Kategoriler

Güreş develerini karlı tepelerde yetiştiriyorlar

Van'ın Başkale ilçesindeki karlı tepe ve yaylalarda özenle yetiştirilen develer, yazın özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde düzenlenen organizasyonlarda güreşiyor.

VAN (AA) - Van'ın Başkale ilçesindeki karlı tepe ve yaylalarda özenle yetiştirilen develer, yazın özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde düzenlenen organizasyonlarda güreşiyor.

İlçe merkezine 30 kilometre mesafedeki kırsal mahalle Kocaköy'de yaşayan İshak Erbay'ın, batı illerinden satın alarak getirdiği ve burada zorlu doğa şartlarına alıştırılarak yetiştirilen develerin beslenmeleri ve bakımları özveriyle yapılıyor.

Sabah erken saatte mesaiye başlayan deve yetiştiricisi Sait Arslan, ilk olarak hayvanlara arpa ve saman karışımıyla hazırladığı yemden veriyor.

Arslan, ardından köyün yakınındaki dereye götürerek su ihtiyaçlarını giderdiği hayvanların karda temizlenmelerini sağlıyor.

Gün boyunca karlı tepe ve yaylalarda develerin tüylerini tarayarak bakımlarını yapan Arslan'ın hayvanlarla kurduğu bağ görenleri şaşırtıyor.

"Her birini ismiyle çağırıyorum"

Arslan, AA muhabirine, develerin bakımlarının çok zor olduğunu söyledi.

Günde iki kez bu hayvanlara yem hazırladığını anlatan Arslan, "Develere verilen yemin standarda uygun hazırlanması lazım. Saman ve arpada en ufak bir eksiklik oldu mu yemezler. Deve çok temiz bir hayvandır. Kışın karla, yazın temiz kumla banyosunu yapar. Onlara çok güzel bir şekilde bakıyoruz, hiç ihmal etmiyoruz." dedi.

Güreş develerinin ilgi istediğini vurgulayan Arslan, şu ifadeleri kullandı:

"Develerin bulundukları yerin ıslak olmaması lazım. Onlar yabancı bir insanı hemen kabul etmezler. Sahibine çok bağlıdır. Bunlar inek, koyun ve diğer hayvanlara benzemez. Deveyi dövmemek lazım. Dövdüğünde kızıyor, kızdığında da yüzünüze tükürür. Onlara iki oğlum gibi bakıyorum. Bakımından beslenmelerine kadar her şeyi en iyi şekilde yapıyoruz. Onlar bağırdıklarında ne istediklerini hemen anlıyorum. Saat başı kontrol ediyorum. Her birini ismiyle çağırıyorum."

"Turistler ilgi gösteriyor"

Deve sahibi Erbay da 6 deve yavrusuyla yetiştiriciliğe başladığını, şu anda yaklaşık 20 devesinin bulunduğunu ve bölgede bu işin nadir yapıldığını söyledi.

Yetiştirdikleri develeri her yıl özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerine sattıklarını anlatan Erbay, şöyle konuştu:

"Duygusal anlamda deveyle temas kurabiliyorsan bakımları çok kolay olabiliyor. Havanın sıfırın altında 40 derece olduğu yerlerde de yaşayabiliyorlar. İlk yıllarda deve yetiştirdiğimizi görenler çok şaşırıyordu. İnsanlar sadece Arabistan çöllerinde develerin olduğunu biliyordu. Halbuki burada da yaşayabiliyorlar. Yaz aylarında bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler develere ilgi gösteriyor."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
CHP'Lİ ORHAN SARIBAL, 2025 TARIM BÜTÇESİNİ ELEŞTİRDİ
BURSA
TÜRKİYE KUPASINDA BURSASPOR'UN RAKİPİ VANSPOR FK OLDU!
GENEL
TÜRKİYE’NİN LİDER MARKASI BALAT’TA SATIŞ NOKTASINI HİZMETE AÇTI
BURSA
HER FİDAN ORMANA, HER ORGAN HAYATA DÖNÜŞSÜN' PROJESİ KAPSAMINDA FİDAN DİKİM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BURSA
Dostum Kupası Oryantiring Yarışları Başlıyor
BURSA
Bursa’da ‘Ata’mızı anıyoruz
GÜNCEL
TBB’DEN İLK ‘KAYYIM ZİYARETİ’ CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL’E ÖZEL: DOĞRUDAN DEMOKRASİYE KARŞI BİR CİNNET HALİ
BURSA
Hiper sözlü kültür dönemindeyiz”
DÜZCE
Düzce'de iki katlı ev küle döndü!
HAVA DURUMU
Meteoroloji'den 'kuvvetli yağış' uyarısı!