anne-baba adı, doğum tarihi ve doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğu il bilgileri güvenlik doğrulamasında artık kullanılamaz. Bankacılık sistemi başta olmak üzere çifte güvenlik uygulamaları esas olmalıdır. Kimlik numarasından anne - baba ismine, doğum tarihi ve doğum yerinden nüfusa kayıtlı olduğu il ve ikamet ettikleri adrese varıncaya kadar şahsi bilgiler elektronik ortamda yayılmış durumda. Evvela bu bilgileri yayınlayan sitelere erişim engeli gibi uygulamalar yürürlüğe konulmalıdır. Erişim engeli artık açık hale gelmiş olan bilgilerin güvenliği için yeterli değildir" diye konuştu. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Bursa’dan Suriye’ye Yardım ve Kardeşlik Eli
BURSA
Bursa’da masal dünyasına renkli yolculuk
GENEL
HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
BURSA
Sağlık Buluşmaları'nda deri sağlığı konuşuldu
BURSA
BÜYÜK DÜŞÜNÜR YILDIRIM’DA ANILDI
GENEL
FIRST TEAM CHALLENGE'IN İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BEYLİKDÜZÜ'NDE YAPILDI
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada
BURSA
BAŞKAN KÖYBAŞI "BİRLİKTE, DAHA GÜÇLÜ BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ!"
BURSA
Gençlik Bursa’da Yollarda’ projesi tüm hızıyla sürüyor