Kategoriler

98’lik dedenin çalışma azmi

Amasya’nın Taşova ilçesinde yaşayan tahta kaşık ustası Mehmet Aydın, 98 yaşında olmasına rağmen ‘Kocaşapka’ markalı kaşıklarının üretiminden vazgeçmiyor.

 Sanayi Mahallesi’ndeki bir apartmanda yalnız yaşayan Mehmet Aydın, günün büyük bölümünü apartmanın girişinde bulunan atölyesinde tahta kaşık üretimi yaparak geçiriyor.

Aslen Artvinli olup Samsun’un Ladik ilçesinde doğduğunu, 1930’lu yıllarda ailesiyle birlikte geldiği Taşova’da giydiği fötr şapkadan dolayı da kendisine ‘Kocaşapka’ dendiği için ürettiği kaşıklarının üzerine kalemle şapka şekli çizen 98 yaşındaki Aydın, emekli olduktan sonra da mesleğine devam ediyor.

"ÇALIŞMAZSAM ELLERİM, PARMAKLARIM DURUYOR"
Sayıları 3 bine ulaşan kaşıklarını 5 liradan başlayan fiyatlarla sattığını ancak derdinin para kazanmak olmadığını vurgulayan Aydın, “13 yaşında işe başladım. 98 yaşındayım. 24 saat çalışmazsam parmaklarım, ellerim duruyor. Bunları çalıştırmak için, kendimi, bütün organlarımı çalıştırmak için uğraşıyorum” dedi.
Eşinin 30 yıl önce vefat ettiğini, doğan 7 çocuğundan hayattaki 5’inin diğer şehirlerde yaşadığını anımsatan ‘Kocaşapka’ Samsun’daki kızının hazırlayıp buzluğa koyduğu, bazen de kendisinin yaptığı yemeklerden yediğini, sağlıklı olmasını da kıldığı namaz ile yemekleri az ve kısa aralıklarla yemesine bağladı.

9 YILDIR SOBA YAKMIYOR
Kışın evinde ve atölyesinde soba yakmadığına çoğu kişinin şaşırdığına değinen emektar kaşık ustası, “9 yıldır soba yakmadım. Elektriği bir su ısıtmaya, çay yapmaya kullanıyorum. Başka bir şeye kullanmıyorum. 9 sene evvel koyduğum kova, kömürle, odunla, talaşla duruyor. Kibrit, çakmakta yanında duruyor. Yine yakmıyorum. Tabi ne olur ne olmaz, Gelen, giden, üşüyen olur. Gerçi kimse de gelmiyor” diye konuştu.

"SANAT YOK Kİ"
Tahta kaşığın el üretimi olması gerektiğini, kendisi gibi kaşık yapabilecek kişiye 500 lira vermeye yemin eden Mehmet usta, “Sanat yok ki. Şimdi teknolojinin yaptığı aletle beraber kopyacı bunlar. Bana ormandan ağaç geliyordu. Tarladaki cevizi kesiyordu, biçiyordu. Ben onu tahta yapıyordum. Biçiyordum” şeklinde konuştu. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
İznik Belediyesi'nden Çocuklar İçin Macera Dolu Animasyon: "Macera İznik"
BURSA
RİZE’DEKİ PTT SALDIRISINA BURSA’DAN SERT TEPKİ!
BURSA
Çocukların Nilüfer’i için Çocuk Hakları Çalıştayı düzenlendi
BURSA
Büyükşehir’den kahraman itfaiyecilerin anısına hatıra ormanı
BURSA
BURSA’DA KADIN EMEĞİ SANAYİNİN KALBİNDE!
BURSA
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE YENİ OKUL TÜRLERİ İÇİN AKBAŞ HOLDİNG’DEN GÜÇLÜ DESTEK
BURSA
BAŞKAN ACAR, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI
BURSA
Büyükşehir’in ‘çiftçiye nefes olacak’ yatırımı Balıkesir’e örnek oldu
BURSA
Başkanlar gazetecileri ağırladı
BURSA
BTSO’da Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Toplantısı