Kategoriler

İdlibli çocuklar ekmeklerini çöpten çıkarıyor

Suriye'de 9 yılına giren savaş, çatışma ortamı ve bunun sonucunda ortaya çıkan zorunlu göçün en büyük mağdurlarının başında okul çağındaki çocuklar geliyor.

İDLİB (AA) - Suriye'de savaş yüzünden ortaya çıkan zorunlu göç, eğitim olanakların yetersizliği ve maddi gücün zayıflığı, okul yaşındaki çocukları ailelerine katkıda bulunmak için erken yaşlarda çalışmaya zorluyor.

Suriye'nin İdlib bölgesinde, Esed rejimi ve destekçisi İran ve Rusya'nın yoğun bombardımanı yüzünden yüzbinlerce aile göç etmek zorunda kalıyor.

Savaşın getirdiği göç, ekonomik istikrasızlık ve ailelerin geçimini sağlayanların hayatını kaybetmesi, çocukları okulları terk etmeye mecbur bırakıyor. Bu sebeple söz konusu çocuklar, ailelerine maddi destek olmak amacıyla erken yaşlarda sağlıksız işlerle çalışıyor.

Esed rejimi ve Rusya'nın desteğiyle ele geçirdiği İdlib'in Sincar ilçesinin mağdur çocukları çöplükte çalışarak, ailelerine maddi katkıda bulunmaya çalışıyor.

"Öğrenmek istiyorum"

Sincar ilçesinden Muhammed Esmer, AA muhabirine, 6. sınıfta okuması gerektiğini ama ailesine yardım etmek için okulu terk ettiğini ve 2,5 yıldır çöplüklerde çalıştığını söyledi.

Esmer, "Bu işi hiç sevmiyorum. Öğrenmek istiyorum. Oturduğumuz bölgede 4. sınıfa kadar okul var, 6. sınıfta olmam lazım. Diğer okullar ise yaşadığımız yerden uzak, oraya ulaşacak vasıta yok." ifadelerini kullandı.

Çöplükte poşet, plastik, bakır ve alüminyum parçalarını topladığını anlatan Esmer, günlük 700 (7 TL) ila bin Suriye lirası kazandığını söyledi.

8 yaşındaki Ganim Ahmed ise okula hiç gitmediği için okuma-yazma bilmediğini, kuzeniyle her gün sabah 10'da çalışmaya başladıklarını, en iyi günde 600 Suriye lirası kazandığını anlattı.

"Ekmek parasını ancak kazanabiliyoruz"

18 yaşında Ali Hilal de Sincar'dan ailesiyle Marratinnuman ilçesinin kırsalındaki kampta yaşadığını belirterek, önceden seyyar tezgahta sebze ve ekmek satmaya çalıştığını ancak hiç kar etmediğini ifade etti.

Hilal, "Her gün sabah 7'de buraya gelip çelik parçaları topluyoruz. En iyi günümde bin - bin 500 Suriye lirası kazanıyoruz. Ekmek parasını ancak kazanıyorum." diye konuştu.

Bu işin sağlığa zararlı olduğunu vurgulayan Hilal, "Ellerimizde kalan iz ve yaraların tedavisini evde bir şekilde yapıyorum. Ne yapabilirim? Ailemin geçimi ve ekmek parası için çalışmam lazım." ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Bursa'dan 'hava' müjdesi! Bursa-Almanya uçulacak!
BURSA
Bursa Osmangazi’nden vergi ödeme kolaylığı
BURSA
Bursa Yıldırım'da trafiğe dikey çözüm
GENEL
GAZİPAŞA YAT LİMANI AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR
GÜNCEL
SKD Türkiye, COP29’da “Yeşil Zeka” Paneli ile Yapay Zekanın İklim Eylemindeki Gücünü Vurguladı
GÜNCEL
BEYLİKDÜZÜ’NDE ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI FARKINDALIK EĞİTİMİ DÜZENLENDİ
BURSA
‘Caz Pazarı’ rüzgarı, Birsen Tezer'le esti
BURSA
BTSO Savunma Sanayi ve Havacılık Konseyi Çıtayı Yükseltti
GENEL
F4-E Phantom savaş uçağı 50. yıla özel havalandı
GÜNCEL
İstanbul’da ‘Kariyer’le üçüncü buluşmaya yoğun ilgi