Kategoriler

Başkent’in Dalgıçlarından Diğer İllere Destek

Su altında en zor görevleri başarıyla gerçekleştiren Ankara İtfaiyesi Su Altı Arama Kurtarma Timi, bugüne kadar deniz, göl, gölet, barajlarda gerçekleştirdikleri çalışmalarıyla, Türkiye için de model oldu. Ekip, arama-kurtarma uzmanlıklarının...

Su altında en zor görevleri başarıyla gerçekleştiren Ankara İtfaiyesi Su Altı Arama Kurtarma Timi, bugüne kadar deniz, göl, gölet, barajlarda gerçekleştirdikleri çalışmalarıyla, Türkiye için de model oldu. Ekip, arama-kurtarma uzmanlıklarının yanı sıra başarılı birer eğitmen olarak birçok ilde yeni balık adamların yetiştirilmesinde de önemli rol oynuyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca, Türkiye’deki itfaiye teşkilatlarında bir ilk olarak 1997 yılında kurulan Su Altı Arama Kurtarma Timi, 1999’daki Büyük Marmara depremi sonrasında, Gölcük’te katıldığı su altı arama ve kurtarma çalışmalarında itibar kazandı. Ardından, yurdun dört bir yanından gelen su altı arama-kurtarma taleplerinde gösterdiği performansı ekleyerek, diğer yerel yönetimlere de bu konuda motivasyon sağladı.
İtfaiye Daire Başkanlığı Su Altı Arama Kurtarma Timinin uzman eğitmen balık adamları, kendi su altı arama kurtarma timini kurmak isteyen Düzce ve Malatya belediyelerine, talepleri doğrultusunda destek sağladı. Ankaralı uzman balık adamların teorik ve pratik konularda eğittiği Malatya Belediyesi su altı arama kurtarma timi, artık bölgesinde meydana gelen boğulma vakalarına başarıyla müdahale ediyor.
İzmit’ten gelen bir ekip de bulanık su ve irtifa dalışları gibi deneyim isteyen çalışmalarını, Ankara İtfaiyesinin uzman eğitmen balık adamlarının gözetiminde, Ankara’daki uygun sularda gerçekleştirdi.
KAHRAMANMARAŞ, DENİZLİ, ESKİŞEHİR, KONYA VE BOLU’YA EĞİTİM
Kahramanmaraş’tan gelen 5 kişilik ekibe teori ve pratik eğitimi veren Ankara itfaiyesi dalgıçları, bu ekibin karşılaştığı vaka ve çalışma raporlarını inceleyerek, eğitim çalışmalarına gerektiği zaman destek veriyor. Ankaralı uzman dalgıçlar ayrıca Denizli’den gelen 6 kişilik dalgıç adayı ekibini en kısa sürede belli bir aşamaya ulaştırmak için zaman zaman eğitiyor, zaman zaman hazırladıkları çalışma programını uygulatıyor.
Eğitmen balık adamlar, kendi su altı arama kurtarma timini kurmak isteyen Eskişehir, Konya ve Bolu Belediyesine de eğitim verdi. Ankaralı balık adamlar, Eskişehir’den gelen 5 kişilik dalgıç adayı ekibi kısa sürede belli bir aşamaya ulaştırmak için zaman zaman bizzat, zaman zaman da hazırladıkları çalışma programını uygulatarak eğitti. Eskişehirli ekip, bulanık su ve irtifa dalışları gibi deneyim isteyen çalışmalarını, uzman eğitmen balık adamlarının gözetiminde, dalışa uygun sularda gerçekleştirdi.
DİDİM’DEKİ POLİS MERKEZİNDE EĞİTİM
Eskişehir ekibi daha sonra, Ankara balık adam timinin çalışmaları için tesis imkanı sağlayan Emniyet Genel Müdürlüğünün Didim’deki Polis Eğitim Merkezi (PEM)’nde gerçekleştirilen 10 günlük eğitim kampında temel eğitim programını tamamlayarak, bölgesindeki boğulma vakalarına müdahale edecek düzeye geldi.
Didim’deki programa katılan 6 kişilik Konya Su Altı Arama Kurtarma Ekibinin balık adam adayları ise 1 hafta süren temel eğitim programına katılarak, 1. bölümü tamamladı. Ankaralı uzman eğiticilerin vereceği 2. aşama eğitim programında başarılı olacak adaylar, bölgelerinde gerçekleşecek vakalara müdahale edebilecek.
Bolu ve Gaziantep belediyeleri de Ankara itfaiyesinin eğitim programı kapsamına aldığı ve ekip kurma konusunda destek sağlayacağı belediyeler arasında yer alıyor.
GENÇ DALGIÇLAR YETİŞİYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Su Altı Arama Kurtarma Timi, Hüseyin Duran ve Hasan Özkan’dan oluşan 2 genç dalgıç adayını da kadrosuna katmak için eğitiyor. Uzman eğitmenlerinden aldıkları teorik bilgiyi, havuz ortamında gerçekleştirdikleri dalışla pratik alana taşıyan iki genç, daha sonra Kesikköprü’de sürdürdükleri çalışmalarla mesleğe ilk adımlarını attı.
TEKNOLOJİ VE DENEYİM ÜST DÜZEYDE
Su Altı Arama Kurtarma Timinde görevli eğitmen balık adam Mesut Bozkurt, Su Altı Arama Kurtarma Timinin, Türkiye’nin dört bir yanında görev yaptığını hatırlatarak, tüm koşullarda su altı arama, kurtarma görevi yapabilecek deneyim ve teçhizata sahip olduklarını söyledi.
Su altı arama kurtarma çalışmalarında teknoloji ve deneyimin önemine vurgu yapan Bozkurt, "Bugüne kadar deniz, akarsular, bataklıklar, bulanık sularda, üzeri buzla kaplı sularda yaptığımız çalışma, bize deneyim kazandırdı. Teknolojik gelişmeyi izleyerek kazandığımız her deneyim, sonraki operasyonlarda hem bize yardımcı oluyor, başarımız artıyor hem de eğitim verdiğimiz gençlere tecrübelerimizi aktarma fırsatı buluyoruz" dedi.
Bozkurt, arama kurtarma çalışmalarında zaman zaman su altında görüş mesafesi yok olduğunda kullandıkları kulaklık ve mikrofonlu tam yüz maskeleri sayesinde, su altındaki dalgıç ile su üstündekiler arasında sağlıklı iletişim kurabildiklerini söyledi.
Su Altı Arama Kurtarma Timindeki elemanları sadece balık adam ve su altı arama kurtarma uzmanı olarak düşünmenin hata olacağını belirten Bozkurt, "Arkadaşlarımız hem ilk yardım uzmanı niteliğine, hem de karada gerçekleştirilecek arama kurtarma çalışmalarını başarıyla gerçekleştirebilecek bilgi ve tecrübeye sahip" dedi.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
BURSA’DA KADIN EMEĞİ SANAYİNİN KALBİNDE!
BURSA
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE YENİ OKUL TÜRLERİ İÇİN AKBAŞ HOLDİNG’DEN GÜÇLÜ DESTEK
BURSA
BAŞKAN ACAR, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI
BURSA
Büyükşehir’in ‘çiftçiye nefes olacak’ yatırımı Balıkesir’e örnek oldu
BURSA
Başkanlar gazetecileri ağırladı
BURSA
BTSO’da Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Toplantısı
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
GENEL
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ’NDEN MİNİKLERE SIFIR ATIK EĞİTİMİ
GENEL
CHP’li Gürsoy’dan ayrımcılığa sert tepki:
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü