Kategoriler

İstanbul Havalimanı A-SMGCS'nin 3. seviyesiyle “taksi“ sürelerini yüzde 15 azaltacak

 İGA İstanbul Havalimanı'nda hizmete alınan, "Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi"nin (A-SMGCS) üçüncü aşaması olan "Yönlendirme" seviyesi ile "taksi" sürelerinin yüzde 15 civarında azaltılması hedefleniyor.

Sistemin hizmete alınması dolayısıyla İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısına, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Paşaoğlu, Avrupa Komisyonu Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürü Henrik Hololei, SESAR İcra Direktörü Andreas Boschen, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) Genel Müdür Danışmanı Haydar Yalçın ve üst düzey yetkililer katıldı.

İGA Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve EUROCONTROL Performans Değerlendirme Komisyonu Üyesi İsmail Hakkı Polat, 3 ana pist, 2 yardımcı pist, 178 taksi yolu, 367 stand, 14 milyon metrekare PAT sahası ile İstanbul Havalimanı'nın tüm hava tarafı operasyon alanını kapsayan A-SMGCS'nin, 2018'den bu yana kullanımda olduğunu söyledi.

Polat, sistemin tüm fonksiyonlarının DHMİ Seyrüsefer ve Elektronik Daire Başkanlıkları, İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi ekipleri, endüstri paydaşları AHEN-SAAB mühendisleri ile ortak geliştirildiğini ve İGA İstanbul Havalimanı'nda 7/24 operasyonda olduğunu ifade etti.

Sistemin, tüm paydaşların çalışma verimini artırdığına dikkati çeken Polat, şöyle konuştu:

"Uçakların ve araçların hareketini her koşulda ve trafik yoğunluğunda destekleyen bir sistem olan Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi, İGA İstanbul Havalimanı'nda gelişmiş, ileri seviye durum farkındalığı ve operasyonel kontrol için en iyi entegrasyonu sağlıyor. Dijitalleşme stratejimiz doğrultusunda bu seviyedeki (Level 3) ilk uygulama olan Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi teknolojisini hayata geçirdiğimiz için heyecanlıyız. Sistem, havalimanı işletmecilerine daha güvenli, havayolu taşımacılığı şirketlerine daha verimli bir operasyon sağlarken, yolculara da kısa taksi süreleriyle daha hızlı ulaşım imkanı sunuyor."

- İstanbul Havalimanı bu seviyeyi uygulayan ilk havalimanı

A-SMGCS "Gözetim" (Seviye 1), "Emniyet Desteği" (Seviye 2), "Yönlendirme" (Seviye 3) ve "Rehberlik" (Seviye 4) seviyelerinden oluşuyor.

Sistem ile hava aracı ve yer aracının konumu, kimliği ve takibi sağlanırken, her koşuldaki hava şartlarında yer hareketi operasyonlarının güvenliği ve verimliliğinin artırılması amaçlanıyor. A-SMGCS, başta operasyonel verimlilik olmak üzere, havalimanı kapasite yönetimi, emisyon ve gürültü etki azaltımı gibi süreçlerin etkin şekilde yönetilmesine yardımcı oluyor.

Dünya genelindeki havalimanları gerek altyapılarının uygun olmaması gerekse altyapı iyileştirme yatırımlarının yüksek olması nedeniyle genelde Seviye 2 düzeyinde limitli kullanımda kalırken, İstanbul Havalimanı, "Yönlendirme" aşamasını dünyada bu seviyede uygulayan ilk havalimanı özelliğini taşıyor.

İGA, A-SMGCS ile artan uçuş trafiğinin güvenlik seviyesini koruyarak, mevcut pist ve taksi yollarının kapasitesini en üst düzeyde kullanmayı amaçlıyor.

Uçakların iniş yaptıktan sonra park alanına, uçak park alanında ise pist başına en etkin şekilde yönlendirilmesini sağlayarak 15 bin 190 rota alternatifi sunan sistemle "taksi" sürelerinin yüzde 15 civarında azaltılması hedefleniyor.

Ayda 40 bin dakikalık tasarruf sağlayacak sistemle kaza risklerinin de en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden kadın mahkumlar için dayanışma konseri
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden kadın mahkumlar için dayanışma konseri
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden kadın mahkumlar için dayanışma konseri
BURSA
Dünya Sesleri Bursa'da" konserleri Lena Chamamyan ile başladı
BURSA
Marmarabirlik’ten 437 milyon TL’lik ödeme
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL: “İLİÇ’TE YAŞANAN MADEN FELAKETİNDEN DERS ALMADINIZ MI?”
BURSA
Osmangazili çocuklar yazarlarla buluşuyor
BURSA
2023 YILI DOĞAN ERSÖZ VE BUSİAD BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
BURSA
DOĞANCI TUNELİ NE ZAMAN BİTECEK?
GENEL
MANSUR YAVAŞ’TAN GREVDEKİ MADEN İŞÇİLERİNE DESTEK ZİYARETİ