Kategoriler

Sarıkeçili Yörüklerinin Yayla Göçü Başladı

Türklerin bin yıllık konargöçer kültürünün sahipleri yörüklerin Anadolu’daki en güçlü temsilcisi olan Sarıkeçililer, yaz mevsimini geçirecekleri Konya yaylalarına gitmek üzere göçe başladı.Kış mevsiminde Mersin’in Gülnar, Silifke...

Türklerin bin yıllık konargöçer kültürünün sahipleri yörüklerin Anadolu’daki en güçlü temsilcisi olan Sarıkeçililer, yaz mevsimini geçirecekleri Konya yaylalarına gitmek üzere göçe başladı.
Kış mevsiminde Mersin’in Gülnar, Silifke ve Aydıncık ilçelerine yakın sahil kesimlerinde konaklayan Sarıkeçili Yörükleri, yazı geçirecekleri yaylalara gitmek için yola çıktı. Yaşadıkları hayattan mutlu olmasalar da geçimlerini sürdürmek için konargöçer hayatını sürdüren Sarıkeçililer, yazın başlamasıyla birlikte yaylalara göç ediyor. Yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada geçiren Sarıkeçililer, kalan 6 ayda da sahillerde konaklıyor.
Çocuklarının okur yazar olmasını çok isteyen Ömer Karadayı (31), bir kızı ve oğlu olduğunu belirterek "Oğlum 5 yaşında daha okula başlamadı. Kızım 10 yaşında, 4’cü sınıfta. Sekiz ay okul süresinde devamsızlığı çok. Çocuklarımız genelde okul yerine günlerini hayvanlarımızı otlatmakla uğraş veriyor. Konargöçer bir hayat yaşadığımız için yayladan sahile 30 gün geç geliyoruz, yani yeni dönem eğitim öğretim başlamış oluyor. Okullar kapanmadan bir buçuk ay erken göçmek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle çocuklarımızın eğitimi yarım kalıyor" dedi.
"ÇOCUKLAR OKUMAK İSTİYOR AMA GEÇİMİMİZ BU"
Karadayı, çocuklarını dersleri aksatmadan okutmak istediğini belirterek "Hayvancılık dışında başka geçim kaynağımız yok" dedi. Yaz mevsimini geçirmek üzere yola çıktıkları Konya’da yerleşik düzene geçme umudu taşıdıklarını ifade eden Karadayı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ümidimiz bir an önce tamamlanmasıdır. Her yıl göçmek hiç de kolay değil, yolda çok güçlük ve sıkıntılar yaşıyoruz. Göç yollarımızda bazı sıkıntı çektiğimiz yerlerde düzenleme yaptılar. Bizim burada dertlerimize çare olarak konaklama yerleri bıraktılar, yardımcı oldular. Ama biz göç etmek değil biran önce iskan olup yerleşik hayata geçmek istiyoruz. Ayrıca, küçükbaş hayvanların satışının canlanması için devlet büyüklerimizin çalışma yapmasını istiyoruz."
Okuyup öğretmen olmak istediğini anlatan 10 yaşındaki 4’cü sınıf öğrencisi İlknur Karadayı da, “Aksatmadan okuluma gidip gelmek istiyorum. Göç başlayıp bittiği zaman 3 ay gibi bir zamanım yollarda geçiyor. Bu da okuluma gitmemi engelliyor. Ben okuyup öğretmen olmak istiyorum. Hem keçilerimizi otlatacağım hem de okuyup öğretmen olacağım” dedi.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
BURSA’DA KADIN EMEĞİ SANAYİNİN KALBİNDE!
BURSA
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE YENİ OKUL TÜRLERİ İÇİN AKBAŞ HOLDİNG’DEN GÜÇLÜ DESTEK
BURSA
BAŞKAN ACAR, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI
BURSA
Büyükşehir’in ‘çiftçiye nefes olacak’ yatırımı Balıkesir’e örnek oldu
BURSA
Başkanlar gazetecileri ağırladı
BURSA
BTSO’da Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Toplantısı
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
GENEL
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ’NDEN MİNİKLERE SIFIR ATIK EĞİTİMİ
GENEL
CHP’li Gürsoy’dan ayrımcılığa sert tepki:
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü