Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu'nda öğrencilere ve akademisyenlere hitaben bir konuşma yaptı. Gauck, Türkiye ve Almanya arasında sıkı sıkıya bağlanmış iş ilişkileri ağının siyasi, bilimsel ve toplumsal forumlarda paylaşılmasının altını çizdi. Gauck, “Demokrasinin sağladığı kazanımı yaşama tecrübesinin etkisiyle herhangi bir yerde hukuk devletini ve birçok ülkede denenmiş olan kuvvetler ayrımını kısıtlama eğilimi gördüğüm zaman bunu özel bir kaygıyla izlerim. Dolayısıyla bugün burada kendime, hükümet hoşuna gitmeyen çok sayıda savcı ve polisi yerinden alır ve şahısların kim olduklarına bakmaksızın çarpık gelişmeleri aydınlatmalarına bu şekilde engel olur ya da kararları kendi lehine etkilemeye veya hoşnut olunmayacak kararlardan kaçınmaya çalışırsa, yargı bağımsızlığı halen güvence altında olur mu diye soruyorum" dedi.
"Kimi Türk vatandaşı ve kimi Türk siyasetçisi bu tarz eleştiriyi kabul etmekte zorlanabilir, kimisi belki haksız veya istenmeyen bir eleştiri olarak geri çevirebilir. Fakat beni yanlış anlamayınız. İfade ettiklerim içişlerine müdahale arzusu değil, eşit düzeyde paylaşım duygusudur" diyen Gauck, sesini insanlık için yükselteceğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Almanya'da ben ve bizler de başka ülkelerin tavsiyesini dinlemeye hazırız. Türkiye'de uzun süre yapılan ve yabancı düşmanlığından ötürü cinayetlerden sonra yürütülen soruşturmaların tek yönlü olduğunu içeren eleştirileri kabullenmek zorundaydık ve kabullenmek istedik"
Gauck şöyle devam etti:
"İtiraf ediyorum bu gelişme beni korkutuyor. Özellikle de fikir ve basın özgürlüğü kısıtlandığı için. İnternet ve sosyal iletişim ağlarına erişimin kısıtlandığı, eleştirel bakış açısına sahip gazetecilerin işten çıkarıldığı, hatta yargılandığı, gazetelere yayın yasağının getirildiği ve yayıncıların hukuki baskı altına alındıkları zamanları yaşıyoruz."
Protestonun uyarıcı bir sinyal olduğunu söyleyen Gauck, şunları kaydetti:
"Hoşnutsuzluk sonucunda vatandaşlar daha iyi çözüm arayışına girer ve sorumluluk üstlenmeye hazır olurlarsa hoşnutsuzluk faydalıdır ve canlılık katar. Vatandaşların kendilerini birer emir kulu olarak algılamamaları ülke refahına hizmet eder. Vatandaşların kendi yeteneklerini katarak toplumu şekillendirmeye katkıda bulunmaları ülke refahına ve de istikrarına hizmet eder."
Gauck, Almanya'da demokrasinin diyaloğa ihtiyacı olduğunu öğrendiklerini kaydederek, "Kamuoyunda dilin zehirlenmesi ve düşman imajının yaratılması toplumsal alana zarar verir. Demokrasi dengeyi kurmaya çalışır, farklı çıkarlar arasında aracı olur ve bu şekilde bütüne hizmet eder" ifadelerini kullandı.
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ise, Erasmus programı kapsamında 60 Alman üniversitesi ile işbirliği yapıldığını ifade etti. Acar, 46 projede 72 Alman kurumu ile araştırma ortaklığının olduğunu belirterek, Türkiye'ye gelen araştırma fonlarının yüzde 11'lik kısmının ODTÜ tarafından kullanıldığını kaydetti.
Bu arada, Gauck ODTÜ'lü öğrenciler tarafından protesto edildi. ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi önünde toplanan öğrenciler, Cumhurbaşkanı Gauck'a soru sormak amacıyla kongre salonuna girmek istediler. İçeriye giremeyen 50 kişilik öğrenci grubu, binanın camlarını kırarak içeriye girmeye çalıştılar. Güvenlik görevlilerinin izin vermemesi üzerine öğrenciler, dışarıda Gauck'u beklemeye başladılar. Öğrenciler Gauck'u beklerken 'Faşizme karşı omuz omuza' şeklinde slogan attılar. Güvenlik görevlileri ve korumalar içerideki dolapları bariyer gibi kullanarak öğrencilerin içeriye girmelerini engellemeye çalıştılar. Öğrenciler makam araçlarının önüne otururken, Cumhurbaşkanı Gauck başka bir kapıdan çıkarak binayı terk etti.