Kategoriler

Tekerlekli sandalye dansçısının hedefi engellilerin hayatına dokunmak

Tekerlekli sandalye dansı ile beğeni toplayan ortopedik engelli Arık, engellilere rol model oluyor.

İZMİR (AA) - İzmir'de yaşayan 45 yaşındaki ortopedik engelli Mehmet Arık, 6 yıl önce başladığı tekerlekli sandalye dansında Türkiye dereceleri elde ederek hem engellilere bakış açısını değiştiriyor hem de aynı durumdaki kişilere umut oluyor.

Doğuştan ortopedik engelli Arık, ortaokul ve liseyi Ardahan'da okuduktan sonra geldiği İzmir'de, 1998 yılında Bornova Barışgücü Spor Kulübü'nde tekerlekli sandalye basketboluyla tanıştı.

Tekerlekli sandalye basketboluna 21dır yıl devam eden ve takımıyla birçok kategoride ikincilik ve üçüncülükler elde eden Arık, 6 sene önce hayatına spordan sonra sanatı da kattı.

Mehmet Arık, bale sanatçısı ve dans eğitmeni Banu Dağcıoğlu Türkeli önderliğinde 6 yıl önce başlatılan Tekerlekli Sandalye Dansı Projesi'yle izleyicilerin karşına çıkmaya başladı.

Londra'da da Tekerlekli Sandalye Tango Projesi kapsamında, Arjantinli bir tango sanatçısıyla sahne alan Arık, çeşitli şehirlerde workshop ve festivallere katıldı.

"'Fark yaratan ekipler' arasında yer alıyoruz"

Ortopedik engelin, dans ve spora engel olmayacağını herkese kanıtlayan Arık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekerlekli sandalye ile dans edilebileceğini gösterdiklerini, 5 kişiyle başlayan projede katılımcı sayısının bugün 14'e ulaştığını ifade etti.

Proje başladığından bu yana birçok yerde sahne aldıklarını anlatan Arık, 2017'de Sabancı Vakfı'nın düzenlediği Fark Yaratanlar Programı'nda "fark yaratan ekipler" arasında yer aldıklarını dile getirdi.

"Tekerlekli sandalyeyle bir ileri bir geri gitmiyoruz, dans ediyoruz"

Bugüne değin 30 bine yakın seyirciye ulaştıklarını ifade eden Arık, şunları kaydetti:

"Türkiye Bedensel Engelliler Federasyonunun tekerlekli sandalye dans sporları diye bir branşı var. Federasyonun düzenlediği Türkiye Şampiyonası'na katıldım. Serbest stil ve salon danslarında ve düette Türkiye üçüncülüğüm var. Her şeyden önce, dans etmeyi seviyorum. Ben yürüyebiliyorum. Dans ederken ve spor yaparken tekerlekli sandalye kullanıyorum. Ayakta bu kadar iyi, profesyonel bir performans gösteremeyeceğimi biliyorum. O yüzden tekerlekli sandalyede daha iyi performans gösteriyorum. Sahnede özgür olduğunuzu hissediyorsunuz."

Tekerlekli sandalyeyle performans ortaya koyduklarını dile getiren Arık, "Tekerlekli sandalyeyle bir ileri bir geri gitmiyoruz, dans ediyoruz. Bu, bakış açısını değiştiriyor. Bu anlamda tabuları yıktığımızı düşünüyorum. Engelli çocukları olan aileler, inanılmaz mutlu oluyorlar. Çocukları için de bir umut ışığı olarak görüyorlar. En çok mutlu olduğumuz şey, 'çok güzel dans ediyorsunuz' demeleri. Ajitasyon kısmıyla ilgilenmiyoruz." diye konuştu.

Engelli bireylerin, önlerinde rol modeller bulunmadığı zaman hayata daha karamsar bakabildiklerine dikkati çeken Arık, "Hedefim engelli çocuklara 'ileride dans edebilirsiniz, spor yapabilirsiniz' demek. Bunun için bir engel olmadığını göstermek. Onların biraz daha geleceğe umutla bakmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
MUDANYA ÜNİVERSİTESİ VE DOSABSİAD’DAN LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE GÜÇ BİRLİĞİ
GENEL
En pahalı muz! Duvara bantlı ama rekor fiyata satıldı!
ANKARA
Denetimler sıkı olacak! 1 Aralık’ta başlıyor…
SAKARYA
Kuvvetli yağışa karşı Sakarya SASKİ teyakkuza geçti
BURSA
İstanbul Bursa’ya indi!
DÜZCE
Düzce’de hastaneye giden hükümlü firar etti
MANİSA
İklim krizi su kaynaklarını vurdu
BURSA
Bursagaz güvenli gaz kullanımı için uyardı
ANKARA
İkisi de artık resmen aranan sanık! Tutuklama kararı için ne dediler?
DÜZCE
Düzce’de zincirleme kaza: 3 yaralı!