Kategoriler

Doğu Karadeniz Maden Deposu

Türkiye’nin en önemli maden yataklarının bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Romanya’dan Himalaya Dağları’na kadar uzanan dünyanın en önemli maden kuşağında olduğu belirtildi.Maden Tetkik Arama (MTA) Trabzon Bölge Müdürlüğü’nün...

Türkiye’nin en önemli maden yataklarının bulunduğu Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Romanya’dan Himalaya Dağları’na kadar uzanan dünyanın en önemli maden kuşağında olduğu belirtildi.
Maden Tetkik Arama (MTA) Trabzon Bölge Müdürlüğü’nün web sitesinde yer alan bilgilere göre, MTA’nın kuruluş tarihi olan 1935 yılından 2014 yıl sonuna kadar süreçte Doğu Karadeniz Bölgesi’nin endüstriyel hammadde, enerji hammaddesi, soğuk ve sıcak su aramaları da dahil olmak üzere maden yataklarının ortaya çıkarılması amacıyla yaklaşık 227 bin metre sondaj yapıldığı açıklandı. Yapılan sondaj ve aramalarda bölgede birçok maden yatağı ve yüzlerce maden zuhuru saptandığı vurgulandı. Yapılan sondaj ve aramalarda Doğu Karadeniz Bölgesi’nin dünyanın en önemli maden kuşağında yer aldığının ortaya çıkarıldığı belirtilerek, “Doğu Karadeniz Bölgesi Romanya, Bulgaristan, Türkiye üzerinden Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan ve İran’a ve oradan Himalaya’lara kadar uzanan yaklaşık 7 bin km uzunluğundaki ‘maden provensi’ içinde yer alır. Bölge, dünyanın sayılı Türkiye’nin ise en önemli maden kuşağı özelliğindedir” denildi.
MTA Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan arama çalışmaları sonucunda Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kurşun, bakır ve çinko rezervi açısından ülkenin en büyük maden alanı olduğu da kaydedilerek, “Doğu Karadeniz Bölgesi, 2.1 milyon ton bakır, 2.2 milyon ton çinko ve 400 bin ton kurşun rezervine sahiptir” denildi.
500 NOKTADA MADEN VAR
Bölgenin ayrıca önemli altın ve gümüş yataklarına da sahip olduğu belirtilerek şu bilgilere yer verildi: “Doğu Karadeniz Bölgesi Gümüşhane-Mastra, Kaletaş, Sobran, Olucak, Ordu-Akoluk-Sayaca ve Artvin-Cerattepe yataklarında 68 bin ton metal altın, bin 638 ton metal gümüş rezervine sahiptir. Bu özellikleri ile Türkiye’nin yüzde 29 altın ve yüzde 37 gümüş potansiyelini elinde bulundurmaktadır. Bugüne kadar MTA ve diğer kuruluşlarca yapılan çalışmalar sonucunda 500’e yakın Cu (bakır), Pb (kurşun), Zn (çinko), Au-Ag (altın-gümüş) yatak ve zuhuru tespit edilmiştir. Bunlardan özellikle Cu, Pb, Zn yataklarına ait rezervler Türkiye rezervinin yüzde 28’lik kısmını oluştururlar. Bugün ülkemiz bakır üretiminin yüzde 75’lik kısmı da bölgedeki bakır yataklarından karşılanmaktadır.”
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Saadet Partisi Osmangazi İlçe Başkanlığı Emekli Maaşlarına verilen zamları tabutla protesto etti
BURSA
Edirne Milletvekili Ediz Ün: "Çiftçi Kazanamıyor, Tarım Bağ-Kur Primlerini Yatırmakta Zorlanıyor"
GENEL
SOSYAL HİZMET TAZMİNATI VERİLMELİ
BURSA
Nur Sürer, “Mukadderat” filminin hikayesini anlattı
BURSA
YILDIRIM KADIN EMEĞİYLE GÜÇLENİYOR
BURSA
Bursa’da ulaşım artık konforlu, güvenli ve kolay
BURSA
Osmangazililer bilimle buluşmaya devam ediyor
BURSA
Uludağ’ın zirvesine turist akını
ANKARA
AKK, BAŞKENT’TE KÜLTÜR VE SANAT İÇİN HAREKETE GEÇTİ
ANKARA
İşsizlik oranı 19 aydır tek hanede