Kategoriler

Tekirdağ'da damlama sistemiyle sulanan ceviz ağaçlarının verimi araştırılıyor

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünün bahçesinde oluşturulan demonstrasyon alanında damla sulama sistemiyle sulanan ceviz ağaçlarının verimi araştırılıyor.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesince (NKÜ) 2015 yılında enstitünün bahçesinde oluşturulan demonstrasyon alanında, cevizin meyve ağırlığı ve boyu, kabuk kalınlığı, iç ağırlığı gibi konularda analizler yapılıyor.

TÜBİTAK tarafından da desteklenen "Trakya Bölgesi Koşullarında Farklı Sulama Suyu Uygulamalarının Chandler Çeşidi Ceviz Ağaçlarının Gelişim, Verim ve Kalite Özelliklerine Etkisi" projesi kapsamında 15 dekar alana dikilen ceviz ağaçları damla sulama sistemiyle sulandı.

Sulanan ağaçlar 2019 yılında 250 kilogram, ardından ağaçların büyümesine de bağlı olarak 2020'de 1800 kilogram, 2021'de 3 bin 200 kilogram ürün verdi.

Proje yürütücüsü ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Araştırma Görevlisi Dr. Erhan Göçmen, AA muhabirine, 2024 yılında sona erecek proje ile damla sulama sistemiyle sulanan ceviz ağaçları hakkında 9 yıllık dataya sahip olacaklarını söyledi.

Yaptıkları çalışmada sulanan ceviz ağaçlarında sulanmayanlara göre verim artışı sağladıklarını aktaran Göçmen, "Ceviz ağaçlarına damla sulama yöntemini uyguluyoruz. Bitkinin su tüketimi, KC katsayılarını, su kullanım randımanını hesaplamış olacağız. Verimle ilgili ülkemizdeki sulama çalışmasına baktığımızda ilk veriler gelmiş olacak." diye konuştu.

Göçmen, Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan çalışmalar sayesinde Türkiye genelinde ceviz ağacı sayısının 25 milyon seviyesine ulaştığını anlattı.

Cevizin beslenme ve diğer sektörlere ham madde sağlaması açısından önemine değinen Göçmen, şunları kaydetti:

"Ceviz, deformasyona uğrayan, kaybolup giden orman arazilerinde tesis edilen çok önemli bir bitki. Ekonomik ve katma değeri çok yüksek. Bölge çiftçisinin dikkatini çekmiştir. Son yıllarda ceviz alanları hızlı şekilde tesis edilmeye başlandı. Dünyaya baktığımızda Türkiye, ekim ve üretim açısından 4. sırada. Yeni aşılı çeşitlerin devreye girmesiyle ciddi artış yaşayabileceğimizi öngörüyoruz."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
CHP'Lİ ORHAN SARIBAL, 2025 TARIM BÜTÇESİNİ ELEŞTİRDİ
BURSA
TÜRKİYE KUPASINDA BURSASPOR'UN RAKİPİ VANSPOR FK OLDU!
GENEL
TÜRKİYE’NİN LİDER MARKASI BALAT’TA SATIŞ NOKTASINI HİZMETE AÇTI
BURSA
HER FİDAN ORMANA, HER ORGAN HAYATA DÖNÜŞSÜN' PROJESİ KAPSAMINDA FİDAN DİKİM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BURSA
Dostum Kupası Oryantiring Yarışları Başlıyor
BURSA
Bursa’da ‘Ata’mızı anıyoruz
GÜNCEL
TBB’DEN İLK ‘KAYYIM ZİYARETİ’ CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL’E ÖZEL: DOĞRUDAN DEMOKRASİYE KARŞI BİR CİNNET HALİ
BURSA
Hiper sözlü kültür dönemindeyiz”
DÜZCE
Düzce'de iki katlı ev küle döndü!
HAVA DURUMU
Meteoroloji'den 'kuvvetli yağış' uyarısı!