Kategoriler

Gelibolu Yarımadası'nın yeni rotası “Mustafa Kemal Yolu“ projesinde sona yaklaşılıyor

- Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir: - "Gazi Mustafa Kemal'in silah arkadaşlarıyla yürüdüğü bu yollarda Türk milletinin evlatlarıyla beraber yürüyerek, Çanakkale ruhunu daha da yakından hissetmek, buradaki kahramanlığı, fedakarlığı daha da iyi aktarmak istiyoruz"

 Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Muharebelerindeki rolünün anlatılması, savaş anlatımlarının kapalı alanlardan çıkarılıp savaşın yaşandığı alanlara yönelik mekansal düzenlemeler yapılması, bu alanların hikayelerinin ziyaretçilere çeşitlendirilerek sunulması amacıyla hayata geçirilen 17 kilometrelik Mustafa Kemal Yolu'nun Ocak 2024'te ziyarete açılması planlanıyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile projenin sponsoru Filli Boya'nın Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kilye İdari Binası'nda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, Çanakkale Savaşları'nda Mustafa Kemal Atatürk'ün Bigalı köyündeki yürüyüş rotasının başlangıç noktasında yer alan yel değirmeninin restorasyonu ve çevre düzenlemesiyle ilgili filmin gösterimi yapıldı.

İsmail Kaşdemir, toplantıda yaptığı konuşmada, üzerinde 3 yıldır çalıştıkları Mustafa Kemal Yolu'nun, Eceabat ilçesine bağlı Bigalı Köyü yakınlarında, 57. Alay'ın Anzak çıkarmasına karşı koymadan önce konuşlandığı noktadan başladığını söyledi.

Bu güzergahın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'ye ilk adım attığı 25 Şubat 1915 tarihinden başladığını aktaran Kaşdemir, "Bu güzergah, Atamız, 289 gün boyunca nerede yürüdüyse, nerede karargah kurmuşsa, nerede askerleriyle beraber düşmana karşı koymuşsa bütün o noktaları içeren bir güzergah oldu. Gazi Mustafa Kemal'in silah arkadaşlarıyla yürüdüğü bu yollarda Türk milletinin evlatlarıyla beraber yürüyerek, Çanakkale ruhunu daha da yakından hissetmek, buradaki kahramanlığı, fedakarlığı daha da iyi aktarmak istiyoruz." dedi.

- "İzinden gittiğimiz Atamız ile aynı yoldayız"

Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki kültürel mirasın ve yaşam alanlarının gelecek nesillere taşınması için "Zafere Selam" projesini yürüten Filli Boya'nın Genel Müdürü Tayfun Küçükoğlu da Cumhuriyet'in 100. yılında Mustafa Kemal Yolu'nun açık hava müzesi niteliğinde bir yürüyüş rotası olarak düzenlenmesinde rol almaktan gurur duyduğunu dile getirdi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'de ilk önce bu noktaya geldiğini ifade eden Küçükoğlu, "Mücadeleye bu noktadan başladı. Bu yolları yürüdü. Bu topraklardan tarih sahnesine çıktı. Şimdi biz, izinden gittiğimiz Atamız ile 108 yıl sonra ve Cumhuriyetimizin tam da 100. yılında aynı yerde, aynı yoldayız. İstiyoruz ki, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir tarafından buraya gelenler ortak bir amaç etrafında kenetlenmenin ruhunu hissetsin ve bu ilhamı yanında götürüp kendi geleceğine rehber etsin. Tarihi mirasımızı genç nesillere aktarmayı sorumluluk olarak görüyoruz." diye konuştu.

Tanıtım toplantısının ardından Kaşdemir ve Küçükoğlu, yel değirmeni restorasyonu ile çevre düzenlemelerini incelemek amacıyla Bigalı köyüne giderek, çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

- Rotada canlandırmalar yer alacak

"Mustafa Kemal Yolu" adı verilen rota, 17 kilometrelik güzergahı ile artık, dünyanın en büyük açık hava müzesi olma yolunda ilerleyen Gelibolu Yarımadası'nın yeni ziyaret noktalarından biri.

Mustafa Kemal Yolu, Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale'ye ilk adım attığı 25 Şubat 1915 tarihinden 18 Mart Zaferi'ne dek 289 gün boyunca cephe ve karargah alanları dahil tüm hareket alanını kapsıyor.

Atatürk'ün 25 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale'ye gelip, 19. Tümen Karargahı'nı Maydos'ta kurmasıyla başlayan ve Bigalı, Kemalyeri, 180 Rakımlı Tepenin Güneyi, Düztepe'nin Güneyi ile Çamlıtekke'de kurmuş olduğu karargahları izleyen rotayı canlandırmalar aracılığı ile deneyimleme fırsatını ziyaretçiye sunan proje, Mustafa Kemal'in Çanakkale Savaşları'ndaki rolünü anlatarak, kara savaşlarının önemine dikkati çekiyor.

Yel değirmeninin çevresine dönemin askeri çadırları kuruldu, endüstriyel mankenler ile dönemin askerleri betimlendi.

Mustafa Kemal Yolu'nda çocuklar için özel alanlar tasarlanırken, konaklamalı turlar içinde kamp alanları oluşturulacak. Çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığı 17 kilometrelik yolun 2024'ün ocak ayında ziyarete açılması planlanıyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ANKARA
ANKARA KALESİ’NE HASSAS DOKUNUŞ
BURSA
Bursa’dan Suriye’ye Yardım ve Kardeşlik Eli
BURSA
Bursa’da masal dünyasına renkli yolculuk
GENEL
HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
BURSA
Sağlık Buluşmaları'nda deri sağlığı konuşuldu
BURSA
BÜYÜK DÜŞÜNÜR YILDIRIM’DA ANILDI
GENEL
FIRST TEAM CHALLENGE'IN İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BEYLİKDÜZÜ'NDE YAPILDI
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada
BURSA
BAŞKAN KÖYBAŞI "BİRLİKTE, DAHA GÜÇLÜ BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ!"