Kategoriler

Türkiye'nin ilk arboretumu 89 yaşında

Büyük önder Atatürk tarafından Yalova'nın Termal ilçesinde 19 Ağustos 1929'da kurulan ve Türkiye'nin ilk canlı ağaç müzesi olan "Atatürk Arboretumu", yerli ve yabancı turistlerin önemli uğrak noktaları arasında bulunuyor.

YALOVA (AA) - Yalova'nın Termal ilçesinde, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 19 Ağustos 1929'da kurulan ve Türkiye'nin ilk arboretumu (canlı ağaç müzesi) olan "Atatürk Arboretumu", yerli ve yabancı turistlerin önemli uğrak noktaları arasında yer alıyor.

Termal Kaplıcaları İşletmesi bünyesinde, Atatürk'ün talebiyle ünlü Fransız mimar Henri Prost tarafından planlanan ve başbahçıvan Pandelli Roketas'ın peyzajını yaptığı 125 bin metrekarelik arboretumda 1039'u yerli, 805'i yabancı olmak üzere toplam 1844 ağaç ve 370 tüylü palmiye bulunuyor.

63 türde geniş ve iğne yapraklı ağaçlara ev sahipliği yapan arboretum, bölgeye gelen ziyaretçilerden ilgi görüyor.

Mimarı Henri Prost, bahçıvanı Pandelli usta

Yalova Termal Kaplıca Tesisleri Müdür Yardımcısı Ümit Gürbüzoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Termal ilçesinin geçmişinin Doğu Roma dönemine kadar uzandığını belirtti.

Gürbüzoğlu, bu dönemde burada su bulunduktan sonra yavaş yavaş yerleşimin başladığını, kiliselerin, hamamların kurulduğunu dile getirerek, bölgenin 2. Abdülhamid döneminde yükselişe geçtiğini, Kurşunlu ve Valide hamamlarının inşa edildiğini anlattı.

Bölgenin daha sonra Atatürk dönemine kadar göz ardı edildiğini belirten Gürbüzoğlu, şunları kaydetti:

"Atatürk geldiğinde burasının su şehri olacağını düşünmüş ve çok beğenmiş. Bunun üzerine buranın mimarisi için Paris'in başmimarı olan Henri Prost'u buraya davet etmiş. Henri Prost burada kalmış ve birçok çizimler yapmış. Burasını projelendirmiş. Aynı zamanda Atatürk yine İstanbul'dan Pandelli ustayı çağırmış, biliyorsunuz, çok iyi bir bahçıvan. Buranın ağaç dikimlerini, peyzajını ona yaptırmış. Şu anda da yine misafirlerimizi bu şekilde ağırlıyoruz."

Gürbüzoğlu, Atatürk'ün "Benim kentim." ve "Su şehri olacak.' dediği Yalova'da mimarisini bizzat kendisinin başlattığı aboretumun 19 Ağustos 1929 tarihinde kurulduğunu hatırlatarak, burada bin 800'ü aşkın ağaç, 370'e yakın palmiye bulunduğunu belirtti.

Ağacın önce akustik tomografisi çekiliyor

Arboretumdaki ağaçların bakımıyla yakından ilgilendiklerini, zaman içerisinde kuruyan, çürüyen ağaçların yerine yenilerinin dikildiğini anlatan Gürbüzoğlu, şöyle devam etti:

"Ağaçlarımızla ilgilenen ziraat mühendisimiz var. Çevre seralarda çalışan arkadaşlarımız var. Arboretumdaki ağaçların düzenli, ilaçlı bakımlarını yapıyoruz. Eğer ağaca bir müdahale gerekiyorsa önce akustik tomografisini çektiriyoruz. Tedavileri buna uygun olarak yapmaya çalışıyoruz. Çünkü bunlar bize emanet. Türkiye'nin ilk arboretumu."

Gürbüzoğlu, arboretumdaki tarihi çınar ağacının 206 yaşında olduğuna da değinerek, "6 ay önce akustik tomografisini çektirdik. Kendisi 206 yaşında. Arkasındaki otel Çınar Otel de ismini buradan alıyor." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Yavuz Emrah Sever

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
CHP'Lİ ORHAN SARIBAL, 2025 TARIM BÜTÇESİNİ ELEŞTİRDİ
BURSA
TÜRKİYE KUPASINDA BURSASPOR'UN RAKİPİ VANSPOR FK OLDU!
GENEL
TÜRKİYE’NİN LİDER MARKASI BALAT’TA SATIŞ NOKTASINI HİZMETE AÇTI
BURSA
HER FİDAN ORMANA, HER ORGAN HAYATA DÖNÜŞSÜN' PROJESİ KAPSAMINDA FİDAN DİKİM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BURSA
Dostum Kupası Oryantiring Yarışları Başlıyor
BURSA
Bursa’da ‘Ata’mızı anıyoruz
GÜNCEL
TBB’DEN İLK ‘KAYYIM ZİYARETİ’ CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL’E ÖZEL: DOĞRUDAN DEMOKRASİYE KARŞI BİR CİNNET HALİ
BURSA
Hiper sözlü kültür dönemindeyiz”
DÜZCE
Düzce'de iki katlı ev küle döndü!
HAVA DURUMU
Meteoroloji'den 'kuvvetli yağış' uyarısı!