Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünün destekleriyle "Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı" kapsamında düzenlenen llustrators Platformu'nun yürütücülüğünü üstlendiği IP Academy, Haliç Üniversitesi ev sahipliğinde tanıtıldı.
Üniversitenin 5. Levent Kampüsü'nde yapılan açılış törenine, tasarım ve illüstrasyon alanının önde gelen isimleri, yurt içi ve yurt dışından alanında profesyonel yazar, çizer, yayıncı ve editörler katılım sağladı.
Programda bir konuşma yapan llustrators Platform ve IP Academy'nin Kurucu Başkanı Nurgül Şenefe, platform bünyesinde bugüne kadar söyleşi, paneller, konferanslar, çalıştaylar ve sergiler düzenlediklerini belirtti.
Şenefe,"30 kurumla işbirliği içerisindeyiz. 23 kampüste öğrenci elçilerimiz bulunuyor. Aylık aktif olarak 5 binin üzerinde erişimimiz var. Sosyal medyada aktif 8 bine yakın takipçimiz var. 14 ülkeye, 17 illüstratörler derneğine erişimle birlikte Avrupa'da 12 binin üzerinde illüstratörlerle bir network ağı içerisindeyiz." dedi.
Kültür girişimciliğinde dünyada en önemli aktörünün illüstrasyon olduğuna işaret eden Şenefe, her geçen gün görsel iletişimin öneminin de arttığını söyledi.
- "Dünyanın birçok yerinde önemli yerlerde çalışan Türk illüstratörlere sahibiz"
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent, Telif Hakları Müdürlüğünün çalışmalarından bahsederek, IP Academy'nin "Gelecek Gençlerin Kültür Endüstrileri Destek Programı" kapsamında desteklenen 68 projeden birisi olduğunu aktardı.
Taşkent, illüstrasyonun özel bir alan olduğunu altını çizerek, IP Academy'nin programını başarılı ve heyecan verici bulduğunu ifade etti.
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Münir Üstün ise şunları kaydetti:
"İllüstratörler yaptıkları işi gereği yayıncılar gibi ülke sınırını aşan bir eko sistemin içerisinde yer alıyorlar. Bugün dünyanın birçok yerinde önemli yerlerde çalışan Türk illüstratörlere sahibiz. Sektörün sürdürülebilir şekilde büyümesi ve ülkemizin başarıyla bu alanda temsil edilebilmesi adına bu yapıya sahip alanlarda çalışma koşullarının sağlanması kadar, iş yapma biçiminin belirli bir standartta kavuşması, sınırlarının belirlenerek hakların ve ortaya konulan emeğin güven içerisinde kıymete dönüşmesi hayati önem taşıyor."
Açılışta ayrıca Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müge Demir ile oyuncu Tamer Levent de kısa bir konuşma yaparken, Wacom-Bilimsel Eserler tarafından çizimsel deneyim ve dijital sanat gösterisi katılımcıların beğenisine sunuldu.
IP Academy'nin lansmanında "Yaratıcı Kültür Endüstrilerinde İllüstrasyonun Yeri, Rolü ve Önemi" başlıklı bir panel de düzenlendi. Panelde Doç. Dr. Pelin Öztürk, Dr. Ayşe Öztürk, Prof. Dr. Fuat Akdenizli, Prof. Dr. Funda Savaş Gün ve Prof. Dr. Selahattin Yıldız konuşmacı olarak yer aldı.
Programda aynı zamanda sektör temsilcileri IP Academy Kurucu Başkanı Nurgül Şenefe'nin yanı sıra Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR) Başkanı Mustafa Aksoy, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (TBYM) Başkanı Mehmet Burhan Genç, yazar Melike Günyüz, yayıncı ve illüstratör Mustafa Kutlukhan Perker katılımcılarla bir araya geldi.
- IP Academy hakkında
YÖK sertifikalı Türkiye'nin ilk illüstrasyon akademisi olduğu belirtilen IP Academy, yayıncılık sektöründe kariyer hedefleyen illüstratörlerin resimli çocuk kitabı, çizgi roman çizimlerini ve yazım becerilerini geliştirmeyi, bu kategorilerde ulusal ve uluslararası pazarlara kalıcı giriş imkanı sağlamayı, girişimcilik becerilerini arttırmayı ve kendisine gelir üreten, sürdürülebilir iş modeli geliştirmelerini desteklemeyi hedefliyor.
IP Academy, alanında yetkin, nitelikli eğitim almış ve uluslararası sertifikaya sahip profesyoneller ortaya çıkaran, mesleki edinim odaklı bir akademi olarak sektörde fark oluşturmayı amaçlıyor.
Akademi, işverenlerle yapılacak işlerde de katılımcılara sözleşme süreçlerinde destek olurken, mesleki ve hukuki haklarını koruma altına almalarını sağlayacak. Her katılımcı ayrıca Illustrators Platform topluluğunun bir üyesi olacak ve üyelik avantajlarından yararlanacak.
Illustrators Platform Academy'nin danışman ve seçici kurulunu Prof. Dr. Selahattin Yıldız, Prof. Dr. Fuat Akdenizli, Doç. Dr. Pelin Öztürk, Doç. Dr. Setenay Sezer, Dr. Ayşe Öztürk, Nurgül Şenefe, şair ve yazar Adnan Özer, telif hakları uzmanı avukat Haluk İnanıcı, çizgi roman sanatçıları Kenan Yarar ve Tayyar Özkan, TÜBİTAK dergileri illüstratörü Pınar Büyükgüral, Bilim Çocuk yayın yönetmeni Meltem Yenal, İtalyan sanatçılar Ivan Canu, Giacomo Benelli ve Paola Rui, NY Times'ın bestseller yazar ve illüstratörü Pat Cumins, Fransa'dan yayıncı Natalie Vock Verley, İngiltere'den yayıncı Anna Wilkinson, Polonya'dan çok satan resimli çocuk kitaplarının illüstratörü Krzstine Toth ve ABD'den resimli çocuk kitapları sanat yönetmeni Maria Teresa Andruett oluşturuyor.
Yaşamı Bilim Kültür Sanat ve Eğitimle Destekleme Derneğinin katkı sunduğu ve ZNN Network'un da desteklediği akademinin eğitimleri, yurt içi ve yurt dışından alanında profesyonel yazar, çizer, yayıncı, editör, eğitmen kadrosuyla Haliç Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
Katılımcılar program dahilindeki eğitimleri ücretsiz alarak, YÖK onaylı sertifika sahibi olacaklar. Ayrıca IP Academy tarafından destek programı kapsamında başvuranlar arasından jürinin programa uygun gördüğü adaylar seçilerek burs imkanları sunulacak.