Kategoriler

Deneme Yanılma Yoluyla Gemi Yapmayı Öğrendiler!

Trabzon’un Sürmene ilçesi Çamburnu Tersanesi dünyanın en modern gemilerinin inşa edildiği tersaneler ile yarışıyor.

Trabzon’un Sürmene ilçesi Çamburnu Tersanesi dünyanın en modern gemilerinin inşa edildiği tersaneler ile yarışıyor.

Tersanede Nijerya, Rusya ve Fas gibi ülkelere gemi ihracı yapılırken, Ergün Gemi Sanayi İdari Amiri Rüstem Ergün, imkan verilmesi durumunda savaş gemisi bile yapabileceklerin söylüyor.

7 metreden 70 metreye kadar her türlü gemiyi yaptıklarını belirten Ergün “Bize ne tür gemi istediklerini söylesinler ne isterlerse yaparız. Araştırma, canlı balık taşıma, yüzen restoran, yolcu taşıma, balık tutma amaçlı gemiler, römorkör bile yapabiliyoruz. Yani bizler sacı, demiri alırız, yüzen aracı yapar, denize indiririz. Bizim işimiz bu. İmkan sunulması durumunda savaş gemisi bile yaparız. Ancak savaş gemisinin portresi farklı. Yani yapılmaz diye bir şey yok. Savaş gemisini kabuk olarak yaparız donanım işine gelindiğinde ise yönlendirildikten sonra teknoloji sağlandıktan sonra neden olmasın. Yapılmayacak diye bir şey yok. Sonuçta onu da insan yapıyor” dedi.

LİSE MEZUNU AMA GEMİ MÜHENDİSLERİNE TAŞ ÇIKARTIYOR

Endüstri Meslek Lisesi mezunu olduğunu belirten Ergün, deneme yanılma yöntemiyle bugüne kadar geldiklerini ifade ederek, “Dedem polisti. Babam bu mesleği yaptı. 1974’de saç tekne yapmaya başladı. Ben 1988 yılında Endüstri Meslek Lisesini bitirdikten sonra bu mesleğe yöneldim. Deneme yanılma yöntemiyle bugüne kadar geldik. Bugünkü teknolojiyi yakalama kaydıyla iyi bir yerde olduğumuza inanıyorum. Gemi boyutu olarak yani 70 metreye kadar dünya standartlarından hiçbir eksikliğimiz olmaz, yaptık. Yurt dışına da tekne yolladık. Nijerya’ya 2 tane tekne yolladık. Mesela klasına baktığın zaman Avrupa Birliği standartlarında olan Lüks sınıf tekne yaptık, Nijerya’ya gönderdik. Fas'ın Kazablanka kentine gönderdik, Rusya’ya gönderdik. Bizim müşterimize yapıp da onların yabancı devletlere sattıkları çok sayıda teknelerimiz de var” diye konuştu.

Son 6 yıldır balıkçı teknesi dışında daha fazla gemi inşa ettiklerini belirten Ergün, “Tersanemizde son 6 yıldır balıkçı gemisinin dışında farklı amaçlarla istenilen tarzda gemileri daha çok yapıyoruz. Balıkçı gemisi konusunda bir talep azalması var. Bu azalma konusu ruhsatla alakalı. Yeni gemi imalatı sadece müşteriler kendi gemilerini mevcut olan ruhsatlarına göre büyüterek yapabiliyor. Onlar içinde genellikle tadilat oluyor. Mesela yüzen restoran amaçlı gemi, yolcu taşıma amaçlı gemi yaptık. Keban Barajı üzerinde Elazığ-Tunceli arasında çalışan arabalı feribot yaptık” şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA İNSAN ÇALIŞTIRMAK İÇİN GENİŞ ALANA İHTİYAÇ VAR

Mevcut tersanelerinin yanında bulunan yeni tersane alanına 4 yıldır kira ödemelerine rağmen bir türlü taşınamadıklarını da dile getiren Ergün “Ben hükümetimizden razıyım. Ancak bürokratik işlemler çok yavaş işliyor. Mevcut yeni yerimize 4. kiramızı ödedik 5. yıl kiramız geliyor. Projemiz çizilme aşamasına geldi. Yani uğraştığımız takıldığımız konular yerin ÇED Raporuyla, imar planlarıyla alakalı oldu. Tabi ki yeni yerimize geçeceğiz. Benim alanım çok dar bir alan. 28 kişi çalıştırıyorum. Dar alanda daha fazla insan çalıştırmak kazaya sebebiyet verir. Onun için rahat, geniş bir alan olması lazım. Yeni siparişler konusunda bir sıkıntım yok. Bu işleri kısa zamanda bitirip bir yenisini alabilmek için daha fazla adam çalıştırmam gerekiyor. Onun içinde alana ihtiyacımız var. Burası daracık bir alan” ifadelerini kullandı.

Yabancı ülkelerde sipariş alma konusunda tercüman sıkıntısı yaşadıklarını belirten Ergün, “İyi yabancı dil bilen personel lazım. Bu işi yapabilecek personele ihtiyacımız var. O personellerde bizim kazancımıza göre barındıracağımız insanlar değil. Yani maliyetleri yüksek olan insanlar. Zaten yüksek maaş vermediğimiz zaman bizi tercih etmiyorlar” dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Bursa'dan 'hava' müjdesi! Bursa-Almanya uçulacak!
BURSA
Bursa Osmangazi’nden vergi ödeme kolaylığı
BURSA
Bursa Yıldırım'da trafiğe dikey çözüm
GENEL
GAZİPAŞA YAT LİMANI AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR
GÜNCEL
SKD Türkiye, COP29’da “Yeşil Zeka” Paneli ile Yapay Zekanın İklim Eylemindeki Gücünü Vurguladı
GÜNCEL
BEYLİKDÜZÜ’NDE ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI FARKINDALIK EĞİTİMİ DÜZENLENDİ
BURSA
‘Caz Pazarı’ rüzgarı, Birsen Tezer'le esti
BURSA
BTSO Savunma Sanayi ve Havacılık Konseyi Çıtayı Yükseltti
GENEL
F4-E Phantom savaş uçağı 50. yıla özel havalandı
GÜNCEL
İstanbul’da ‘Kariyer’le üçüncü buluşmaya yoğun ilgi