Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ)Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hasalıkları Bilim Dalı Başkanı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Bayraktaroğlu, bayramın gelmesiyle birlikte bol tatlı, hamurlu ve tuzlu yiyecek tüketimine karşı vatandaşları 'doyumluk değil tadımlık yiyin' uyarısında bulundu.
Yaz aylarındaki meyve sebze bolluğunun avantaja dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Bayraktaroğlu, "Bayramların gelişi midemizin de bayram edeceği düşüncesini beraberinde getiriyor. Ancak 'aman, dikkatli olalım' diyerek uyarıda bulunmak istiyorum. Evet Ramazan ayı boyunca tüm yeme alışkanlıklarımızda değişiklikler söz konusu oldu. Oruçla beraber metabolizma hızı yavaşlar ve ana ilkelerimizden az az sık sık beslenme ilkesine de ara vermiş oluruz. Bu süreçte bazılarında ağırlık artışı, bazılarında doğru beslenememe, kimilerinde ise yeterli su tüketememe görülür. Bayramı herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan ve ağırlığımızda bir artış olmadan geçirebilmek için önemli noktalara dikkat etmemiz gerekiyor." dedi.
İKRAMLARI TADIMLIK TÜKETİN
Özellikle Türk toplumunun ikram sırasında ölçüyü kaçırdığına işaret eden Doç. Dr. Taner Bayraktaroğlu ve Diyetisyen Aslı Yağmur Akçay, şunlara dikkat çekti: "Kahvaltı her zaman olduğu gibi bayramda da günün en önemli öğünüdür. Bayram telaşesi içerisinde halsiz düşmemek adına ve misafirliklerde servis edilen ikramlardan daha az tüketmek için hafif bir kahvaltıyı lütfen atlamayın. Kahvaltıda yumurta, peynir, bol yeşillik ve domatese, tam buğday ekmeğine yer verilmesi uygun olur. Öğle ve akşam yemeklerinde kızartma ve kavurmalardan uzak durarak yemeklerinizi fırında, haşlama, ızgara veya tencerede pişiriniz. Yanında bir kase çorba, bir kase yoğurt ve bolca yağsız salata tüketebilirsiniz. Ziyaretlere gideceğiniz yakın yerler varsa araba ile gitmek yerine yürüyerek gitmeyi tercih ediniz. Çay tüketiminiz su ihtiyacınızın yerine geçmemelidir. Günde yaklaşık iki litre saf su tüketiniz. Çaylarınızı şekersiz içmeye çalışınız. Şerbetli tatlılar kan şekerini hızlı yükselteceği için ani acıkmalara neden olabilir. Ve bu yiyecekler kalorisi çok yüksek besinlerdir. Bu tatlıların yerine az şekerli sütlü tatlıları tercih ediniz. Misafirperverliğin ve ikramların bol olduğu kültürümüzde aşırı ısrarlara rağmen ikramlarınızı tadımlık tüketiniz. Yemeklerinizi az tuzlu yapınız, pişmiş yemeğin üzerine ve salatalarınıza ilave tuz kullanmayınız. Yüksek oranda yağ içeren, poğaça, börek, çörek, kek, kurabiye, kremalı pastalar, tahin helvası, kızartılmış hamur yemekleri tüketmeyiniz."
Aşırı ısrar edilen ikramları doyumluk değil, tadımlık tüketin
Aşırı ısrar edilen ikramları doyumluk değil, tadımlık tüketin
EditorBülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ)Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hasalıkları Bilim Dalı Başkanı, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Bayraktaroğlu, bayramın gelmesiyle birlikte bol tatlı, hamurlu ve tuzlu yiyecek tüketimine karşı vatandaşları 'doyumluk değil tadımlık yiyin' uyarısında bulundu.
Yorumlar