Kategoriler

Uyum- Biz Bize Sohbetler Etkinliği Bursa'da Gerçekleştirildi

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği iş birliğinde düzenlenen "Uyum- Biz Bize Sohbetler" etkinliğinin altıncısı 5 Eylül 2019 Perşembe günü Bursa’da gerçekleştirildi. Etkinliğe İNCE MEDYA GRUP Yönetim Kurulu Başkanı Necmi İnce'de katıldı.

Etkinliğe; Bursa Vali Yardımcısı Mustafa GÜNDOĞAN, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Saim KILAVUZ, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif KARADEMİR, Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan V. Murat DEMİR, Osmangazi Kaymakamı Zafer ORHAN, Yıldırım Kaymakamı Adem YAZICI, İnegöl Kaymakamı Şükrü GÖRÜCÜ, Yenişehir Kaymakamı Suat SEYİTOĞLU, Gürsu Kaymakamı Mustafa KOÇ, Nilüfer Kaymakamı Avni ORAL, Orhaneli Kaymakamı Osman Emin BULGURLU, Bursa İl Göç İdaresi Müdürümüz İsmail Fatih TÜZEN’in yanı sıra sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, yerli ve yabancı kanaat önderleri ile vatandaşlarımız katıldı.

Etkinlikte konuşan Bursa Vali Yardımcısı Mustafa GÜNDOĞAN: “Kapımızı açmamız için soydaş ya da dindaş olmamıza gerek yok. İnanın ki bugün bu olaylar Suriye’de değil de Ermenistan, Yunanistan veya Gürcistan gibi komşularımızda ya da uzak diyarlar ki memleketlerde, gayrimüslim ülkelerde de yaşansa ve o insanlar gelip Türkiye’ye sığınsa yine biz kucağımızı açarız.” dedi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Saim KILAVUZ ise : “Geçici de olsa bir göç gerçeği ile özel de Türkiye’miz genelde dünyamız karşı karşıya işte biz gönül coğrafyamızdan bize koşup gelen insanlarımıza, kardeşlerimize sadece sınır kapılarımızı değil topyekûn Türkiye olarak gönlümüzü açtık.” dedi.

“Gönül coğrafyamızdan bize gelip sığınan hiç kimseye 'yabancılar' demedik”

Türkiye'de 192 farklı ülkeden insanın bulunduğunu dile getiren Genel Müdür Yardımcımız Dr. Gökçe OK şöyle konuştu: “Biz hiçbir zaman, gönül coğrafyamız olarak adlandırdığımız ve ecdadımızın yüz yıllardır dünyanın neresinde olursa olsun el uzattığı hiç kimseye 'yabancılar' demedik. Bizim gönül coğrafyamızdan gelip bize sığınan Ahıskalılarımıza, Doğu Türkistanlılarımıza, Iraklılarımıza, Türkmenlerimize, Araplarımıza, Kürtlerimize ve Myanmarlılarımıza bizler yabancılar demedik. Uluslararası göç literatürlerinde böyle bir kavram olmamasına rağmen 'misafirlerimiz' ve 'kardeşlerimiz' dedik.”

Merhamet bizi birleştirmezse her şey bizi parçalar”

Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU konuşmasında: “Göçün en önemli konularından biri uyum. Her ülkede göçmenlerin göç ettikleri toplumlara uyum sağlaması beklenir. Dâhil oldukları yeni toplumlara uyumları ile ilgili bazı yükümlülükleri yerine getirmesi talep edilir. Örneğin göç edilen ülkenin dilinin öğrenilmesi uyumdaki en önemli unsurdur. Siz Suriyeli kardeşlerimiz kendi kültürünüzü kendi dilini unutmadan ama toplumumuza da uyum sağlayacak şekilde dil öğrenimine mutlaka ağırlık verin.” dedi.

