Hakkari’de ilk defa Kürt kültürünün gelenek ve göreneklerini yansıtan Hizak ve şal o şepik’li nikah töreni düzenlendi.
Hakkari’de yok olmaya yüz tutmuş ve yerini gelinlik ve kat elbiseye bırakan düğün törenleri nedeniyle yörenin gelenek ve göreneklerinin tarihe karıştığı Hakkari’de eski geleneklerin yeniden yaşatılması için ilk adımı Canan Kaçar ve M. Ali Duman çiftti attı. Örnek bir davranış sergileyen çiftler aileleri ile birlikte eskiden gelinlerin giydiği Hizak ve damatların giydiği Şal o şepik elbiseleri ile belediye nikah salonuna geldiler. Burada toplanan kalabalık uzun süre boyunca çiftleri alkışladı.
Belediye nikah memuru Abdurrahim Taş burada Türkçe olarak nikahı kıyarken, gelin ve damat ise Kürtçe olarak evet cevabını verdiler. Çiftlerin nikah şahitliğini yapan Belediye Eş Başkan Vekili Derya Çiftçi ise gelin ve damadın nikah cüzdanlarını vererek ömür boyu mutluluklar diledi.
Ggelinin annesi DBP ilçe Eş Başkanı Cevahir Kaçar ise Kürtçe olarak bugün kendisinin burada mutluluğu ve üzüntüyü bir arada yaşadığını söyledi. Kaçar, ”Kızımın nikah törenini yöresel kıyafetlerle yaptık. İki oğlum dağda buna rağmen kızımın düğününü yapıyorum. İnşallah bu süreç iyi gider bozulmaz. Dağdakiler de ailelerinin yanına dönerler” dedi.
Gelinin babası H. Mustafa Kaçar da bugün çok mutlu bir gün yaşadıklarını belirtti. Kaçar, ”Umutlar kırılmadı inşallah bu süreç devam eder. Halen iki oğlumuz dağda olmasına rağmen Şengal’de Rojava’da savaşlar devam ettiği halde kardeşlerimiz zulüm altında olduğu halde burada umutların yeşerdiğini görmek güzel bir şey. Bugün en büyük kızımın nikah töreni için belediye nikah törenine geldik. Düzenlenen törenle iki evladımızın nikahlarını kıydık. İnşallah ömür boyu mutlu olurlar” şeklinde konuştu.
Damat M. Ali Duman ise bu mutlu günlerinde kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederek, var olan kültürümüzün yeniden yeşermesi için yöresel kıyafetlerle nikah törenine geldiklerini ifade ederek, kendilerinden sonra gelenlerinde bu kültürü bu şekilde yaşatmaları temennisinde bulundu.
Gelin Canan Kaçar da nikahlarına katılan eş dosta ve herkese teşekkür ettiğini belirterek, "Ben düğünde gelinlik giyecektim ancak yok olmaya yüz tutmuş kültürümüzü yeniden yaşatmak için Hizak’la geldim iyi ki böyle giyinmişim" dedi. Nikah töreni yapılan ikramlarla son buldu.
Hakkari’de İlk Hizaklı Nikah Töreni
Hakkari’de İlk Hizaklı Nikah Töreni
EditorHakkari’de ilk defa Kürt kültürünün gelenek ve göreneklerini yansıtan Hizak ve şal o şepik’li nikah töreni düzenlendi.Hakkari’de yok olmaya yüz tutmuş ve yerini gelinlik ve kat elbiseye bırakan düğün törenleri nedeniyle yörenin gelenek...
Yorumlar