Trabzon adeta tarih fışkırıyor. Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, kentte 983 adet tescilli taşınmaz kültür varlığı bulunduğunu belirterek, bunların başında Sümela Manastırı başta olmak üzere Osmanlı dönemi eserlerinde yer aldığını söyledi.
Trabzon’un önemli bir tarih kenti olduğuna dikkat çeken Müdür Kansız, “Trabzon’un önemli bir tarih kenti olduğu ve buna paralel olarak çok sayıda kültür varlığını bünyesinde barındırdığı kuşkusuzdur. Bu özelliği Trabzon’u bölge illeri arasında ayrıcalıklı kılmaktadır. İl dahilinde kentsel, doğal, arkeolojik sit alanı olmak üzere toplam 25 adet sit alanı bulunmaktadır. Kent dahilinde toplam 983 adet tescilli taşınmaz kültür varlığı mevcuttur. Bunlar arasında Sümela Manastırı başta olmak üzere Ayasofya Müzesi, Kızlar Manastırı, Kuştul ve Vazeleon Manastırı gibi Bizans dönemi yapılarının yanında Gülbaharhatun Camii, İskenderpaşa Camii, Cephanelik, Trabzon Müzesi ve Atatürk Köşkü gibi Osmanlı dönemi eserleri başlıcalarıdır” dedi.
Trabzon turizminin önemli bir ayağını oluşturan kültür turizmi sayesinde kente önemli bir turist girdisi sağlandığını kaydeden Müdür Kansız, “ Trabzon kentinin tarihi ve kültürel dokusunu ortaya çıkarmak üzere uzun zamandan beri konuşulan ve tartışılan iki proje uygulamaya başlandı. Bunlardan biri Ortahisar Mahallesi ‘Turistik Amaçlı Özel Planlama Alanı’ projesidir. Trabzon kentinin kurulduğu yer olan ve tarihi dokusu nedeniyle kentsel sit alanı olarak tescillenen Ortahisar Mahallesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığınca kamulaştırılan 10 bin metrekarelik alan, ‘Turistik Amaçlı Özel Planlama Alanı’ olarak yeniden fonksiyonlandırılmak üzere çevre düzenlemesi ve restorasyon projeleri ihalesi yapılmıştır. Bu alan üzerinde, Etnografik Müze ile birlikte Kanuni Evi, Anfora Müzesi, yöresel el sanatlarının yapım ve satışının yer aldığı mekanlarla Trabzon Mutfak Kültürü’nün tanıtımına yönelik mekanlara projede yer verilmiştir” ifadelerini kullandı.
Trabzon Tarih Zengini !
Trabzon Tarih Zengini !
EditorTrabzon adeta tarih fışkırıyor.
Yorumlar