“TAAHHÜT ŞİRKETLERİ ZOR DURUMDA KALACAK”
4735 sayılı ‘Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na göre ‘sözleşme’ kapsamında yaptırılabilecek ilave işlerle ilgili olarak ortaya çıkabilecek sorunlara da dikkat çeken Uzun, şöyle devam etti: “Sözleşme bedelinin yüzde 80'inden daha düşük bedelle tamamlanacağı anlaşılan işlerde, yüklenici işi bitirmek zorundadır. Bu durumda yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici kârına karşılık olarak, sözleşme bedelinin yüzde 80'i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının yüzde 5'i geçici kabul tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir. Bu hüküm kapsamında sözleşmenin feshi durumunda ödenmesi kanun hükmü olan tutar yaklaşık 5 milyar Türk Lirası olarak hesaplanmaktadır. Ancak hesaplanan yüzde 5 oranındaki tutar, taahhüt şirketlerinin menfi zararlarını karşılamaktan uzaktır.”
“MAKİNELER ATIL DURUMA GELECEK”
Taahhüt şirketlerince satın alınan, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışır vaziyette bulunan makine ve ekipmanların atıl duruma geleceğini ifade eden Süleyman Uzun, “Taahhüt şirketlerince sözleşme imzalanması aşamasında peşin ödenen ve sözleşme tutarının yüzde 1,57’si oranındaki Damga Vergisi, Karar Pulu ve KİK Payı bedellerinin sözleşmelerin hitama ermesi sebebiyle iadesi gündeme gelecek olup; bu tutar yaklaşık olarak 2 milyar 41 milyon Türk Lirası olarak hesaplanmaktadır.Yapılması planlanan değişiklik hayata geçirilirse bu kapsamda çalışan taahhüt şirketlerinin ticari hayatı sona erecek ve devlete ödenmesi gereken halihazırda mevcut olan tahminen 1 milyar 500 milyon TL tutarındaki SGK Prim ve Stopaj ile KDV borçlarının da ödenme imkanı kalmayacaktır” diye konuştu.
“PİLOT UYGULAMAYLA HAYATA GEÇİRİLMELİ”
Taşeron düzenlemesine ilişkin önerilerini de sıralayan Süleyman Uzun, imzalanmış sözleşmelerin bitiş tarihine kadar devam etmesi gerektiğini söyledi. Yasanın pilot bir il veya kurum belirlenerek değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Uzun, sözleşme süresinin bitiminde firmaların oluşmuş olan marka değerlerinin korunması yönünde çözümlerin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. Uygulamaya hemen geçilmesi durumunda sözleşme aşamasında yatırılmış olan karar ve damga vergilerinin iade edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, şöyle devam etti: “Şirket bünyesinde bulunan araç, gereç ve demirbaşların kamu tarafından satın alınmalı. Şirket bünyesinde istihdam edilen 150 bine yakın kalifiye personelin akıbetinin belirlenmesi gerekiyor. İşten çıkarılan personelin açacağı kıdem ve ihbar tazminatı davalarının muhatabı kamu kurum ve kuruluşları olmalı. Sözleşmelerin feshedilmesi halinde, sözleşmeye göre kamu tarafından ödenecek yüzde 5 oranındaki tazminat ivedilikle firmalara ödenmeli. Firmalarımızın kullandıkları teminat mektuplarının SGK ilişiksizlik belgesine müteakip iade edilmesi gerekiyor. Ayrıca banka ve kamu nezdindeki firma borçlarının uzun vadelerde ve faizsiz olarak taksitlere bölünmesi de sağlanmalı.”