Kategoriler

Zyxel’den Türkiye'nin Yeni Nesil Mühendisi Kızları Projesine Destek

Doğa Koleji Acarkent Kampüsü’nde Z kuşağı ile buluşan Zyxel, genç kızları mühendislik alanında eğitim almaya teşvik etti.

Eğitim alanında kurumsal sosyal sorumluluk projelerine ağırlık veren Zyxel, “Türkiye’nin Yeni Nesil Mühendis Kızları Projesi” için kolları sıvadı. İstanbul’da çeşitli liselerde düzenleyeceği seminerlerle, genç kızları ağ mühendislik alanında eğitim almaya teşvik edecek olan Zyxel Türkiye Yöneticileri, projenin ilerleyen aşamalarında devlet üniversitelerinde elektrik- elektronik, bilgisayar ve endüstri mühendisliği alanında eğitim gören öğrencilere burs ve staj imkânı da sunacak. Zyxel Marka ve Pazarlama Müdürü Özden Aliyagiç Uyar, geçen sene pilot uygulama kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi ve Gedik üniversitesi ile projeye start verdiklerini, 2019 yılı itibarıyla ise liseleri de projeye dahil ettiklerini açıkladı.

Uyar sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl, üniversitelerde mühendislik eğitimi alan öğrencileri mezun olduktan sonra ağ mühendisliği, yapay zeka, yazılım mühendisliği, siber güvenlik gibi iş kollarına yönlendirmiştik. Bu sene ise ilk olarak Doğa Koleji Acarkent Kampüsü bünyesinde eğitim alan öğrencileri projemize dahil ettik. Onlara bir nevi mentorluk da yapmak istiyoruz. Okulun t-MBA (MBA for teenagers) eğitim modeliyle öğrencileri geleceğe hazırlaması, Acarkent Doğa Kolejinin sahip olduğu IB (Uluslararası Bakalorya) Diploma Programı ile öğrencilerin evrensel eğitim almasına olanak tanıması bu projede onlara destek vermemize vesile oldu. İstanbul’daki çeşitli üniversitelere ek olarak fen ve teknoloji liseleri ile de irtibata geçtik ve Türkiye genelinde dönüşüm projemizi başlattık. ”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da son 4 yıldır “Uluslararası Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde Kız Çocukları Günü” etkinliği ile gerek kız öğrencilerin gerekse ailelerinin mühendislik ile ilgili branşlara olan farkındalığı artırarak daha çok kız öğrencinin mühendislik mesleğini seçmesine teşvik ettiğini hatırlatan Uyar, “Zyxel Türkiye olarak, bakanlıktan bağımsız bir şekilde sadece kendi imkânlarımızla bu projeye destek vermek istedik. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre son 3 yılda kız çocuklarına yapılan destekler sayesinde mühendislik okuyan kız öğrencilerin sayısında yüzde 40 oranında bir artış kaydedildi. Çeşitli destek projeleri ile 2023 yılına kadar Türkiye’de bilgi ve iletişim sektöründe 200 bin kadın çalışanın olmasını amaçlanıyor. Biz de Zyxel Türkiye olarak elimizi taşın altına koyduk ” dedi.

Mühendislik alanlarında problemlerin çözümünde kadın bakış açısına ihtiyaç var

Tüm mühendislik alanları ülkemiz için son derece değerli olmakla birlikte ağ mühendisliği alanında çok az kadın mühendis bulunduğunu vurgulayan Uyar şöyle konuştu:

“Kız öğrencilerin bilişim teknolojilerine, özellikle ağ mühendisliği alanına yönlendirilmesini ülkemizin geleceği ve iş dünyasında kadın - erkek dengesinin sağlanması için önemli buluyorum. Mühendislik okuyan kız öğrencilerin oranının en az yüzde 50 olmasını hedeflemeliyiz.”

