Kategoriler

Atıksız körfez için İzmir Körfezi'nde deniz temizliği yapıldı

İzmir'de, "Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek Projesi" kapsamında ilk dalışı gerçekleştiren dalgıçlar, denizden bisiklet, kaykay, sandalye ve demir duba gibi atıkları çıkardı.

İzmir Körfezi'nin temizlenmesi amacıyla Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün yürütücülüğünde başlatılan projede; deniz polisi ve Sahil Güvenlik Komutanlığından 16 dalgıç, Pasaport İskelesi ile Konak Pier arasındaki yaklaşık 800 metrelik alanda suya daldı.

Dalgıçlar sudan çok sayıda plastik, demir ve cam atık topladı. Çıkarılan atıklar arasında bisiklet, kaykay, demir ve plastik sandalyeler, plastik kova ve kasalar, kol saati, olta, misina, cam şişeler, demir çubuk ve dubalar dikkati çekti.

Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinden öğrenciler de kıyıda temizlik yaparak çalışmalara destek verdi.

- Atıklar geri dönüşüm fabrikalarına gönderilecek

Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, gazetecilere, projenin bir farkındalık çalışması olduğunu söyledi.

Çıkarılan atıkların insan kaynaklı olduğuna dikkati çeken Görgülüarslan, şunları kaydetti:

"Yöremize gerekli özeni göstermiyoruz. Daha sağlıklı, güzel bir çevre için her bir yurttaşa çok önemli görevler düşüyor. Hepimizin yapması, yapabileceği işler çevreye saygı duymak, kirletmemek. Çocuklarımız için, daha güzel bir yarın için gerekli şeyler. Burada olta balıkçılığı yapanlardan kaynaklanan çok yoğun bir kirlilik var. Denizde popülasyonun ve çeşitliliğin arttırılmasına dönük olarak yapılan bir çalışma. Körfezdeki atıkların temizlenmesi, özellikle 'hayalet ağ' diye tabir ettiğimiz ağların toplanmasına dönük. Ama onunla beraber denizimiz içerisindeki atıkları da topluyoruz."

Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi de körfezden çıkarılan atıkların geri dönüştürülerek döngüsel ekonomiye kazandırılacağını ifade etti.

Ağ ve atıkların nasıl değerlendirileceği konusunda akademisyenlerden destek aldıklarını vurgulayan Çiftçi, "Toplanan atık ve ağların tamamını geri dönüşüm fabrikalarına göndereceğiz. Bu ağlar kasa, saksı gibi ürünler olacak. Bir kısmı 3 boyutlu yazıcılarla dönüşebilir ürün olacak, bir kısmından da aktif kömür elde edilecek." dedi.

Öte yandan, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birliklerinin destek verdiği projenin 6 ay sürmesi planlandı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
CHP'Lİ ORHAN SARIBAL, 2025 TARIM BÜTÇESİNİ ELEŞTİRDİ
BURSA
TÜRKİYE KUPASINDA BURSASPOR'UN RAKİPİ VANSPOR FK OLDU!
GENEL
TÜRKİYE’NİN LİDER MARKASI BALAT’TA SATIŞ NOKTASINI HİZMETE AÇTI
BURSA
HER FİDAN ORMANA, HER ORGAN HAYATA DÖNÜŞSÜN' PROJESİ KAPSAMINDA FİDAN DİKİM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BURSA
Dostum Kupası Oryantiring Yarışları Başlıyor
BURSA
Bursa’da ‘Ata’mızı anıyoruz
GÜNCEL
TBB’DEN İLK ‘KAYYIM ZİYARETİ’ CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL’E ÖZEL: DOĞRUDAN DEMOKRASİYE KARŞI BİR CİNNET HALİ
BURSA
Hiper sözlü kültür dönemindeyiz”
DÜZCE
Düzce'de iki katlı ev küle döndü!
HAVA DURUMU
Meteoroloji'den 'kuvvetli yağış' uyarısı!