Kategoriler

Afrikalı öğrenciler çalıyor, başkentliler dinliyor

Farklı Afrika ülkelerinden Türkiye'ye gelen öğrencilerin kurduğu müzik grubu, dinleyenlere keyifli ve renkli bir atmosfer yaşatıyor.

Farklı Afrika ülkelerinden eğitim için Türkiye'ye gelen öğrenciler, kurdukları müzik grubuyla Türkçe, İngilizce ve Afrika yerel dillerinde şarkılar seslendirerek Ankara'da müzikseverlere keyifli ve renkli bir atmosfer yaşatıyor.

Malavi, Kenya, Madagaskar ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye gelerek farklı üniversitelerde eğitim alan öğrenciler, kurdukları "Highlife" isimli müzik grubuyla başkentteki bir kafede her hafta canlı müzik yapıyor.

Kilisede tanışan Afrikalı öğrencilerin yaklaşık bir yıl önce kurduğu müzik grubu, kafeye gelen müzikseverlerin büyük beğenisini topluyor.

Saksafon, org ve elektronik gitar eşliğinde Türkçe, İngilizce ve Afrika yerel dillerinde şarkılar söyleyen grup, yaptıkları müzik sayesinde kendi kültürlerini de tanıtma fırsatı buluyor. Öğrencileri merak edip kafeye dinleyemeye gelenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

İlk başlarda sadece caz ve blues söyleyen grup üyeleri, daha sonra müşterilerden gelen talepler doğrultusunda repertuvarını genişletti ve farklı tarzlarda da şarkılar seslendirmeye başladı.

Afrikalı öğrenciler çalıyor, başkentliler dinliyor
Farklı Afrika ülkelerinden eğitim için Türkiye'ye gelen öğrenciler, kurdukları müzik grubuyla Türkçe, İngilizce ve Afrika yerel dillerinde şarkılar seslendirerek Ankara'da müzikseverlere keyifli ve renkli bir atmosfer yaşatıyor. ( Abdulhamit Topal - Anadolu Ajansı )
15.04.2018 Abdulhamit Topal
1 / 11

Ankara'daki tek Afrikalı müzik grubu

Malavi'den 2016'da Türkiye'ye gelen grup üyelerinden Kitson Namathanga, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde yüksek lisans öğrencisi. Farklı deneyimler tecrübe etmek istediği için Türkiye'ye geldiğini söyleyen Namathanga, Türk ve Afrika halkının birbirine çok benzediğini ve Türkiye'de kendisini evindeymiş gibi hissettiğini dile getirdi.

Ankara'daki tek Afrikalı müzik grubu olduklarını söyleyen Namathanga, Afrika müzikleri söyleme düşüncesiyle bu işe başladıklarını anlattı.

Aynı zamanda şarkı sözü yazan Namathanga, maddi imkanlar elverdiğinde grubun albüm çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

Kenya'dan 2015'te Türkiye'ye gelen grup üyelerinden James Mwanje, ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümünde eğitimini sürdürüyor. Grubun solistliğini de yapan Mwanje, Türkiye'ye gelmeden önce Türk kültürüne aşina olduğunu ve sevdiğini, bu nedenle de Türkiye'de okumayı tercih ettiğini belirtti.

Grup üyeleriyle kilisede tanıştıklarını söyleyen Mwanje, daha sonra müzik üzerine çalışmaya başladıklarını anlattı. Mwanje, grupta Madagaskar, Malavi ve Kongo'dan gelen öğrencilerin bulunduğunu ifade ederek ileriye dönük çok sayıda projeleri olduğunu kaydetti.

Mwanje, "İlk başta blues çalmaya başladık, daha sonra gelen isteklere göre devam ettik. Her gün değişiyor. Genelde caz, blues ve Afrika müziği yapıyoruz. Kendi yerel dillerimizde de söylüyoruz." dedi.

Türkiye'ye gelmeden önce ülkesi Kenya'da da müzikle ilgilendiğini belirten Mwanje, grubun diğer üyelerinin de kendisi gibi müziğe ilgi duyduğunu söyledi. Mwanje, farklı ülkelerden gelen öğrencilerden oluşan bir grup kurabileceklerini ise daha önce hiç hayal etmediğini dile getirdi.

Müzik sayesinde kültürlerimizi tanıtıyoruz

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden geçen yıl Türkiye'ye gelen David Mutombo da ODTÜ Mimarlık Bölümü 1. sınıf öğrencisi. Yaklaşık 8 yıldır müzikle ilgilendiğini anlatan Mutombo, eğitiminin yanı sıra müziğin de hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

İngilizce, Türkçe ve farklı dillerde şarkılar seslendirdiklerini söyleyen Mutombo, Türkçe şarkılardan "Senden Daha Güzel" ve "Yaşıyorum" isimli eserleri seslendirdiklerini dile getirdi.

Mutombo, grubu dinlemeye gelenlerin söyledikleri şarkıları beğendiğini ve kendilerine eşlik ettiğini belirterek herkesin ilgi duyduğu, dans edebilecekleri şarkılar söylemekten zevk aldıklarını dile getirdi.

Müzik sayesinde kendi kültürlerini de tanıtabildiklerini ifade eden Mutombo, müziğin insanlarla iletişim kurabilecekleri ortak bir dil olduğunu kaydetti.

"Kafedeki müşteri sayımız arttı"

Kafenin işletmeciliğini yapan Ferhat Arıkan, grubun yaklaşık bir yıldır her cuma sahne aldığını anlattı.

Grup üyeleriyle müşteri olarak kafeye geldiklerinde tanıştıklarını, daha sonra arkadaş olduklarını söyleyen Arıkan, öğrencilerin aynı zamanda müzisyen olduğunu öğrendikten sonra kafede çalmaları için teklifte bulunduğunu anlattı.

Arıkan, "Buraya farklılık kattılar. Hepsi Afrika'nın farklı ülkelerinden, farklı kültürlerden gelen insanlar. Burada her hafta farklı bir topluluğun yer alması kafemize de renk kattı." ifadelerini kullandı.

Grubun kafede sahne almasıyla cuma günleri müşteri sayısının arttığını belirten Arıkan, her cuma gününün çok keyifli geçtiğini söyledi.

Afrikalı öğrencilerin farklı dillerde seslendirdiği şarkılarla kafede farklı bir atmosferin oluştuğunu ifade eden Arıkan, "Cuma günleri kafe konseptinin dışına çıkıyoruz. Alkolsüz bir mekan ama alkolsüz bir mekanda da böyle çılgınca eğlenebiliyoruz." diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL KELES KOZAĞACI KÖMÜR OCAĞI PROJESİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
ANKARA
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KADIN SAĞLIĞINA DESTEK
BURSA
YENİ YILIN İLK MAHALLE BULUŞMASI ALTINŞEHİR'DE
BURSA
Bursa’dan Kahramanmaraş’a Kardeşlik Köprüsü
GENEL
AZİZ SANCAR BİLİM VE SANAT MERKEZİ’NDE EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR
BURSA
Bursalılar her Pazar Tayyare Sineması'nda buluşuyor
BURSA
TMMOB MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBE BAŞKANI ŞİRİN RODOPLU ŞİMŞEK: "2024’TE SES GETİREN ÇALIŞMALAR YAPTIK”
BURSA
Kitaplar bilet oldu kütüphane rafları doldu
BURSA
RUMELİSİAD 20. Yıl Hatıra Ormanı geleceğe nefes oluyor
ANKARA
En düşük emekli aylığı 14 bin 469 lira oldu