KADIOĞLU, “Herkesin politik bir bakış açısı olabilir. Ama bilmenizi isteriz ki; burada yaşayan muhacirlere, göçmenlerin karşı politik bir bakış açımız olmaması gerekir. Hepimizin merhamet ve vicdanla meseleye bakması gerekir. Çünkü vicdan bizi birleştirmezse, her şey bizi ayırır. Merhamet bizi birleştirmezse, her şey bizi parçalar. Belki de bu bizim imtihanımızdır. Kalem kâğıtla imtihan olmaz, kul kul ile imtihan olur.” diye konuştu.

Bursa İl Göç İdaresi Müdürümüz İsmail Fatih TÜZEN konuşmasında: “Millet olarak bizler ne Suriye’deki savaşı görmezden gelebilirdik ne mazlumun sesine kulaklarımızı tıkayabilirdik ne de insanlığın katledildiği yerlerde sesimizi kısabilirdik. Milletimizin medeniyetinin temelinde insanı yaşatmak olmuştur.” dedi.

Halk oyunları gösterisi ile yerli ve yabancı toplulukların sahne gösterilerinin de yer aldığı etkinlikte; Türk akademisyen Doç. Dr. Yasin ŞEHİTOĞLU, Suriyeli akademisyen Maissa SAYED, GÖÇDER Başkanı Cenk SARIGÖL ve Kalbi Selim Derneği Başkanı Osman İPEKÇİOĞULLARI da birlikte yaşam kültürü hakkında bilgilendirme konuşması yaptı.

Göç ve başarı hikâyelerinin anlatıldığı, farkındalık arttırıcı bilgilendirme videolarının da yer aldığı etkinliğin son bölümü Daire Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU’nun moderatörlüğünde gerçekleşti.

Sosyal Uyum Alanındaki Mevcut Yerel Çalışmalar, Sosyal Uyum Alanında Yaşanan Güçlükler, yerli ve yabancı katılımcılardan gelen öneri, soru ve taleplerin yanıt bulduğu etkinlik toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Etkinlikten bir gün önce ise mahalle ve muhtar ziyaretlerinde bulunan Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız Dr. Aydın Keskin KADIOĞLU Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelere giderek Bayırbucak Türkmeni Fatima ABDULRAHMANİ’yi ziyaret etti. Bursa İl Göç İdaresi Müdürlüğünü de ziyaret eden KADIOĞLU, mesai arkadaşlarımızın odalarını tek tek dolaştı. Uyum ve İletişim Dairesi Başkanımız KADIOĞLU daha sonra Suriyelilerin iş yerlerinin yoğun olduğu Yavuz Selim Mahallesinde muhtar ziyaretinde bulunarak mahalle halkı ile sohbet etti, iş yerlerinde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından ise Ahıska Türkü Gül ALİOĞLU’nun çeşitli ülkelerin kültürlerini yansıtarak hazırlanmış olduğu sofrasına konuk oldu.

Her iki toplumun katılımı ile uyum faaliyetleri kapsamında düzenlenen “Uyum Biz Bize Sohbetler” Türkiye’nin farklı illerinde gerçekleştirilmeye devam edecek.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Bursa'dan 'hava' müjdesi! Bursa-Almanya uçulacak!
BURSA
Bursa Osmangazi’nden vergi ödeme kolaylığı
BURSA
Bursa Yıldırım'da trafiğe dikey çözüm
GENEL
GAZİPAŞA YAT LİMANI AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR
GÜNCEL
SKD Türkiye, COP29’da “Yeşil Zeka” Paneli ile Yapay Zekanın İklim Eylemindeki Gücünü Vurguladı
GÜNCEL
BEYLİKDÜZÜ’NDE ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI FARKINDALIK EĞİTİMİ DÜZENLENDİ
BURSA
‘Caz Pazarı’ rüzgarı, Birsen Tezer'le esti
BURSA
BTSO Savunma Sanayi ve Havacılık Konseyi Çıtayı Yükseltti
GENEL
F4-E Phantom savaş uçağı 50. yıla özel havalandı
GÜNCEL
İstanbul’da ‘Kariyer’le üçüncü buluşmaya yoğun ilgi