Kategoriler

Tarihi Taşköprü üzerinde muhteşem ödül töreni

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından düzenlenen ‘5. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın ödül töreni, dünyanın hala kullanılmakta olan en eski köprüsü özelliği taşıyan Adana’daki Taşköprü...

Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından düzenlenen ‘5. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın ödül töreni, dünyanın hala kullanılmakta olan en eski köprüsü özelliği taşıyan Adana’daki Taşköprü üzerinde ilgi çekici bir dans gösterisiyle yapıldı. Tanınmış Sanat Yönetmeni Beyhan Murphy’nin kareografisinde, tasarımcıların kumaşlarıyla yapılan gösteri, davetlilerden büyük alkış aldı. Dünyanın hala kullanılmakta olan en eski köprüsü olma özelliği taşıyan Tarihi Taşköprü üzerinde gerçekleştirilen ödül töreninin sunumunu, sevilen mizacıyla Oylum Talu yaptı.
Kıvanç: "Ödül alanlar yurt dışında 2 yıl eğitim alacak"
Törende konuşan Adana Sanayi Odası ve Akdeniz Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Başkanı Zeki Kıvanç, Çukurova’nın pamukla özdeşleştiğini belirterek, “Geçmişten bugüne sahip olduğumuz tasarım kültürümüzü geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Modayı takip eden değil, belirleyen bir ülke olmak adına her alanda yenilikçi olmak zorundayız. Sektörümüz inşallah taklit eden değil ürünleri taklit edilen bir yapı haline gelecek. Gelişmiş seviyeye ulaşmak için insana yatırım yapmamız şart. Bu etkinlik bunun en önemli göstergelerinden biri. Ödül alacak arkadaşlarımızın 2 yıl boyunca yurt dışında, dünyanın en seçkin okullarında eğitim almalarına imkan sağlıyoruz. Geliştirdikleri yetkinlikleri ülkemize ve sektörümüze katkı sağlayacağına inancımız sonsuzdur” dedi.
Kızartıcı: "108 genci yurt dışında eğitime gönderdik"
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı ise AR-GE ve inovasyonun önemine vurgu yaparak, ”Bunlar çoğu zaman çok hayata geçiremediğimiz şeylerdi. Ne mutlu ki şu an geldiğimiz nokta hakikaten epey bir mesafe aldığımızı gösteren nokta. Alacak çok yolumuz var. Bizden önde olan ülkeler var. 2008 yılından bu yana tasarımı destekliyoruz. Zaten sektörde altyapımız var. Yaratıcılığımızı biraz daha geliştirdiğimiz zaman çok daha iyi şeyler yapabileceğimizi biliyorum. İyi bir mesafe katettik. Tasarımı desteklemediğimiz takdirde kültürel anlamda İtalya’yı örnek gösterirsek, çok eski zamanlarda tasarımda öne çıkmış bir ülke. Bir anlamda işin ekonomik döngü anlamında ham maliyesi var ama sadece bununla bir yere varamayacağımızı biliyorduk. Tasarımla ürünlerimizin farkındalığını hep artırmaya çalıştık. Bu kapsamda, kaliteli insanımızın sayısını artırmamız lazım. Bu amaçla biz yurt çapında yapılan tasarım yarışmalarını destekliyoruz. 2011 yılından bu yana tasarım yarışmasını kazanan öğrencilerimizi eğitime göndermeye başladık. Şu an itibariyle 108 genç tasarımcımızı bu kapsamda eğitime gönderdik ve bu süreçte yaptıklarımızdan gurur duyuyoruz. Şu ana kadar 116 projemizi destek kapsamına aldık, severek ve isteyerek şevkle destekliyoruz” diye konuştu. Kızartıcı, gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra yılda 60 tasarımcıyı yurt dışına eğitime göndermeyi planladıklarını kaydetti.
Kocasert: "AR-GE, inovasyon, tasarım ve marka dörtlüsü"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert de, tekstilci olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı. Adana’nın tekstil alanındaki öneminin altını çizen Kocasert, Adana’nın tekstil ve konfeksiyon üretiminde Türkiye’nin 3’te 1’lik bir paya sahip olduğunu bildirdi. Sözlerine rakamlarla devam eden Kocasert, “Geçen yıl hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracattaki payı 18 milyar dolar. Tekstil sektörünün 8 milyar dolar. 144 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ülkede 26 milyar dolar hazır giyim, konfeksiyon ve tekstilden geliyor. Ülke ihracatı neredeyse adet/kilogram 1.5 dolarken bu sektör 21 dolar ihracat ortalaması yapıyorsa, kadına pozitif cinsiyet ayrıcalığı yapıyorsa, gücü yetebilecek düzeyde sermayeye iş imkanı sağlıyorsa, 2023 2073 ve çok uzun yıllar bu ülkenin geleceğinde ciddi rol oynayacak demektir. Ama alacak çok mesafemiz var. İtalya’da bu oran 70 doların üzerinde. Fransa’da 50 dolar. Yani biz adet kilogram ihracatımızı hiç artırmadan sadece AR-GE, inovasyon, tasarım ve marka dörtlüsü iyi kullanarak adımlar atsak ve 21 dolarlık ihracatı 40 dolara çıkarabilsek çok fazla yeni yatırıma girmeden ihracatımızı da 25 milyar dolardan 50 milyar dolara çıkarabiliriz” ifadelerini kullandı.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise pamuğun memleketinin Adana olduğuna değinerek, en güzel tasarlanmış kumaşları Türk tasarımcıların yapabileceği zemini oluşturduklarını anlattı.
Konuşmaların ardından dansçılar, yarışma finalistlerinin tasarımları ve ünlü sanat yönetmeni Beyhan Murphy’nin koreografisiyle davetlilere unutulmaz bir gösteri yaşattı. Gösteri, davetlilerden yoğun alkış aldı. Gösterinin sonunda dansçılar, tasarımcılarla birlikte halay çekti.
5. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın 10 bin liralık birincilik ödülü ’Bamboo’ temasıyla Merve Cingöz’e, 7 bin liralık ikincilik ödülü Cansu Çevik’e ve 4 bin liralık üçüncülük ödülü ise Göksu Aybacı’ya verildi.
Ödül törenine, Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve eşi Beyhan Demirtaş’ın yanı sıra, kent protokolü ile çok sayıda davetli katıldı.
Kokteyl ile başlayıp, ödül töreniyle devam eden gece, davetlilere sunulan kebap ziyafetiyle son buldu.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Bursa İtfaiyesi’nden 21 bin olaya müdahale
BURSA
Gemlik Belediyespor’dan İstanbul’da İki Altın Madalya
BURSA
Bursa Şehir Tiyatrosu, kadrosunu güçlendiriyor
İSTANBUL
İstanbul’da ‘evlilik desteği’ 30 bin TL’ye çıkarıldı
İZMİR
İzmir Çiğli’de iki yeni ‘Özel’ açılış
ESKİŞEHİR
Eskişehir’de hijyenik ped desteğine devam
ANKARA
Ticaret’ten ‘cayma hakkı’ açıklaması
ANKARA
PTT’nin e-ticaret altyapısı güçlendirilecek
ANKARA
Kuzey Denizi Rotası’nda 37,9 milyon ton kargo taşındı
ADIYAMAN
Adıyaman’da seyir halindeki otomobil alev aldı