Gazeteciler, mesleklerinin gereği olarak sık sık yurt dışına çıkmak zorunda kalıyor. Özellikle kriz bölgelerinde ve savaş alanlarında haber takibi yapmak için vize almak, zaman ve maliyet açısından zorluklar yaratıyor. Gazeteciler, yeşil pasaport sahibi olmaları halinde, vize muafiyeti olan ülkelere daha kolay ve hızlı bir şekilde gidebileceklerini ve haber yapabileceklerini düşünüyor. Gazeteciler, yeşil pasaportun mesleki bir ihtiyaç olduğunu ve sayının çok az olacağını belirtiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tepkisi Ne Oldu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Yayıncılar Federasyonu Başkanı Sinan Burhan ve bir grup gazeteci ile görüştü. Gazeteciler, yeşil pasaport taleplerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecileri sıcak bir şekilde karşıladı ve taleplerini yetkili arkadaşlarla değerlendireceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilerin çalışmalarına da teşekkür etti.
Gazetecilere Yeşil Pasaport Verilmesi İçin Hangi Şartlar Öneriliyor?
Anadolu Yayıncılar Federasyonu, gazetecilere yeşil pasaport verilmesi için bir dosya hazırladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sundu. Dosyada, 5 yıl basın kartı taşımış gazetecilere yeşil pasaport verilmesi teklifi yer alıyor. Ayrıca, gazetecilerin yeşil pasaport alabilmeleri için, mesleki faaliyetlerini belgelemeleri, yurt dışına çıkacakları ülkeye ilişkin haber projesi sunmaları ve pasaportu aldıktan sonra 6 ay içinde yurt dışına çıkmaları gibi şartlar da öneriliyor.
Yeşil Pasaport Nedir ve Kimlere Verilir?
Yeşil pasaport, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen özel bir pasaport türüdür. Yeşil pasaport sahipleri, vize muafiyeti olan ülkelere vizesiz girebilir veya vize işlemlerini kolaylaştırabilir. Yeşil pasaport, genellikle devlet memurları, milletvekilleri, belediye başkanları, akademisyenler, avukatlar, doktorlar, mühendisler, eczacılar, veterinerler, mimarlar, diş hekimleri, gazeteciler ve aile fertlerine verilir.