Kategoriler

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ’NDE YÜZLER GÜLÜYOR

Uludağ Üniversitesi Rektörü Ahmet Saim Kılavuz, usta gazeteci Necmi İnce’ye önemli açıklamalarda bulunarak, başarısının sırrını anlattı.

Bursa ekranlarının sevilen programlarından olan Necmi İnce ile İNCE BAKIŞ programı yine büyük bir gazetecilik olayını gerçekleştirerek, başarısı ile tüm Türkiye’nin konuştuğu Uludağ Üniversitesi Rektörü Ahmet Saim Kılavuz ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. İNCE BAKIŞ programına konuk olan başarılı Rektör Ahmet Saim Kılavuz açıklamaları ile Bursa’da eğitim camiasının gündemini belirledi.


NECMİ İNCE:  Biraz kendinizden bahseder misiniz? Ahmet Saim Kılavuz kimdir?
AHMET SAİM KILAVUZ: Ben 1954 yılında, Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde doğdum. İlkokul ve Ortaokul 1. sınıfı memleketimde okudum. Daha sonra Ankara ve Denizli İmam Hatip liselerinden mezun oldum. Mezuniyet yılım 1971. Daha sonra 1975 yılında İzmir yüksek lisans mezunuyum. Şimdiki adıyla 9 Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesidir. 1975'te mezun oldum. Devlet memuriyetine 1972'de girdim. 1975'de, daha sonra İzmir İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni olarak görev yaptım. 1977 Şubat ayı itibariyle önce Bursa Yüksek Lisans mezunu, ardından Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde asistan araştırma görevliliği, öğretim görevliliği, doktora, öğretim üyeliği, doçentlik, profesör unvanlarını aldım. Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Dekan Yardımcılığı idari görevim başladı. Ardından Dekanlık,  ardından Rektör yardımcılığı. Şimdi de inşallah eğitim-öğretim memuriyet hayatının son 4 yılını Bursa Uludağ üniversitesinde rektör olarak tamamlamayı arz ediyoruz. Cenabı hak sağlık, afiyet ve ömür takdir buyurursa, İnşallah 2023 yılının 19 Nisan’ında da görevimizi ifa etmiş bir Rektör olarak bizden sonraki nesillere tebliğ edeceğiz. 


NECMİ İNCE: Bursa deprem bölgesi. Fay hatlarının bulunduğu bir bölgedeyiz. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?
AHMET SAİM KILAVUZ:
Yani, bir kere zaten inşaatlar için belediyeler gerekli tedbirleri almış durumda. Bizimde şehrin ve ülkenin aklına oluşturan üniversiteler olarak gerekli tedbirleri almamız gerekiyor. Nedir bunlar? Bir kere halkı bilinçlendirmek, yani deprem konusunda bilinçli hale getirmek. Kentsel dönüşüm projelerinin çok ciddi uygulanması gerekiyor. Artık burada rant devşirmek yerine buna ev sahipleri, mülk sahipleri de dahil olmak üzere gerekiyorsa biraz fedakarlık da bulanacak toplumun her kesimi. Yani yerel yönetim merkezi yönetim sahipleri, ev sahipleri 100 metrekarelik ev yerine 80’e razı olacaklar. Ama dayanıklı bir şey olması için elden gelen fedakârlık ve özveriyi göstermesi gerekiyor hepimizin. 
NECMİ İNCE:  Ulusal makaleler anlamında hangi durumdayız?” 
AHMET SAİM KILAVUZ:
Yani, ulusal makaleler de iyi durumdayız. Orada bir problem yok. Ama önemli olan uluslararası makaleler. 


