1..Önleme:Yangın çıkmasına mani olmak.Eğitim ve bilinçlendirmek.
2..Söndürme: Erken uyarı,hızlı ve etkin müdahale
3..Rehabilite:Yanan alanların tekrar ormanlaştırılması…
Orman Genel Müdürlüğü bir taraftan orman yangınları ile mücadele ederken,diğer taraftan halkı bilinçlendiriyor.
Bu kapsamda her yıl okul çağında ki çocuklara 100 bin sincap çocuk dergisi dağıtarak,orman sevgisi aşılamaktadır.
Bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında ise orman köylüsü,arıcılar ,avcılar ile çobanlar yangınlara karşı eğitilmektedirler.
ALO 177 Orman yangını ihbar hattını yaygınlaştırmak için pano ve reklam filmleri ve yazılı ve görsel materyallere ağırlık vermek.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’ Bu yıl Orman yangınları ile mücadelede 776 yangın gözetleme kulesinden yangın sezonu boyunca gözetlenmekte,yine bu yıl Muğla,Adana,İzmir,Antalya da kullanılmak üzere 4 İHA kiralanmıştır.Aynı zamanda KKTC de hizmet verecektir.’dedi.
Genel müdür Karacabey yine ‘4 adet insansız helikopter,ve 2 adet VTOL hizmete başlayacaktır.Bu yıl söndürme çalışmalarına,6 idari helikopteri,39 adet yangın söndürme helikopteri,3 amfibik uçak görev yapmakta’ olduğunu belirtti. Bu yıl ilk defa yangın söndürme tankı da yangınlarda kullanılacak.
Bu yıl 21.090 personel yangın mevsimi boyunca görev alacaktır.
Yangınlara müdahale 2003 yılında 40 dakika iken 2019 yılında bu 12 dakikaya indirilmiştir.Teknik donanımın artırılması ile bu başarı elde edilmiştir.
2021 yılında,05.07.2021 tarihi itibari ile 1286 orman yangını çıkmış olup,1442 hk alan zarar görmüştür.
Yangın Cell uygulaması ile GSM ve ekiplerin kullandığı telsiz iletişim sistemi entegrasyonu yapılmıştır.
Genel Müdür Karacabey ‘Yanan yerlerin imara açılması turizm tesisi yapılması söz konusu değildir.Yanan yerler en kısa zamanda tekrar ormanlaştırılmaktadır.Bu nedenle vatandaşlarımız müsterih olsun asla ormanları kimseye talan ettirmeyiz’dedi.