Kategoriler

Bakırın Başkenti Küre’de Bir İlk Yaşatılıyor

Osmanlı döneminden kalan bakır iş işlemeciliği mesleği, Küre ilçesinde yaşatılmaya çalışılıyor.Osmanlı döneminden beri Küre’de bakır madeni işletmeciliğinin yapıldığını vurgulayan bakır işlemeciliği ustası İsmail Taşkan,...

Osmanlı döneminden kalan bakır iş işlemeciliği mesleği, Küre ilçesinde yaşatılmaya çalışılıyor.
Osmanlı döneminden beri Küre’de bakır madeni işletmeciliğinin yapıldığını vurgulayan bakır işlemeciliği ustası İsmail Taşkan, “Osmanlı’dan günümüze Küre’de bakır işlemeciliği yapılmıyor, ben Küre’de bir ilki başarmak için bakır işleme işine başladım" dedi.
Taşkan, "Madenimiz var ama Osmanlı’dan günümüze kadar ilçemizde bakırla uğraşı olmamış yani bakır levhalar üzerine kabartma işi olmamış. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarındandır bu sanatımız gün yüzüne çıkarmak istedim" diye konuştu.
Eskiden bakır kaplar, kazanlar olduğuna dikkat çeken Taşkan, şimdi ise çeliğe rağbet olduğunu dile getirdi. Bakırın evlerde tekrardan süs eşyası olarak, fincan takımları olarak duvarlara asılan süs eşyaları olarak geri döndüğünü söyleyen Taşkan, "Uzun yılar önce Kastamonu’da bakır çarşısı vardı orada banyo kazanı, leğen dövne gibi işler yapılırdı, şimdi ise bu işi yapan pek kimse de kalmadı" dedi.
“Siz bu işi nereden öğrendiniz diye soracak olursanız?” diyerek sözlerine devam eden Taşkan, “İstanbul da Aziz Ustamdan bu işi öğrendim.Allah razı olsun ki onun gibi ustayı tanıyıp yanında almış olduğum eğitim sayesinde bu işi yapıyorum” şeklinde konuştu.
Bu sanatın birkaç çeşidi olduğunu belirten Taşkan, “Bizim yaptığımız iş Erzincan usulü Kakma sanatıdır.Orta Asya’dan doğan doğal geleneksel Türk süsleme sanatlarından biri olan ’Kakmacılık’ sanatı en çok Osmanlı döneminde altın çağını yaşamıştır" diye konuştu.
Kullandığı malzeme olarak kendi yaptığı çelik kalemlerin önemli faydası olduğuna dikkat çeken Taşkan, “Çeşitli amaçlarda kullandığım çelik kalemler sayesinde kumlamayı ayrı, oymayı ayrı, kakmayı ayrı kalemlerde kullanıyorum, diğer sanatlardaki gibi kullanılan takımları satın alma şansımız yok” ifadelerini kullandı.
Kakmacılık sanatına demircilik mesleğini yaparken ilgi duyduğunu ifade eden Taşkan, bir dönem de Küre Halk Eğitim’de eğiticilikte bulunduğunu vurguladı. Bu sanatın çak sabır gerektiğine işaret eden Taşkan, "Sabredersen oluyor ama yaptığın eseri bitirip de baktığımızda bütün yorgunluğumuz atılıyor" dedi.
Elinden geldiğince bu sanatı icra edeceğini söyleyen Taşkan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yapılan çalışmaların satışlarının olması da çok önemli, ürünler satıldıkça değer kazanıyor ve yeni ürünlerin yapılmasının önü açılıyor. Bu sebepten, her sanat dalında olduğu gibi destek ve alakadar olmak gerekiyor.”
KAYMAKAM IŞIK: "OSMANLI DÖNEMİNİ TEKRAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARACAĞIZ"
Bakır işlemesi ustası İsmail Taşkan’ı ziyaret eden Küre Kaymakamı Nesim Işık, “Ürünler hediyelik olarak profesyonel olarak yapıldığında daha dikkat çekecektir. Küçük işletme olarak az sayıda ürünle turizme yönelik ucuz ürünlerin yapılması bu hususta çok önemli. Osmanlı dönemini tekrar gün yüzüne çıkaracağız” dedi.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNCEL
ASKİ’DEN ANİ SU BASKINLARINA ÖNLEM
BURSA
NİLÜFER BELEDİYESPOR'DAN MİHALIÇÇIK DEPLASMANINDA NET GALİBİYET
BURSA
Başkan Bozbey: Hedefimiz “İyi ki Bursa’da yaşıyorum” düşüncesini oluşturmak
GENEL
Edirne’de 31 çiçek vakası tespit edildi! Kırmızı etle bulaşır mı?
BURSA
Kuru yük gemisi Gelibolu açıklarında arıza yaptı! Boğaz trafiği normale döndü
GENEL
Muğla’da 17 bin 400 çuval odun dağıtıldı
GENEL
Başkan İmamoğlu Mardin’de… Tahmin etmedikleri kadar dirençliyiz
GENEL
Keşan’da aranan şahıs saklandığı çiftlikte yakalandı
GENEL
Doğum için ABD’ye geldi, hayatını kaybetti!
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden çifte açılış