NECMİ İNCE: Neler yapıyorsunuz yani bununla ilgili ilk geldiğiniz andan itibaren yani Uludağ üniversitesinde? Gerçi bu konuları da girelim. Geldiğiniz andan itibaren öğrencilerin de yüzü gülmeye başladı..
AHMET SAİM KILAVUZ:
Hocaların da yüzleri görülmeye başladı. Şimdi bir kere marifet iltifata tabidir. Yani, eskiler böyle söyler. Bir bilgi çıkacaksa bu bilgi için imkânların fırsatların verilmesi gerekiyor. Bu imkân ve fırsatların içerisinde de akademik personel için en önemli şey kadro oluşturabilmektedir. Bizim felsefemiz de özlük hakkı kul hakkıdır. Kul hakkı ödenemez, kolay bir hadise değildir. Şimdi işte biz bunu yapmaya çalışıyoruz yani 2017’den kadro bekleyip de alamayan arkadaşlarımızı 2018’den, 2019’dan kadro bekleyip de alamayan profesörümüz kalmadı. Doçentlerimiz hemen hemen kalmadı yani %95 oranında. Bu neyi temsil ediyor? Artık geleceğe güvenle bakıyoruz akademik olarak. Güvenle baktığımızda bilimsel araştırmaların da zihninde kadro yok. Tamamen bilimsel araştırmaya odaklanıyor. Bu da üretimi arttırıyor. Ardından patenti arttırıyor, ardından patentin ticarileşmesini arttırıyor. Burada da üniversite kazançlı çıkıyor, dediğim gibi üniversite sıralamalarına makale de etki yapıyor. Daha kaliteli makale yazdığınıza atıfları etkiliyor. 
NECMİ İNCE: Bursa’da 2 üniversite var. Bursa için iki üniversite yeterli mi hocam? 
AHMET SAİM KILAVUZ:
Vallahi tabi Bursa'ya iki üniversite az yani nereden bakarsanız. Şimdi, bakın bizden daha küçük şehirler mesela Antalya, Trabzon, Kayseri, Adana, Konya buralarda üniversite sayısı Bursa'daki üniversite sayısından fazla. Bursa'da 2 tane üniversite var. En nüfuslu itibariyle hem lokasyon itibariyle hem de potansiyel itibariyle fırsatlar ve imkânlar itibariyle Bursa çok rahat 3-4 devlet üniversitesi 3-4 Vakıf üniversitesini karşılayabilecek bir potansiyele sahip. 
NECMİ İNCE: Yani siz diyorsunuz ki eğitim ışığı Bursa'dan dünyayı aydınlatsın. 
AHMET SAİM KILAVUZ:
Evet. Neden olmasın? Daha önce oldu şimdi de olabilir. Bir de olaya şöyle bakmak lazım yani ben bir akademisyenim bu görüşümü Rektör görüşü olarak değil resmini bir görüş olarak söylüyorum. Ben bunu teklif olarak sundum, siyasiler düşünsün vatandaş düşünsün. Ya bu fikir doğru mu değil mi? Şunun böyle olması daha doğrudur deyip bir alternatif de onlar getirsin. Dolayısıyla Bursa'nın yeni bir üniversiteye ihtiyacı var mı, var. Nasıl olmalı ve yapılanmalı? TED bunu tartışmalı. Ve gereğini de yapmalı. 


NECMİ İNCE: Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi önemli işlere imza atıyorsunuz. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?
AHMET SAİM KILAVUZ:
Başlayacak. yani kalp ve akciğer nakli için ruhsatı mızı aldık artık yetki belgesini aldık. Burada biliyorsun karaciğer nakli yapılıyor. Böbrek nakli yapılıyor. Burada 1000 rakamına aştık biz aslında. Yani Türkiye'nin önemli nakil merkezlerinden birisi. Kan ve kök hücre nakli yapıyoruz, kornea nakli yapıyoruz. Bunlarda nakil yapılıyor. Şimdi bunun bir ileri ki aşaması kalp nakli ve akciğer nakli meselesidir. Kalp nakli konusunda tabii ki ruhsatı aldık. İnşallah onları da geliştireceğiz. Tıp fakültemiz ile ilgili ve çalışanlarımız ile ilgili ben sizin huzurunuzda onlara şükran borcunu ifa etmek mecburiyetindeyim. Bakın çok fazla şey değişmedi. Yani binalar aynı binalar, personel aynı personel ama yönetim tıp fakültesi meselesinde hastane meselesinde insanlığa dokunan önemli bir vicdani görev telakki ettiği için elinden gelen tüm gayreti gösteriyorlar. Canla başla çalışıyorlar. Onun için ben huzurunuzda onlara teşekkür ediyorum. Eksiklerimiz yok mu, var tabii ki. Ama eksiklerinizi biliyoruz. Giderebilmek için gece gündüz çalışıyoruz.
NECMİ İNCE: Randevular ile ilgili vatandaşların şikâyetleri var. İnsanlar randevu alırken neden zorlanıyor? Son olarak neler söyleyeceksiniz?
AHMET SAİM KILAVUZ:
Tabii dört dörtlük mükemmel demedim ama eksiklerimiz var Eksiklerimiz in bilincindeyiz. Onları giderebilmek için canla başla çalışıyoruz. Ama şunu söyleyeyim ki burası 15000 kişinin hareket ettiği bir alandır. Yani öğrencisi ile hastasıyla polikliniği ile yatanıyla, refakatçısıyla 15 bin. Ama bunu işi içselleştirmek için söylemiyorum. Yani işim bir durumu var diyorum daha gerçeklik durumu var bu gerçeklikleri biliyoruz gücümüz yettiğince de bu problemleri ortadan kaldırmak için gayret sarf ediyoruz. Arkadaşlarımız gayret sarf ediyor, biz de onlara teşekkür ediyoruz. 
 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Başkan Deviren öğretmenleri unutmadı
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden Hasan Ali Yücel sempozyumu
BURSA
Raf ve kasa arasındaki fiyat farkı zabıtaya takıldı
BURSA
MUDANYA ÜNİVERSİTESİ VE DOSABSİAD’DAN LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE GÜÇ BİRLİĞİ
GENEL
En pahalı muz! Duvara bantlı ama rekor fiyata satıldı!
ANKARA
Denetimler sıkı olacak! 1 Aralık’ta başlıyor…
SAKARYA
Kuvvetli yağışa karşı Sakarya SASKİ teyakkuza geçti
BURSA
İstanbul Bursa’ya indi!
DÜZCE
Düzce’de hastaneye giden hükümlü firar etti
MANİSA
İklim krizi su kaynaklarını vurdu