Kategoriler

Aşırı Sıcaklarda Hayvanları Güneşin Altında Bırakmayın

İnsanları olduğu kadar hayvanları da etkileyen aşırı sıcakların meydana gelebilecek güneş çarpmaları sonrasında hayvanlar da beyin kanamasına yol açarak ölümlere sebep olabileceği belirtildi.Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü...

İnsanları olduğu kadar hayvanları da etkileyen aşırı sıcakların meydana gelebilecek güneş çarpmaları sonrasında hayvanlar da beyin kanamasına yol açarak ölümlere sebep olabileceği belirtildi.
Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada, aşırı sıcakların yaşandığı bu günlerde hayvanların zorunlu olunmadığı sürece güneş ışığının yeryüzüne dik olarak ulaştığı saat l0.00 -l6.00 arasında dışarıya çıkartılmaması gerektiğini belirtti.
Hayvanların bağ, tarla veya bahçe işlerinde çalıştırılsa bile baş kısımlarının gölgeye gelebilecek bir şekilde bırakılması veya örtülmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, bu dönemde güneş çarpmalarının insanlar kadar hayvanlar için de büyük bir hayati risk taşıdığını vurguladı.
Mevsim normallerinin üzerinde seyir eden sıcağın etkin olması ile özellikle süt sığırlarında günlük süt veriminin önemli ölçüde düşüşler yaşanabileceği uyarısında bulunan Yılmaz:”Yoğun sıcakların yaşandığı bu günlerde, hayvanların sıcakta fazla süre içerisinde bulundurulması ile ani beyin kanamasına ve sonrasında da ölümlere kadar ulaşabilen sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Hayvanlar, dışarıda olsalar bile baş kısımları gölgeye rast gelebilecek bir düzeyde veya kafalarının güneş ışığından etkilenmeyecek düzeyde örtü ile kapatılması uygulanabilecek doğru bir seçenek olacaktır. Dışarıda bulunan hayvanların , özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği saat l0.00 -l6.00 arasında güneş ışınlarına karşı mutlaka korunması gereklidir.”dedi.
Yılmaz , bu süreçte ahırların sık sık havalandırılması gerektiğini dile getirerek “Aşırı sıcaklar nedeniyle hayvanların bulunduğu ahırlar mutlak surette havalandırılmalıdır.Bu havalandırmanın mümkünse çatı bölümünün açılması veya pencerelerin v şekliyle açılması şeklinde yapılandırılması gereklidir. Gübrelerin her gün alınması , karasineğe karşı hayvanların korunması açısından da oldukça önem taşımaktadır.”diye konuştu.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURDUR
Özel Çocuklar Sahnede Devleşti
GENEL
BEYLİKDÜZÜ HATAY ESNAFIYLA TEK YÜREK
BURSA
Nilüfer Belediyesi ISO 50001 denetimini başarıyla tamamladı
BURSA
Orhaniye Mahallesi'nde yollar tamam
GENEL
Tapu’da yeni dönem başlıyor
GENEL
Yılın kelimesi belli oldu… TDK açıkladı
EKONOMİ
Yeşil sertifikalı bina ‘sıfır atıkta’ öncü oldu
GENEL
MHP Mardin Yeşilli İlçe Teşkilatı’nın yeni hizmet binası açıldı
ANKARA
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ‘Belgrad’ açıklaması
BURSA
TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF büyüyor