Ağ mühendisliği saygın bir meslek

“Şu ana dek daha çok erkeklerin sahiplendiği bir meslek olan ağ mühendisliği; kurumsal şirketlerde ve kamu kurumlarında en saygın meslekler arasında yer alıyor. Ağ mühendisleri, bilgisayar ağının kurulması, işletilmesi, yönetilmesi görevlerini yürütürken, iç ve dış siber saldırılara karşı kurum ağının korunması ile ilgili tedbir ve önlemlerin alınması görevlerini üstleniyorlar. Kurumlar için ağ altyapısının kritik öneme sahip olduğu günümüzde ağ mühendisliği genellikle erkek mesleği olarak algılanıyor. Ancak bilişim teknolojileri alanında çok sayıda kadın yazılım mühendisi görev alırken, kadınların ağ mühendisliği alanını tercih etmemeleri şirketlerdeki kadın - erkek çalışan oranı açısından dengesizlik oluşmasına neden oluyor.”

Amacımız destek olduğumuz kızları ulusları şirketlerde yönetici olarak görmek

“Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) verilerine göre, İnşaat Mühendisleri Odası'nın 106.000 kayıtlı üyesinden 11.000'i, Makine Mühendisleri Odası'nın 103.700 üyesinden ise 9,492'si kadın. Ancak bu sayının yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Ağ mühendisliği alanında kadın personel çok az. Başlattığımız bu sosyal sorumluluk projesi ile Zyxel Türkiye olarak her sene daha çok kızımıza destek olmak istiyoruz.Gençlere mentorluk hizmeti vermenin dışında,burs, staj ve iş imkanı sunmak da hedeflerimizin arasında yer alıyor. Amacımız destek verdiğimiz genç kızları ilerde uluslararası ofislerimizde yönetici olarak görmek. Kızlarımızın daha çok özgüven sahibi olması ülkemizin geleceği için çok önemli. Hepimiz biliyoruz ki mühendislik mesleği eğitiminden iş hayatına kadar kadınlar için çok zorlu koşullar içeriyor. Ancak bizim gibi firmaların da cesur ve lider kadınlara ihtiyacı bulunmakta. Kadınlar aynı anda birden çok görevin üstesinden gelebilme ve üstün duygusal zekâ yeteneği ile fark yaratabiliyor.

Nesnelerin İnterneti kavramı ile 21. yüzyılın yeniden şekillendiğini ve kuralların yeniden yazıldığını vurgulayan Uyar sözlerini şöyle noktaladı:“Artık önümüzde dev bir ekosistem bulunmakta. Bu yeni dünyada sistemin ihtiyacı olan yetenek havuzuna destek olmak önceliklerimiz arasında bulunuyor. Kadınların ekonomiye daha nitelikli görevlerle daha fazla katkı sağlaması ülkemizin geleceği için kritik bir öneme sahip.

2030 yılında dünya genelinde 800 milyon işi makineler yapacak

Otomasyon ve yapay zekâ teknolojileri alanında yaşanan ilerlemenin sonucu olarak, 2030 yılına dek dünya genelinde 800 milyon işin makineler ile yapılacağı tahmin edilmekte Bu da belli bir miktar insanın işlerini kaybedeceği anlamına geliyor. Bir taraftan bazı iş dalları tarih olurken bir taraftan da yeni iş kolları için fırsatlar doğuyor. Bizler de hem kendimizi hem de gençlerimizi ve çocuklarımızı bu geleceğe hazırlamalıyız. Projemizin ülke geleceğine katkısına olan inancım sonsuz.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
650 yıllık gelenek Bursa Gezek Evi’nde yaşayacak
BURSA
BAŞKAN YILMAZ ŞAMPİYONLARI AĞIRLADI
BURSA
Hastalık Hastası İkinci Gösterimde De Kapalı Gişe
BURSA
Büyükşehir Belediyesi, bağımlılıkla mücadeleyi sürdürüyor
BURSA
Bursalı firmalar, 11 Ülkenin Katıldığı Expomaritt Exposhipping İstanbul 2025’te
GENEL
EGİAD Ortaokulu Spor Salonu Tamamlandı
BURSA
Büyükşehir'in 'Lisansüstü Tez Destek Programı' sonuçlandı
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL: “ANAYASA MAHKEMESİ ‘ULUDAĞ ‘TALAN BAŞKANLIĞI’ KANUNU’NUN BAZI MADDELERİNİ İPTAL ETTİ”
ANKARA
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2024’TE DE YERLİ ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
ANKARA
ŞEREFLİKOÇHİSAR’IN EMEKÇİ KADINLARI KOOPERATİF ÇATISINDA BİR ARAYA GELİYOR