Kategoriler

Bursa'da tabipler ve veteriner hekimlerden 'Tek Sağlık' çağrısı

Bursa Tabip Odası ve Bursa Veteriner Hekimler Odası ortak bir basın açıklamasıyla Dünya Tek Sağlık Günü'ne dikkat çektiler. Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'nde bulunan Türkan Saylan Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen basın açıklamasında Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ve Bursa Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Melike Baysal hazır bulundu.

Açıklamada, "Geçmişi 1880'li yıllara dayanan, günümüzde önemi COVID-19 pandemisi ile yeniden anlaşılan ''Tek Tıp/Tek Sağlık-One Medicine'' olarak isimlendirilen kavram Bursa Tabip Odası ve Bursa Veteriner Hekimler Odası olarak bizlerin de gündemindedir" denildi. 'Tek Sağlık' kavramının tanımının yapıldığı açıklama şöyle devam etti: "Tek Sağlık, insan, hayvan ve çevre sağlığını bir bütün olarak değerlendiren, gerekli sağlık hizmetlerini disiplinler arası işbirliği ile genişletmeyi öngören, küresel sağlık stratejisidir. İnsan ve hayvan sağlığına hizmet eden beşeri hekimleri, veteriner hekimleri ve diğer sağlık profesyonellerini kapsayan bir terim olmakla birlikte; Corona virüs örneği gibi hayvanlardan insanlara geçebilen ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturan zoonotik hastalıkların anlaşılması, önlenmesi ve kontrol altına alınmasında önemli rol oynar."

15 DAKİKADA 1 KİŞİ KUDUZDAN ÖLÜYOR

2003 ve 2019 yıllarında dünyayı sarsan ve SARS adıyla bilinen, hayvanlardan insanlara geçen zoonotik karakterli hastalıkların beşeri-veteriner ortak çalışmasının gerekliliğini yeniden ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, "'Tek Sağlık' konusunu da yeniden gündeme getirmiştir. Türk Tabipleri Birliği ve Türk Veteriner Hekimler Birliği'nin 25 Nisan 2009'da yayınladıkları, Tek Tıp/Tek Sağlık Ortak Deklarasyonu'nda vurguladıkları gibi 'Dünyada her 10-15 dakikada bir kişinin kuduzdan yaşamını kaybetmesi, yılda 1.5 milyon kişinin tüberkülozdan ölmesi ve gelişmekte olan ülkelerde insan bruselloz vakalarının yüksek oranda seyretmesi zoonotik hastalıkların önemini ve kontrolünde beşeri ve veteriner hekimlerin birlikte çalışmalarının gerekliliğini açıkça ortaya koymuştur" denildi.

ANTİBİYOTİKLERE DİRENÇLİ BAKTERİLER

Açıklamada, önemli bakteriyel etkenlerin tüm dünyada yaygın olarak kullanılan antibiyotiklere karşı geliştirdikleri 'çoklu direnç sorunu' dikkatle takip edilmesi gerektiği vurgulandı. "İnfeksiyon hastalıklarının değişen epidemiyolojisi buna neden olan küresel etmenler dikkate alındığında, halk sağlığı hizmetlerinin multidisipliner bir alan olarak değerlendirilmesi zorunludur" ifadeleri kullanılan açıklamada, hayvan sağlığının güvence altına alınmadığı bir dünyada insan sağlığının, gıda güvenliğinin güvencesinin de sağlanamayacağı belirtildi.

"BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ"

Açıklamanın son kısmında, "Biz Bursa Veteriner Hekimleri Odası ve Bursa Tabip Odası olarak halkımızın sağlığını geliştirmek ve iyileştirmek için Tek Sağlık kavramı çerçevesinde üstümüze düşeni yapacağımızı bildirmek istiyoruz. Bununla ilgili olarak her iki hekimlik grubunun zoonoz hastalıklar konusunda uzman hekimlerini bir araya getiriyor, mevcut koşullarda online eğitimlerle meslektaşlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte halka açık online programlarla COVID-19 başta olmak üzere, zoonoz kaynaklı hastalıklar konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalarda işbirliği içinde olacağız" denildi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Osmangazi'de kar mesaisi başladı
BURSA
RUMELİSİAD’dan Cumhuriyet tarihine ışık tutan söyleşi
BURSA
Köy yolları kara karşı tuzlandı
BURSA
AVRUPA ŞAMPİYONUYUZ!
BURSA
ERDEN KÖYBAŞI: “ÖĞRETMENLERİMİZ, DEMOKRASİMİZİN VE BİLİMSEL EĞİTİMİN TEMEL TAŞLARIDIR!”
BURSA
169 mahalle yolu ulaşıma açıldı
ANKARA
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KADINLARA YÖNELİK KİL ATÖLYESİ
BURSA
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ BURSA'DA TÖRENLERLE KUTLANDI
BURSA
Kadınlar, toplumsal eşitsizliğe ve şiddete karşı sesini yükseltiyor
BURSA
Tarihi Kentler Birliği’nden Osmangazi Belediyesi’ne ödül