Kategoriler

DIŞYÖNDER Başkanı Dr. Hakan Çınar: Vize meselesi memleket meselesi

Batılı ülkelerle yaşanan vize sorununun sadece turistik amaçlı seyahatleri değil, ihracat başta olmak üzere birçok alanı ilgilendirdiğine dikkat çeken Dr. Hakan Çınar, “Sorunun ülkemizin küresel pazarlardaki rekabet gücüne zarar vermesinden büyük endişe duyuyoruz” dedi.


Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, Batılı ülkelerle yaşanan vize krizinin Türkiye için en öncelikli sorunların başında geldiğini söyledi. Çınar, “Vize meselesi memleket meselesi” diye konuştu.

Batılı ülkelerle yaşanan vize sorununun sadece turistik amaçlı seyahatleri değil, ihracat başta olmak üzere birçok alanı ilgilendirdiğine dikkat çeken Çınar şöyle devam etti:

“2022’de ret verilen Schengen vize müracaat oranı yüzde 15 iken, bu yıl oran yüzde 50 civarına yükseldi. Kısa süre önce düzenlenen Münih Lojistik fuarına pek çok firma çalışanı vize alamadığı için gidemedi. Eminim diğer fuarlarda da benzer durum ya yaşanıyor ya da yaşanacak. Bulgaristan, şoförlere vizeyi bir Schengen ülkesine giriş çıkış yapmak suretiyle kullanmasını şart koşuyor, yani zorluk çıkarıyor. Yunanistan iş insanlarına dahi 20-25 günün üzerinde vize vermiyor. Kriz AB ülkelerinin ardından ABD, İngiltere ve Kanada’ya da sıçramış bulunuyor. Sorunun ülkemizin küresel pazarlardaki rekabet gücüne zarar vermesinden büyük endişe duyuyoruz.

DIŞYÖNDER olarak konuya dikkat çekmek için pek çok girişim başlattık. Dışişleri Bakanımız başta olmak üzere, Ticaret Bakanımız ve Ulaştırma Bakanımızın sorunun ciddiyetinin farkında olduklarına inanıyorum. Konuya acilen müdahil olunması gerekiyor. Aksi halde dilim söylemeye varmasa da vize meselesinin memleket meselesine dönüşmesinden endişe ediyorum.”

Türkiye ekonomisinin kırılgan bir dönemden geçtiğini vurgulayan Dr. Hakan Çınar, hem mevcut pazarları geliştirmek hem de yenilerini eklemek için dünyanın dört bir yanında koşturan ihracatçıların seyehat özgürlüğü sorunu yaşamaması gerektiğini söyledi. Dr. Çınar, bunun için gerekirse yeşil pasaport uygulamasında yeni düzenlemelere gidilmesinin faydalı olabileceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Ege İhracatçı Birlikleri'nden Mart ayında 1 milyar 588 milyon ihracat
BURSA
Elektrik fiyatlarına dev zam
BURSA
Demir çelik sektöründeki küresel ürünlere rağmen güçlü performans
BURSA
Sokak köpekleri günah keçisi değil: Sorun yasa ve destek eksikliği
BURSA
Osmangazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinleri başlıyor
BURSA
Türkiye’nin mart ayı ihracatı 23,4 milyar dolar oldu
BURSA
Akciğer kanseri için belirli aralıklarla yıllık şart tarama
BURSA
Kadınların günlük hayatta kalma riskinin erkeklerden daha yüksek olmasının 6 nedeni
BURSA
KANSERE KARŞI 10 BESLENME ÖNERİSİ!
BURSA
Toplumun güvenini ve toplumunun bozan sessiz tehdidi: Mobbing!