Kategoriler

Kadına Şiddet Masaya Yatırıldı!

1. Uluslararası Kadına Şiddete Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi’nde kadına şiddet farklı açılardan tartışıldı.

1. Uluslararası Kadına Şiddete Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi’nde kadına şiddet farklı açılardan tartışıldı.

1. Uluslararası Kadına Şiddete Multidisipliner Yaklaşımlar Kongresi, 7-8 Aralık tarihlerinde İstanbul Kadir Has Üniversitesi’nde yapıldı. Anadolu Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve daha birçok kamu ve vakıf üniversitesi başta olmak üzere Türkiye genelindeki 62 üniversiteden 74 uzmanın katıldığı konferansta ‘kadına şiddet’ olgusu derinlemesine irdelendi. Hukuktan sanata, iletişimden tarihe kadar alanında uzman birçok akademisyenin katıldığı kongrede Türkiye’de kadına yönelik şiddetin hangi boyutlarda olduğu tartışılırken, kadına şiddetin önüne geçilmesine yönelik öneriler de sunuldu. Yoğun katılımın olduğu kongreye erkek akademisyenlerin daha fazla ilgi göstermesi ise dikkat çekti. Uzmanlar, ‘kadına şiddet’ olgusunun sadece Türkiye’ye özgü değil, evrensel bir mesele olduğunu ve bu konunun uluslararası platformlarda tartışılması gerektiğinin altını çizdiler.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, kadına yönelik şiddetin sadece Türkiye’de değil birçok ülkede yaşandığını kaydetti. Tıp dünyasının yakından tanıdığı Uzman Psikiyatrist Tanju Sürmeli çocukluk döneminde yaşanan kafa travmaları sonucunda şiddet algısının ortaya çıktığını belirtirken, Gazi Üniversitesi Okulöncesi Eğitim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Tezel Şahin ise ebeveynlerin şiddet içerikli tutum ve davranışlarından çocukların etkilendiğini, çocuğun şiddet ile doğduğu andan itibaren tanıştığını söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Taşkıran sporda kadına yönelik uygulanan fiziki ve sözel şiddeti örneklerle aktarırken, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Emine Demiray kadına yönelik şiddetin nedenlerine değindi.

İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ise, gerek İslam dininde, gerekse diğer dinlerde kadınlara atfedilen değerin önemine vurgu yaptı. Kongrede dikkat çeken bir diğer husus medya sektöründe çalışan kadınların “taciz” konusunda sıkıntı yaşadığının ifade edilmesi oldu. Kongrede medya sektöründe çalışan kadınların yüzde 20,27’sinin “taciz” konusunda şikayetçi olduğu kaydedildi.

Kongrede 14 farklı bilim dalından bildiri sunularak, kongrenin iki yılda bir gerçekleştirilmesine karar verildi. Kapanış konuşmasını yapan Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Yanıkkerem, dünyanın farklı ülkelerinden gelen katılımcılarla kongrenin içeriğinin zenginleşeceğini belirtti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
BURSA’DA KADIN EMEĞİ SANAYİNİN KALBİNDE!
BURSA
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE YENİ OKUL TÜRLERİ İÇİN AKBAŞ HOLDİNG’DEN GÜÇLÜ DESTEK
BURSA
BAŞKAN ACAR, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI
BURSA
Büyükşehir’in ‘çiftçiye nefes olacak’ yatırımı Balıkesir’e örnek oldu
BURSA
Başkanlar gazetecileri ağırladı
BURSA
BTSO’da Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Toplantısı
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
GENEL
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ’NDEN MİNİKLERE SIFIR ATIK EĞİTİMİ
GENEL
CHP’li Gürsoy’dan ayrımcılığa sert tepki:
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü